x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Toate numerele locale şi naţionale se vor forma cu prefix

Toate numerele locale şi naţionale se vor forma cu prefix

01 Mai 2008   •   00:00

Toate numerele locale şi naţionale se vor forma cu prefix, începînd de sîmbătă, 3 mai, principalii utilizatori afectaţi de această schimbare fiind cei peste 3 milioane de abonaţi ai operatorului Romtelecom, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).



Toate numerele locale şi naţionale se vor forma cu prefix, începînd de sîmbătă, 3 mai, principalii utilizatori afectaţi de această schimbare fiind cei peste 3 milioane de abonaţi ai operatorului Romtelecom, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).

Astfel, începînd de sîmbătă, abonaţii Romtelecom vor putea fi apelaţi doar prin formarea întregului număr naţional de 10 cifre, adică prefixul plus numărul local, pentru toate apelurile naţionale sau locale. Potrivit ANRCTI, numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112 - cît şi numerele de telefonie mobilă vor rămîne neschimbate.

Această decizie a ANRCTI a fost luată în vederea închiderii Planului naţional de numerotaţie (PNN).

Închiderea Planului naţional de numerotaţie presupune ca toate numerele de telefon, indiferent dacă sunt locale sau naţionale, se vor forma cu prefix (prefixul naţional '0' plus indicativul de arie geografică).

Potrivit ANRCTI, începînd de sîmbătă, un abonat de exemplu din Constanţa, va putea apela un alt abonat din Constanţa formînd în faţa numărului propriu zis de telefon 0241 sau 0341, în funcţie de furnizorul de servicii de telefonie fixă la care este abonat cel apelat. În Bucureşti, numărul local format din şapte cifre va fi precedat de prefixul '021' sau '031'.

Totodată, se va modifica şi formatul actual al numerelor scurte, apărînd o diferenţă clară între numerele pentru servicii de interes public la nivel naţional (ora exactă, informaţii privind abonaţii Romtelecom, deranjamente Romtelecom etc.) şi numerele prin care se furnizează servicii de interes general la nivel local - în judeţe (Jandarmerie, taxi, 'alo, domnule primar', diferite servicii de deranjamente utilităţi etc.).

Numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel naţional vor avea patru cifre şi la formarea lor se va adăuga cifra 1 înaintea numărului actual (de exemplu, 1958 pentru 'Ora exactă', indiferent de judeţ). Numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local vor fi formate din şapte cifre, cuprinzînd prefixul urmat de numărul actual (de exemplu, 0248956 - Jandarmeria din Argeş, 0267956 - Jandarmeria din Covasna, 0219361 - Informaţii TAROM Bucureşti). Pentru a respecta forma de şapte cifre, în cazul special al numerelor scurte actuale de 3 cifre din aria Bucureşti/judeţ Ilfov, se va dubla ultima cifră (de exemplu, 0219566 - Jandarmeria din Bucureşti). Prin aceste modificări vor rămîne disponibile 8500 numere scurte de interes local, la ora actuală fiind utilizate doar 1500.

Potrivit ANRCTI, în prima etapă, în perioada 3 mai - 31 iulie 2008, toate numerele pentru servicii de telefonie fixă vor putea fi apelate atît în formatul actual, cît şi în noul format, iar abonaţii vor fi informaţi printr-un mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. În perioada 1 august - 30 septembrie 2008, la fiecare apel către numerele în format vechi, abonaţii vor fi informaţi, prin intermediul unui mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise, cu privire la noul format al numărului, dar apelul nu va mai fi finalizat.

De la 1 octombrie, la apelarea unui număr în vechiul format, utilizatorii vor fi anunţaţi că numărul nu există.
  • ROMPRES

×
Subiecte în articol: IT servicii numerele