x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viruşii "explodează" pe smartphone

Viruşii "explodează" pe smartphone

de Alexandru Radescu    |    30 Aug 2011   •   14:02

Telefoanele inteligente (smartphone) au devenit adevarate computere de buzunar, conectate la internet, la mailul de serviciu si la retelele sociale. Acapareaza o felie tot mai mare din vanzarile globale de telefoane mobile, cu “locomotive' precum seria iPhone (Apple) sau prin tavalugul pe platforma Android (Google). Satisfactii pentru industrie si pentru cei care vor sa fie conectati “la orice', dar si batai de cap provocate de creatorii de malware.

In perioada mai-iunie 2011 au fost depistate 20 de familii malware (virusi, dar si programe daunatoare). In perioada iunie-iulie acestea au crescut cu 55%, astfel ca in luna august anul curent au ajuns la un numar de aproximativ 46 de familii descoperite, potrivit expertilor in securitate informatica de la BitDefender.

Influentata de toate transformarile din industria GSM, istoria atacurilor informatice e marcata de cateva momente importante: SMS-urile care trimit mesaje la numere cu suprataxa, furtul parolelor si a altor informatii confidentiale, control deplin asupra telefonului (prin elemente de tip “rootkit'). Dupa modelele din lumea PC-urilor, si smartphone-urile pot fi transformate in retele botnet. Celularele infectate sunt incluse intr-o retea compromisa, controlata de la distanta, care poate fi folosita pentru lansarea unor atacuri impotriva site-urilor corporatiilor. Miza se schimba, nu mai e doar o chestiune de bani, ci se inregistreaza cazuri de scurgeri de date confidentiale din companii, cu ajutorul smartphone-urilor.

×