x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Programele spion din computerul tau

Programele spion din computerul tau

13 Mai 2004   •   00:00

Spyware este denumirea unor programe pe care le introduceti in calculator fara sa va dati seama, in timpul navigarii pe net. Problema este ca aceste programe va monitorizeaza intreaga activitate din momentul in care accesati Internetul.

ALEXANDRU RADESCU

Programe-parazit. O parte din internauti, folosesc aceasta denumire generica pentru orice program care directioneaza utilizatorul calculatorului catre mesaje publicitare sau care genereaza insistentele ferestre „pop-ups". Alte programe spyware te „conduc" catre site-uri pornografice sau comerciale. Cei mai inversunati dusmani spyware spun ca este vorba o „viclenie tehnologica, o maladie care prolifereaza in fiecare zi". Partea intunecata a acestei probleme o reprezinta faptul ca prin aceste programe se pot obtine diverse date din calculator, cum ar fi cuvinte-cheie, parole, totul fara ca posesorul computerului sa stie ce se intampla in interiorul masinariei la care lucreaza.

Pasagerul clandestin

De multe ori, Spyware este inclus in softurile care pot fi descarcate gratis de pe net, cum ar fi cele prin care se obtin fisiere muzicale, informatii meteo, cele care va ajuta la navigare pe net sau la cumparaturi on-line. Dar aceste programe-spion va pot intra in computer doar la simpla „trecere" printr-un site. Un studiu efectuat anul trecut printre utilizatorii de PC-uri din SUA a aratat faptul ca 91% dintre ei aveau „acest tip de programe in calculator". Spre deosebire de virusi, aceste programe nu obisnuiesc sa produca disfunctionalitati calculatorului, in schimb, pot instala un programel prin care un hacker care manevreaza aceasta actiune de la distanta fura parole sau diverse informatii din interiorul gazdei.

Puncte slabe

Din pacate, in spatele acestor programe-spion sunt si companii care exploateaza punctele slabe din Windows Explorer. Exista unii sfatuitori radicali care spun ca cel mai simplu mod de a le evita este renuntarea la Internet-Explorer. Slabiciunile de securitate ale Browser-ului care intra in pachetul Windows sunt tinta majoritatii companiilor care trimit aceste „minunatii". Din fericire exista destui „paznici" pentru PC-uri si in aceste cazuri. Programele care va feresc de spyware se numesc Ad-aware, iar de pe site-ul Lavasoft puteti sa descarcati si variante gratuite. Si fara... spioni.

Doua cete

Specialistii in probleme de cyber-securitate au impartit programele-parazit in doua categorii: „adware" si „spyware". Se foloseste termenul „adware" atunci cand aceste programe infiltrate in calculator va „noteaza" navigarile prin site-uri comerciale si va deschid ferestre pop-ups cu diferite adrese. „Spyware" sunt programe care va fura date din calculator si le distribuie catre alte directii.

Dispute federale

Membrii Comisiei Federale de Comert din SUA au pareri divergente in ceea ce priveste programele gen „spyware". Pe de o parte exista o tabara a celor ce au propus chiar o lege impotriva acestui soi de „tehnologie maladiva", pe de alta parte sunt alti membri ai Comisiei de Comert care vor o nuantare a problemei. Cu alte cuvinte, aceste programe pot fi utile, cu conditia expresa ca oamenii sa fie avertizati in legatura cu ele, atunci cand este vorba de variantele „adware".
×
Subiecte în articol: IT programe spyware