x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget A treia vânzare a acţiunilor Statului la Romtelecom

A treia vânzare a acţiunilor Statului la Romtelecom

de Alexandru Radescu    |    24 Iul 2013   •   18:47
 A treia vânzare a acţiunilor Statului la Romtelecom
Sursa foto: Romtelecom

În şedinţa de azi a Guvernului a fost adoptată o hotărâre privind reluarea finalizării procesului de privatizare a S.C. Romtelecom S.A. prin vânzarea pachetului minoritar de acţiuni pe care Statul Român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, le deţine în companie. Aceste acţiuni au o valoare nominală de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentând în total 45,99% din capitalul social operatorului telecom, potrivit datelor MCSI.

Hotărârea prevede selectarea de către MCSI, în condiţiile legii, a unui consultant specializat, bancă de investiţii sau consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital în vederea finalizării privatizării companiei Romtelecom S.A, se arată în documentul Guvernului. Atribuţiile consultantului vor consta în “acordarea de asistenţă specializată, inclusiv juridică, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare ( divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare.”

Cheltuielile de privatizare constând în plata consultantului, pregătirea şi realizarea privatizării etc. urmează să fie suportate de la bugetul de stat, în funcţie de sumele aprobate cu această destinaţie în bugetul MCSI.

În vederea organizării procesului de selecție, a evaluării ofertelor consultanţilor şi a selectării consultantului, Ministerul va constitui o comisie având un secretariat tehnic, a cărei structură, componenţă, atribuţii şi drepturi, mod de lucru se vor stabili prin ordin de ministru.

Potrivit datelor MCSI, situaţia financiară a Romtelecom în ultimii 3 ani relevă faptul că în anul 2010 s-a înregistrat o pierdere de 232.024.620 lei la o cifră de afaceri de 3. 027.936 160 lei , în anul 2011 pierderea se ridica la 884.642.871 lei pentru o cifră de afaceri de  2.803.772.314 lei, în timp ce în anul 2012 s-a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei.

Este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom. În 2010, ministrul Comunicaţiilor de la acea dată, Valerian Vreme, a evaluat pachetul de acţiuni la 1 miliard de euro, o sumă înaintată şi de un alt ministru de la Comunicaţii, Zsolt Nagy, în 2006.

Ministrul Vreme spera să obţină această sumă fie din vânzarea acţiunilor către OTE (acţionarul principal), fie pe piaţa de capital. La acea dată, analiştii greci estimau acţiunile la valoarea de puţin peste 300 milioane euro.

În lunile următoare, discuţiile MCSI-OTE-Deutsche Telekom (acţionarul principal de la OTE) s-au blocat. 

 

 

 

×