x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefoane - Smartphone multimedia

Telefoane - Smartphone multimedia

de Marina Constantinoiu    |    13 Iul 2006   •   00:00
Telefoane - Smartphone multimedia

Nokia N70, pentru cunoscatori

NOKIA N70, PENTRU CUNOSCATORI
Hotarat lucru: daca si-a propus sa cucereasca piata, cu tot cu carcotasi, Nokia e pe calea cea buna! Nu ca ar fi dus lipsa de admiratori, dar noua serie N, desi de dimensiuni apreciabile, aduce multe noutati in materie de dotare. Iar modelul N70 nu face exceptie. Desigur, pentru cunoscatori, caci N70 nu este recomandat celor care folosesc telefonul mobil doar pentru convorbirile telefonice si nu si pentru dotarile lor multimedia. Si la design s-a mai umblat, astfel incat N70 aduce ca alura a seria 60 si se indeparteaza de N90, o adevarata "caramida".

Display-ul este excelent pentru aplicatiile multimedia obisnuite, fotografie si videotelefonie (caci da, N70 este un telefon de ultima generatie, cu suport 3G). Un inconvenient insa pentru doamne si unul pentru domni: capacul glisant din plastic de pe spatele telefonului, care protejeaza camera foto a aparatului, ingreuneaza un pic manevrarea aparatului, mai ales cand este vorba despre redactarea mesajelor; domnii vor avea de strambat din nas la tastatura, cam micuta pentru niste degete nu tocmai de pianist. Calitatea finisarii este de top: suprafata carcasei, cu aspect metalic, arata elegant si pare destul de rezistenta.

Pentru cei care nu se pot desparti de stiri sau de programele de divertisment ale posturilor de radio, N70 include un radio FM cu suport Visual Radio (din pacate, nefunctional pentru posturile din Romania), iar pentru cei care nu-si permit sa rateze imortalizarea vreunui eveniment, telefonul ofera si o camera foto de 2 megapixeli. Un regal, in materie de redare a imaginilor, mai ales ca aparatul este dotat si cu flash. Dureaza insa cam mult salvarea fotografiei.

Smartphone-ul este livrat cu aplicatii de genul celei de editare video sau de imprimare a imaginilor inregistrate. Fanii jocurilor nu au fost nici ei neglijati: noul Snake 3D are un grad ridicat de spectaculozitate. Aplicatiile pot fi instalate fara probleme ulterior, mobilul avand nu numai 21 MB de memorie interna, ci si un slot pentru carduri RS-MMC. Se livreaza, de altfel, cu un card de 64MB, dar memoria poate fi extinsa pana la 1 GB. Noutate: slotul RS-MMC este hot-swappable, ceea ce face ca oprirea telefonului sa nu mai fie necesara, pentru a se putea schimba cardul. Pentru cunoscatori, N70 ofera si Quick Office Suite, ce afiseaza documente Word, Excel si PowerPoint, plus o aplicatie de imprimare wireless a mesajelor. Telefonul pe care l-am testat in reteaua Orange s-a comportat excelent la navigarea pe Net sau verificarea casutei postale. In combinatie cu notebook-ul si Nokia PC Suite, N70 e ideal in postura de modem. S-a descurcat excelent si la transmisia de date catre alte aparate. Se simte insa lipsa unei interfete IrDA (din ce in ce mai rare la telefoanele de ultima generatie, lucru deloc salutar).

Si la capitolul autonomie sta bine, telefonul fiind dotat cu o baterie de 970 mAh, ceea ce confera circa 260 de ore autonomie in stand-by si pana la trei ore si jumatate de convorbiri. O veste buna pentru clientii serviciilor 3G: incepand cu 5 iulie pot comunica si prin intermediul serviciului de apeluri video intre cele doua retele care ofera acest serviciu, Vodafone si Orange. Tariful pentru apelurile video efectuate intre cele doua retele este de 0,30 USD/minut pentru ambii operatori.
×