x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Dumitru Chiriță, președinte ANRE, despre conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău: „Republica Moldova a fost salvată de România”

Dumitru Chiriță, președinte ANRE, despre conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău: „Republica Moldova a fost salvată de România”

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2023   •   13:00
Dumitru Chiriță, președinte ANRE, despre conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău: „Republica Moldova a fost salvată de România”

România nu mai este dependentă de livrările de gaze rusești și, mai mult, prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău ajutăm și R. Moldova, a spus Dumitru Chiriță, președinte ANRE, la Conferinţa Naţională "Rute noi şi resurse sustenabile - ieşirea din criza gazelor", organizată de cotidianul național Jurnalul și Antena3CNN, în cadrul proiectului România Inteligentă.

"Vreau să subliniez importanța activității Transgaz, care a crescut capacitatea de interconectare și ne-a oferit posibilitatea să fim zero dependenți de Federația Rusă. Pentru că prin ceea ce a făcut în zonele de sud și vest ne-a adus în situația de a avea surse alternative de aprovizionare cu gaz foarte importante, consistente și care ne asigură ceea ce avem nevoie în perioade critice.

Este important să subliniem că Republica Moldova a fost salvată de România prin faptul că Transgaz a realizat acea conductă de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Este un adevăr incontestabil.

Autoritățile de reglementare din Moldova sunt mai mult decât mulțumite de relația cu România pe aceste subiecte de energie electrică și gaze naturale", a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Totodată, acesta a precizat că prețurile pentru consumatori sunt plafonate până la 31 martie 2023.

"Pentru consumatorii casnici si noncasnici, prețurile au fost plafonate până la 31 martie 2025, respectiv 0,31 kw la casnici și 0,37 kw pentru cei noncasnici.

Menționez că există un număr impresionant de consumatori industriali care nu intră în zona aceasta de plafonare, și poate că, odată cu creșterea aportului de gaze și eventuala scădere a prețului, luam în calcul și introducerea acestor consumatori.

În această iarnă, am reușit împreună cu autoritățile române și operatorilor economici să înmagazinăm peste 96% gaze în depozite, fapt care ne-a asigurat o stabilitate în aprovizionarea cu gaze în această perioadă de iarnă și ne aduce în situația în care, pentru iarna viitoare să depășim acel procent de 90% pe care îl menționează Regulamentul European, ca obligație a statelor membre pentru a depozita gaze în vederea asigurării necesarului pentru următoarea perioadă", explică oficialul ANRE.

 

×
Subiecte în articol: anre Dumitru Chiriţă gaze