x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget “Spionii” din Android Market

“Spionii” din Android Market

de Alexandru Radescu    |    26 Sep 2011   •   18:38

Daca in august 2010 era descoperit primul malware pentru platforma open source Android, acum au fost detectati si "spionii' din magazinul online de aplicatii Android Market: cinci programe care fura date confidentiale din telefoanele utilizatorilor.

Potrivit expertilor in securitate informatica de la BitDefender, aplicatiile au la baza un program de tip spyware, numit Android.Spyware.GoneSixty.Gen, care extrage informatii din telefonul victimei, precum contacte, mesaje, lista de apeluri recente sau istoricul de cautari in browser. Spionul nu trebuie decat sa descarce si sa instaleze pe telefonul utilizatorului una dintre cele cinci aplicatii (detectate pana acum), care va rula discret in fundal, fara ca acesta sa isi dea seama. In plus, totul se petrece extrem de rapid, in doar 60 de secunde, iar la finalizarea procesului, aplicatia se dezinstaleaza singura.

Pentru a accesa datele furate, spionul trebuie sa intre pe site-ul dezvoltatorului aplicatiilor si sa introduca parola ceruta. Pentru a intra in posesia mesajelor sau a istoricului de apeluri, se percepe o taxa de 5$, un pret mic pentru o incalcare majora a regulilor de confidentialitate. Daca persoana respectiva si-a salvat pe telefon si informatii de la locul de munca, atunci un astfel de instrument poate compromite bunul mers al unei companii.

Desi pe site este mentionat faptul ca informatiile pentru care nu s-a platit taxa necesara vor fi sterse dupa o zi, din respect pentru utilizator si din motive de securitate, nu exista nicio garantie ca acest lucru chiar se intampla. O baza de date cu informatii confidentiale, fie acestea de natura personala sau de business, poate reprezenta o mina de aur pentru criminalii informatici.

Pentru o protectie a terminalului smartphone, BitDefender ofera aplicatia Mobile Security poate fi descarcata de la adresa: http://m.bitdefender.com/ .

×