În urma familiei iPad de la Apple, tabletele româneşti îşi “fac de cap” pe piaţa locală. De altfel, retailerii locali consideră brandurile româneşti (Evolio, AllView, E-Boda) drept “motor al pieţei locale de tablete”, graţie preţului extrem de atractiv, dar şI dotărilor hardware şI software.
Pentru 2012, Flanco estimează că piaţa tabletelor ajunge la 100.000 de unităţi în România, la un nivel dublu faţă de 2011, în timp ce oficialii Sony România merg până la 120.000 unităţi. Preţul mediu al unei tablete este de 1400 ron, iar cea mai mare cotă de piaţă este deţinută de tabletele din segmentul de preţ până în 1000 ron. Pentru 2013, Flanco estimează o piaţă a tabletelor de 150.000 în România, dar am auzit ieri, la prezentarea unei noi tablete Allview un nivel halucinant: până la 270.000 de unităţi!
Până atunci, să vedem care sunt ofertele “de toamnă” din partea producătorilor locali.
Noua tabletă Allview, Alldro Speed DUO, este echipată cu versiunea de Android Jelly Bean 4.1, diagonală de 7 inci pentru ecranul IPS HD LCD ( 1280x800, cu o densitate a pixelilor de 216 PPI). Din punct de vedere hardware, se remarcă procesorul dual-core la 1,5 GHz, memorie flash de 8GB. Preţul: 1400 lei.
Tot ieri, Evolio a aruncat pe piaţă Evotab 3: ecran de 7 inci şI putere grafică susţinută de Mali Quad Core (necesar în rularea conţinutului FullHD). Este considerată cea mai uşoară tabletă pe piaţa locală, având 310 g şi 9,5 mm grosime. Preţul: 450 lei.
„Ameninţări”: iPad Mini şi viruşi
Săptămâna viitoare s-ar putea să facem cunoştinţă cu iPad Mini. Ar fi adaptarea Apple la noul curent de pe piaţa tabletelor (diagonala sub 8 inci), dar şI la preţul prin care să se lupte cu cota de piaţă deţinută de Asus Google Nexus 7 şi Amazon Kindle Fire (în jur de 300 dolari, piaţa americană). Majoritatea analiştilor consideră drept cea mai probabilă dată de prezentare a noii tablete, 17 octombrie.
Succesul tabletelor pe piaţa globală IT&C nu putea trece neobservat de cyber-infractori. Experţii în securitate informatică trag semnale de alarmă şI îndeamnă la atenţie şI protecţie. Numărul de viruşi de Android din România a crescut cu patru procente odată cu venirea toamnei, potrivit unui raport realizat de specialiştii Bitdefender, compania românească de securitate informatică. Ameninţările din familia FakeInst, care se instalează pretinzând că sunt aplicaţii legitime, reprezintă peste 60% din numărul total de pericole detectate în septembrie. Aceşti viruşi sunt capabili să fure informaţii personale precum geolocaţie, e-mailuri sau contacte din agendă şi să le folosească pentru fraudă şi furt de identitate.
Citește pe Antena3.ro