x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Soluţie:Proiecţii pentru orice suprafaţă

Soluţie:Proiecţii pentru orice suprafaţă

de Mihai Manole    |    31 Aug 2007   •   00:00

O echipă de cercetare a organizaţiei Fraunhofer-Gesellschaft a conceput un sistem software care calibrează automat proiectoarele pentru o astfel de sarcină, imaginile fiind suprapuse cu o precizie de un pixel.

Proiectarea unor imagini clare pe suprafeţe curbate era pănă nu demult o sarcină foarte elaborată, care implica nişte costuri destul de mari. O echipă de cercetare a organizaţiei Fraunhofer-Gesellschaft a conceput insă un sistem software care calibrează automat proiectoarele pentru o astfel de sarcină, imaginile fiind suprapuse cu o precizie de un pixel. Proiecţiile impresionante din planetarii sau din cinematografele impunătoare sunt foarte solicitante. Imaginile sunt generate de mai multe proiectoare care trebuie să fie coordonate intre ele pentru a crea o imagine unitară. Proiectoarele sunt fie ajustate manual, fie imaginile proiectate sunt deformate electronic astfel incăt ele să fuzioneze. Ambele metode sunt destul de inflexibile şi solicită mult timp.

MECANISM. Software-ul de calibrare, care produce proiecţii perfect sincronizate pe orice tip de suprafaţă, este mai intăi alimentat cu date privind geometria ecranului, respectiv numărul, poziţia şi aliniamentul aproximativ al proiectoarelor. Camerele digitale inregistrează poziţia imaginilor proiectate pe ecran, iar cu ajutorul unor algoritmi de recunoaştere, imaginile individuale sunt automat distorsionate şi adaptate suprafeţei de proiecţie, obţinăndu-se astfel, din imaginile parţiale, una unitară, de o rezoluţie ridicată. Nu mai există nici grija că proiectoarele trebuie să stea nemişcate, intrucăt algoritmii permit ca intr-o astfel de situaţie imaginea respectivului proiector să fie reinserată in ansamblu. Sistemul poate controla in principiu orice tip de proiector, inclusiv cele realizate de Carl Zeiss special pentru planetarii. Programul permite realizarea unor spectacole multimedia, prin combinarea diferitelor tipuri de media, de la filme, bannere pănă la acţiune in direct sau dispozitive externe de genul unei maşini de ceaţă.

×
Subiecte în articol: IT