x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Studiu - Muzica mobila "se aude" bine

Studiu - Muzica mobila "se aude" bine

de Mihai Manole    |    26 Ian 2007   •   00:00
Studiu - Muzica mobila "se aude" bine
In 2006 am cheltuit 2 miliarde de dolari pe muzica in format digital
Muzica este pe locul doi in topul celor mai populare servicii pe telefonul mobil. Potrivit Gartner, utilizatorii vor cheltui 32,2 de miliarde de dolari in 2010 pentru acest tip de divertisment.

Muzica mobila, care include servicii precum simplele ringtonuri (sonerii de apel) sau complicatele melodii integrale descarcate de pe internet, este pe locul doi in topul celor mai populare servicii de date mobile, la o distanta semnificativa, in termeni de utilizare si profit, in urma SMS-urilor.

Cei doi vectori care definesc utilizarea serviciilor de muzica mobila sunt personalizarea (cazul soneriilor particulare) si amuzamentul (utilizarea mobilului pe post de player muzical).

ESTIMARI. O noua prognoza globala, realizata de compania de analiza a pietei IT&C Gartner, sustine ca suma pe care utilizatorii de telefoane mobile o vor investi in muzica pentru aceste dispozitive va atinge 32,2 miliarde de dolari in 2010, din care 6,5 miliarde vor veni doar din ringtonuri mono si polifonice. In ciuda competitiei din partea diferitelor playere muzicale si a provocarilor carora companiile din telecomunicatii trebuie sa le faca fata cu succes in oferirea acestui gen de serviciu, muzica pe mobil ramane o atractie care aduce profit telecomului. Pentru 2007 se estimeaza ca veniturile din aceasta industrie vor fi de 13,7 miliarde de dolari, mai mult de jumatate datorandu-se soneriilor mono si polifonice.

COMPETITIE. Portalurile operatorilor din telecomunicatii vor infrunta o competitie serioasa din partea magazinelor de muzica online care vor putea fi accesate de pe mobil (exemplu recent al iPhone de la Apple). De aceea, va fi foarte importanta strategia adoptata de mediul telecom in domeniul continuturilor oferite, al preturilor si al canalelor de distributie, dar si rezolvarea unor probleme de natura tehnica, precum capacitatea de stocare pe dispozitivele mobile. Asia-Pacific si Japonia reprezinta cea mai activa regiune in materie de muzica mobila, urmata de Europa de Vest, care va inregistra venituri de 9,1 miliarde de dolari pana in 2010, si America de Nord (7,1 miliarde de dolari).

MUZICA DIGITALA. Vanzarile digitale de muzica s-au dublat anul trecut fata de 2005, atingand suma de 2 miliarde de dolari si o cota de 10% din industria muzicala, conform raportului IFPI (Federatia Internationala a Industriei Fonografice). Numarul melodiilor disponibile pentru a fi descarcate online s-a dublat si el, ajungand la 4 milioane.

MOBIL VS ONLINE
In 2006, muzica mobila a fost responsabila pentru circa jumatate din veniturile globale digitale, dar impartirea intre mobila si online variaza mult de la tara la tara. In Japonia, de exemplu, achizitiile mobile reprezinta 90% din vanzarile de muzica in format digital. Raportul IFPI precizeaza ca 2007 s-ar putea dovedi un an de referinta pentru industria muzicii mobile, in conditiile in care companii precum Nokia sau Sony Ericsson isi dezvolta seriile de telefoane "musicale".
×
Subiecte în articol: IT miliarde muzica dolari mobila