x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sfaturile Editorialistului Bill Gates, din “Scânteia” Partidului Comunist Chinez

Sfaturile Editorialistului Bill Gates, din “Scânteia” Partidului Comunist Chinez

28 Apr 2014   •   19:58
 Sfaturile Editorialistului Bill Gates, din “Scânteia” Partidului Comunist Chinez

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a scris un editorial în ediţia de luni a publicaţiei Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, în care îi încurajează pe cei recent îmbogăţiţi din această ţară să facă mai mult pentru cei săraci, consemnează agenţia Reuters.

'China are numeroşi întreprinzători şi oameni de afaceri. Sper că tot mai mulţi dintre ei îşi vor folosi competenţele pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale celor săraci din China şi din lumea întreagă şi vor căuta soluţii pentru ei', scrie Bill Gates, care deţine fundaţia caritabilă 'Bill şi Melinda'. 'Sprijinirea celor săraci necesită participarea întregii comunităţi', notează fondatorul Microsoft în publicaţia ce este o lectură obligatorie pentru oficialii chinezi.

Publicarea acestui articol atrage atenţia asupra caracterului restrâns al acţiunilor caritabile în China. Mulţi dintre bogaţii acestei ţări evită astfel de acte pentru a nu atrage atenţia asupra averii lor. Conform clasamentului The World Giving Index, întocmit de organizaţia Charities Aid Foundation, China este una dintre ultimele ţări ale lumii la capitolul donaţiilor de bani în scopuri caritabile.

Numeroase articole publicate în ultimii ani de New York Times şi Bloomberg News atrag atenţia asupra îmbogăţirii unor membrii de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez, care au acumulat averi impresionante. Conform statisticilor Băncii Mondiale, venitul mediu pe cap de locuitor în China a fost în anul 2012 de 6.091 de dolari. Dar creşterea economică rapidă a ţării a mărit şi decalajul de dezvoltare între zonele urbane şi cele rurale, în acestea din urmă venitul mediu fiind mai mic de 1.000 de dolari pe cap de locuitor.

Editorialul apare la câteva zile după ce fondatorii companiei de servicii de internet chineze Alibaba Group Holding Ltd au anunţat crearea unei organizaţii filantropice care se va concentra pe domeniile sănătăţii şi protecţiei mediului şi care va avea un capital de 3 miliarde de dolari. Gates dă şi un exemplu de acţiune în beneficiul celor nevoiaşi, şi anume investiţiile realizate în ultimii ani de China pentru combaterea tuberculozei şi participarea companiilor chineze din domeniul biotehnologiei la aceste eforturi. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: bill gates china