x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget UVPC

UVPC

08 Sep 2007   •   00:00

RTC Group impreună cu Microsoft şi AMD au decis să intre in cursa calculatoarelor de mici dimensiuni, promovănd un calculator un pic mai mare decăt un hard disk, acesta fiind asamblat chiar in jurul mediului de stocare, cea mai mare componentă a calculatorului de tip "thin-client".

Hardware. Este bazat pe un procesor AMD Geode, asemănător celui folosit şi de OLPC. Pentru 350 $, UVPC vine impreună cu un monitor CRT de 17 inci, o tastatură şi un mouse USB.

Software. Din punct de vedere al dotărilor educaţionale, UVPC poate fi distribuit impreună cu softurile necesare unui calculator educaţional de bază, precum Microsoft Encarta, varianta trial de 60 de zile a suitei Office, versiunile limitate sau gratuite din suita Visual Studio, SQL Server şi, bineinţeles, sistemul de operare Windows XP Home Edition.

Pentru toţi cei care au incercat să ruleze Windows XP pe un procesor la 500 Mhz, probabil nu este un lucru surprinzător că UVPC-ul celor de la RTC face faţă cu greu unor operatii de rutină, precum deschiderea unui document Office şi navigarea pe internet in acelaşi timp. Sistemul de operare devine instabil, cu o latenţă extrem de mare şi cu tendinţa de a se bloca in cazul in care incerci să il forţezi să facă prea multe lucruri in acelaşi timp.

Aparent, calculatorul celor de la RTC Group nu se adresează neapărat numai şcolilor, acesta putănd fi adoptat şi ca o soluţie de companii care doresc un calculator compact pentru aplicaţii de tip Office. Pentru aceste versiuni ale UVPC-ului, procesorul vine in arome de la 433 la 1.400 Mhz, in funcţie de

nevoi, iar memoria poate fi mărită pănă la 1 Gb.

UVPC

Companie: RTC Group

Preţ: 350 $

Procesor: AMD Geode @ 500 Mhz

RAM: 256 Mb

Video: Integrat in procesor

Display: CRT Separat

Harddisk: 40 Gb

Sistem de operare: Windows XP Home Edition

Conectivitate: LAN, 4 X USB

Autonomie: 12 ore

Dimensiuni: 35 X 135 X 30 mm, 1 kg

Altele: Webcam, Difuzoare, Microfon

Rating: ***

Interfaţă: ****

Utilizare: **** Â

Procesare: **

Design:Â Â Â Â Â **

×
Subiecte în articol: test hardware