x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Simpozion - Informatica si aportul nanotehnologiei

Simpozion - Informatica si aportul nanotehnologiei

21 Mar 2005   •   00:00

La sfarstul acestei saptamani va avea loc in Statele Unite un simpozion international de nanotehnologie.

In cadrul evenimentului, numerosi cercetatori vor prezenta ultimele rezultate din domeniu, "informatica viitorului" dincolo de tehnologia traditionala bazata pe siliciu. Nanotehnologia reprezinta inginerie la nivel molecular, iar nanometrul este de 80.000 de ori mai subtire decat un fir de par uman.

LEGEA LUI MOORE. Cu acelasi prilej se va discuta si despre viitorul legii lui Moore - regula formulata de Gordon Moore, fondatorul Intel, cu peste 40 de ani in urma, potrivit careia puterea de calcul se dubleaza la fiecare doi ani - si despre momentul in care industria isi va atinge limitele fizice si economice.

LIMITELE UMANE. In cadrul sesiunii, si inginerii de la HP isi vor prezenta ultimele rezultate pe taramul nanotehnologiei. Viziunea HP se bazeaza pe o arhitectura "crossbar" brevetata - un set de nanofire paralele care merg aproape perpendicular pe un alt set, intercaland un strat subtire de material electric comutabil. Fiecare intersectare a firelor poate genera apoi o comutare electrica, care poate fi programata sa configureze crossbar-ul pentru a indeplini diverse functii, cum ar fi stocarea unui bit sau realizarea unei operatii logice.

"Cand faci un echipament de calcul atat de mic incat sa poata fi comparat cu grosimea unui fir de par, atunci poti face si ca multe alte lucruri sa devina «inteligente», a declarat Stan Williams, director in cadrul unei divizii de cercetare HP.

"Informatica ar putea deveni la fel de obisnuita ca electricitatea. Posibilitatile sunt limitate doar de imaginatia umana." Arhitecturile crossbar sunt teoretic mai simplu si mai ieftin de fabricat decat tehnologia conventionala pe siliciu, pentru ca nu necesita acelasi nivel de precizie mecanica si sunt foarte tolerante la defectele inevitabile care tind sa apara in procesul de fabricatie la dimensiuni atat de mici.

×
Subiecte în articol: IT