x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vedetele, deposedate de domenii

Vedetele, deposedate de domenii

de Mihai Manole    |    17 Noi 2006   •   00:00
Vedetele, deposedate de domenii

Vedetele autohtone au ramas fara nume pe inter-net. Adresele lor "virtua-le" au fost inregistrate in februarie 2006 de o com-panie cipriota, care a luat la gramada zeci de adre-se, precum cristiantudorpopescu.ro, mirceabadea.ro, mirceadinescu.ro ori andreeaesca.ro. Cine se afla in spatele povestii? Vlad Stan, directorul unei agentii romanesti de publicitate pe internet, persoana de contact a companiei cipriote.

Adresele de internet ale vedetelor romanesti au fost inregistrate la inceputul anului 2006 de o companie cipriota. In spatele intregii povesti pare sa se afle Vlad Stan, directorul unei cunoscute agentii romanesti de publicitate pe internet: Vodanet.

Daca verifici pe internet cui apartin adresele corespunzatoare numelor vedetelor autohtone, in cea mai mare parte a cazurilor vei descoperi ca acestea au fost cumparate de aceeasi companie: Carpa Enterprises Limited, inregistrata in Cipru. Ca persoana de contact apare Vlad Stan, directorul Vodanet, o agentie romaneasca de publicitate online. Evident, vedetele ale caror domenii au fost rezervate nu au fost contactate de reprezentantii agentiei.

PE SEST. Actiunea s-a desfasurat discret, fara precizari privind motivatiile sau intentiile in aceasta privinta. PR Manager-ul Vodanet, Irina Vochita, ne-a declarat ca nici un fel de informatie legata de acest subiect nu poate fi dezvaluita pana cand nu vor emite un comunicat oficial. Domenii precum cristiantudor popescu.ro, mirceadinescu.ro, andreeaesca.ro sunt deja "luate". Daca vreuna din personalitatile de mai sus ar vrea sa isi faca un site trebuie sa aleaga un alt nume. Evident, exista si varianta de a-si recastiga domeniul respectiv in justitie sau printr-o intelegere cu posesorul actual.

REGULI. In regulamentul registrului de domenii.ro, ROTLD, se mentioneaza ca inregistrarea unui domeniu nu ofera decat dreptul de folosinta asupra sa. Seful Serviciului administrare domenii.ro, Eugen Staicut, ne-a declarat ca pentru litigiile intre persoane fizice rezolvarea se gaseste in justitie. In ceea ce ii priveste, in cazurile unor domenii cu numele unor persoane celebre, ROTLD solicita cumparatorului o declaratie suplimentara in care sa isi asume toata responsabilitatea pentru achizitia efectuata - masura luata mai ales in campaniile electorale.

ROTLD poate suspenda delegarea unui domeniu de internet daca acesta este utilizat intr-o maniera care cauzeaza confuzie in randul utilizatorilor sau in urma unei hotarari judecatoresti sau a unei decizii venite din partea unor organizatii cu autoritate in domeniu.

OCUPATE
Va prezentam mai jos o parte din lunga lista a domeniilor de internet rezervate de compania Carpa Enterprises Limited, inregistrata in Cipru, la Nicosia. Drept reprezentant al acesteia apare Vlad Stan, cu adresa de mail la vodanet.ro. Reprezentantii companiei au refuzat sa faca precizari legate de inregistrarea numelor vedetelor.

www.ovidiuioanitoaia.ro / www.mirceabadea.ro / www.cornelnistorescu.ro / www.cristiantudorpopescu.ro / www.emilhurezeanu.ro / www.lucianmandruta.ro / www.mirceadinescu.ro / www.steliantanase.ro / www.cristinatopescu.ro / www.vladpetreanu.ro / www.alessandrastoicescu.ro / www.andreeaberecleanu.ro / www.andreizaharescu.ro / www.mircearadu.ro / www.adelinpetrisor.ro / www.danadeac.ro / www.moiseguran.ro / www.mihaigadea.ro / www.mariacoman.ro / www.danagrecu.ro / www.andreeaesca.ro / www.amaliaenache.ro / www.betyblagu.ro

CE ZIC VEDETELE
OVIDIU IOANITOAIA: "Nu mi se pare moral, dar, daca e legal, e o dovada ca oamenii au fost isteti. Probabil ca noi, care vrem sa ne facem site pe internet, trebuie sa le platim lor o anumita suma. E si asta un mod de a face bani in Romania. Daca insa se vor posta lucruri ce depasesc limitele decentei, o sa le cer explicatii".

MIRCEA DINESCU: "Este incredibil ca se intampla asa ceva. Cum adica au cumparat domeniul mirceadinescu.ro.? De la cine l-au cumparat si cine le-a dat lor dreptul sa-l detina? Este un adevarat furt si ar trebui sa se sesizeze organele abilitate, sa se ia masuri la nivel national". Mircea Badea: "Nu ma intereseaza acest lucru. Nu sunt singurul Mircea Badea din aceasta tara. Pot sa posteze absolut orice pe respectivul domeniu, cat timp nu ma identific cu el este OK. Daca pe unii atat ii duce capul, atat fac".

LUCIAN MANDRUTA: "Las in grija acestei agentii cultul personalitatii mele, intrucat pe mine nu ma intereseaza acest domeniu".

ADELIN PETRISOR: "Nu m-am gandit vreodata sa inregistrez acest domeniu. Daca insa acea agentie imi va folosi numele intr-un mod necorespunzator, atunci cu siguranta voi apela la avocati".

ANDREEA ESCA: "Cred ca este inca o dovada ca suntem in tara nimanui. Nu este posibil ca cineva, oricine ar fi, sa-ti foloseasca numele fara sa-ti ceara acordul. Iar institutiile abilitate sa vanda aceste «domenii» nu verifica daca persoanele ale caror nume le pun la dispozitia oricui sunt sau nu de acord cu tranzactia. Iar domnului Vlad Stan, de la Vodanet, as vrea sa-i transmit ca avocatul meu o sa ia legatura cu domnia sa pentru a regla urgent acest abuz". (Adrian Vaduva)
×
Subiecte în articol: IT