x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologia WiMAX a ajuns in Romania

Tehnologia WiMAX a ajuns in Romania

de Alexandru Radescu    |    08 Dec 2005   •   00:00
Tehnologia WiMAX a ajuns in Romania

In curand vom avea conexiuni broadband wireless pe distante lungi. O prima demonstratie publica a avut loc zilele trecute in Bucuresti.

Daca punctele de acces Internet WI-FI au inceput sa treaca si in Romania din "hotel in hotel", iata ca a venit si randul tehnologiei WiMAX sa-si faca prezenta la noi. Ministerul Comunicatiilor, Intel si Alvarion au realizat prima demonstratie publica a acestei tehnologii in Romania. O masina dotata cu tehnologie WiMAX a strabatut strazile transmitand imagini in direct unei sali de conferinte.

STANDARD. Tehnologia WiMAX poate oferi acces wireless la Internet pe suprafete cu arii de pana la 50 de kilometri. Pentru WiMAX fix s-au proiectat si testat produse in banda de 3,5 GHz. In 2006 se vor initia testele in banda de 5,8 GHz. "Romania ar putea avea numeroase avantaje prin utilizarea tehnologiei WiMAX, datorita costurilor reduse ale infrastructurii necesare si ariei largi de acoperire", a declarat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, prezent la eveniment. WiMAX este o abreviere de la Worldwide Interoperability for Microwave Access. Este o tehnologie wireless bazata pe standarde ale industriei, care furnizeaza conexiuni de mare viteza la Internet pe distante lungi.

licitaTiE. Anul urmator se va lansa serviciul comercial in Romania, cand se vor initia si licitatiile pentru acordarea licentelor nationale de tip WiMAX. Societatea Nationala de Radiocomunicatii poate deveni primul operator care va furniza servicii de telecomunicatii bazate pe tehnologia WiMAX, a mai declarat ministrul Comunicatiilor. La inceputul lunii septembrie, SNR a initiat procedurile privind testarea tehnologiei WiMAX. Pentru verificarea in regim normal de trafic a noii tehnologii, operatorul a decis sa instaleze, in perioada septembrie - decembrie 2005, sase statii de baza WiMAX in judetele Cluj, Timis si Suceava.

×
Subiecte în articol: IT wimax