x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Repetenti la internet

Repetenti la internet

de Mihai Manole    |    19 Oct 2006   •   00:00
Repetenti la internet
EVENIMENT > INFORMATIZARE
Peste 26 de elevi se bat pe un calculator romanesc. Daca e si conectat la internet, numarul se apropie de 60, doar jumatate din scoli beneficiind de aceasta facilitate. In Uniunea Europeana, media este de un PC la noua elevi.

Ministerul Educatiei si Cercetarii si-a propus ca pana in 2008 sa finalizeze procesul de informatizare a invatamantului preuniversitar. In prezent se afla in derulare programul SEI. Rezultatele de pana acum ale acestui program s-au concretizat prin instalarea a 3.228 de laboratoare informatizate, din care 57% in mediul rural. Au fost instruite de asemenea aproape 55.000 de cadre didactice, 35,6% tot in mediul rural.

STATISTICI

Bilantul provizoriu al SEI contabilizeaza 72.080 calculatoare, 4.822 de servere si 2.765 de lectii multimedia, luandu-se in calcul scolile, liceele, dar si administratia.

De programul EURO 200 au beneficiat 81.010 elevi si studenti. Ei au primit 200 de euro pentru achizitionarea unui calculator nou.

Din 4.738 de unitati de invatamant dotate cu laboratoare informatizate, 2.071 sunt din mediul rural.

La nivel statistic insa, decalajul fata de statele membre UE este semnificativ, chiar daca ne raportam la cele mai slabe performante din Uniune. Cel mai mare numar de elevi care impart un calculator, inregistrat in Grecia si Portugalia, este de aproximativ 16, fata de o medie a Uniunii Europene de noua elevi/PC. Romania este la distanta - 26,7 elevi la un calculator in scoli si licee, contabilizandu-se si dotarile realizate din donatii sau alte surse extrabugetare.

INTERNET

In privinta conexiunilor la internet stam si mai prost. Doar 51,48% dintre scolile romanesti sunt conectate la internet, fata de o medie europeana de peste 96%. Nu reusim sa atingem nici macar media europeana a conexiunilor de tip broadband - 67%. Potrivit domnului Ion Ivan, director Directia Informatizare, Statistica si Personal din MEdC, avem un singur calculator conectat la internet pentru circa 60 de elevi. In aceste conditii, in mod evident nu putem vorbi despre o situatie concludenta a tipului de conexiune folosita de institutiile conectate. Nici gradul de utilizare a acestor laboratoare nu este inca stabilit. O baza de date continand astfel de indicatori este in prezent in curs de realizare. In Uniunea Europeana, 74% dintre profesori folosesc calculatorul in clase. La noi, aproape 70% dintre profesori ar urma sa fie instruiti in operarea pe calculator.

Un program aflat in analiza la Ministerul Finantelor prevede dotarea a inca 1.800 de scoli cu retele de calculatoare, achizitionarea de software educational, asigurarea accesului la internet si pregatirea cadrelor didactice.

×
Subiecte în articol: internet