x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Relaţiile româno-maghiare ajung la un nou punct nevralgic

Relaţiile româno-maghiare ajung la un nou punct nevralgic

27 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele Partidului Comunist Maghiar (PCM), Rezso Nyers, şi Secretarul General al PCR, Nicolae Ceau­şescu, au avut o întâlnire ne­prevăzută la 8 iulie, la Bucureşti. Întâlnirea, care a durat o oră şi ju­mătate, a fost iniţiată de Ceau­şescu în timpul sesiunii de discuţii a Comitetului Politic Consultativ al Pactului de la Varşovia ai cărui membri s-au reunit la Bucureşti între 7 şi 9 iulie.

Delegaţia maghiară s-a folosit de acest prilej pentru a pune problema disputelor generate de tratamentul minorităţii maghiare din Transilvania şi de diferenţele ideolo­gice dintre cele două partide. Presa românească nu a publicat informaţii despre aceste discuţii. Informaţii pe larg despre ceea ce s-a întâmplat acolo a furnizat mi­nistrul de Externe maghiar, Gyula Horn, într-o serie de conferinţe de presă şi interviuri.

A fost prima întâlnire la nivel înalt româno-maghiară după întrunirea Tratatului de la Varşovia, de după întâlnirea din Arad, dintre Ceauşescu şi Karoly Grosz în 1988. Acea întâlnire, care a fost iniţiată tot de Ceauşescu, nu a schimbat cu nimic fondul disputei şi l-a expus pe Grosz multor critici în Ungaria, ba chiar în interiorul PCM pentru slaba lui performanţă în apărarea intereselor minorităţii ma­ghiare din Transilvania.

De la în­tâlnirea de la Arad, partea româ­nească a refuzat să mai înceapă vreo discuţie serioasă pe vreuna dintre cele zece probleme discutate la Arad. Mai mult, probleme adiţionale legate de naţionalităţi, de aspecte ideologice şi chiar de chestiuni militare s-au amplificat de atunci, sporind tensiunea dintre cele două partide şi state.  Cu experienţa Aradului în minte, delegaţia maghiară prezentă la întrunirea Pactului de la Varşovia a con­simţit la propunerea lui Ceau­şescu pentru o întâlnire bilaterală doar cu condiţia ca întâlnirea să fie neoficială (prevenind astfel ca evenimentul să fie transformat de Ceauşes­cu într-un exerciţiu de propagandă) şi să nu participe cele două delegaţii prezente la Pact. Primul Ministru Miklos Nemeth şi Constantin Dăscălescu şi Miniştrii de Externe Gyula Horn şi Ioan Totu au fost admişi la întâlnire.
PROBLEMELE MINORITĂŢII MAGHIARE
Spre deosebire de întâlnirea de la Arad, delegaţia maghiară la Bucu­reşti şi-a dedicat acum cea mai mare parte din timp şi energie discutării situaţiei minorităţii maghiare din Transilvania. Respingând poziţia lui Ceauşescu, potri­vit căreia problemele naţionalităţilor sunt strict treaba internă a României şi nu privesc relaţiile interstatale, liderii maghiari au afirmat că problema naţionalităţii este, de fapt, un element central în cadrul relaţiilor dintre cele două ţări şi că are, de fapt, o influenţă majoră asupra relaţiilor interstatale. În consecinţă, o "îmbu­nătă­ţire radicală a situaţiei mino­rităţii ma­ghiare este de primă importanţă" pentru reglementarea relaţii­lor româ­no-maghiare.

Amintind că situaţia minorităţii maghiare din Transilvania s-a deteriorat de la ultima întâlnire româno-maghiară la nivel înalt, delegaţia ma­ghiară a acuzat că politica româ­nească a eşuat complet în privinţa obligaţiilor sale interna­ţionale din cadrul Actului Final de la Helsinki. Liderii maghiari au prezentat ceea ce a fost, într-adevăr, o listă de puncte disputate care au fost discutate la Arad şi cu privire la care România a fost de acord să continue negocierile doar pentru ca, mai apoi, să refuze acest lucru.

Referindu-se la hărţuirea turiştilor maghiari de către auto­rităţile române şi la dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii români (majoritatea etnici maghiari) care doresc să călătorească în Ungaria, delegaţia maghiară a cerut limitarea restric­ţiilor de călătorie între cele două ţări. S-a cerut, de asemenea, reluarea întâlnirilor comisiilor istorice şi culturale româno-maghiare a căror activitate a fost inexistentă în ultimii ani din cauza absenţei (niciodată anun­ţate sau explicate) al părţii româneşti.

Delegaţia a reiterat interesul deo­se­bit al Ungariei în reluarea schimburilor culturale între cele două ţări. În ultimii ani, autorităţile româneşti au pus punct relaţiilor cul­turale româno-maghiare şi vâ­nează publicaţiile maghiare la gra­niţă şi pe teritoriul României. În vreme ce Ungaria şi numeroşi cetăţeni maghiari încear­că să ajungă, prin intermediul schimburilor culturale şi al publicaţiilor, la minoritatea maghiară din Transilvania, autori­tă­ţile române încearcă să blocheze aceste încercări pentru a spori izolarea culturală a minorităţii maghiare şi pentru a stopa intrarea ideilor reformiste din Ungaria în România. Partea maghiară mai reproşează delegaţiei române faptul că nu mai ţine cont de înţelegerile anterioare de a scoate o declaraţie comună cu privire la drepturile naţionalităţilor şi la rolul lor de "punţi" între cele două ţări.

Liderii maghiari şi-au repetat apelul ca România "să stopeze" imediat programul de sistematizare rurală, care, susţin ei, ameninţă identitatea etnică a ma­ghiari­lor din Transilvania şi pune în pericol "o cultură veche de secole şi alte va­lori." În ceea ce pare a fi o concesie minimă la aceste discuţii, Ceauşescu a fost de acord să permită unei delegaţii maghiare formate din membri ai consiliilor administrative locale să viziteze România şi să analizeze planul de restructurare. Liderul român, totuşi, a luat înapoi puţinul pe care l-a dat: el a stipulat ca programul de călătorie al delegaţiei să fie stabilit de partea română.

Fiind cu un pas în urma agendei care a rămas în suspans încă de la Arad, lide­rii maghiari au cerut "au­tonomie culturală" pentru mino­ritatea maghiară din Tran­silvania pentru "a i se garanta acesteia egalitatea" şi pentru a i se da oportunitatea "nu numai de a menţine dar şi de a dezvolta" identitatea sa lingvistică şi culturală. Ideea unei autonomii culturale pentru minoritatea maghiară din Transilvania a fost amintită de mai multe ori în declaraţiile oficiale ale Ungariei în ultimele luni, dar nu au fost încă furnizate detalii despre forma sau modul de funcţionare al unei asemenea autonomii.

Oficialii maghiari au indicat, totuşi, că se gândesc la autonomie culturală, nu teritorială. Acest lucru a fost clarificat de Horn în conferinţa sa presă şi în interviurile care au urmat întâlnirii de la Bu­cu­reşti. Întâlnirea nu a produs vreun rezultat imediat sau tangibil; cel mult a con­fir­mat existenţa blocajului. Respingând îngrijorarea părţii maghiare, Ceau­şescu a repetat cu o şi mai mare hotărâre decât la Arad, că "nici una dintre aceste pro­bleme (ale mino­ri­tă­ţii maghiare) nu există în România". Aşa cum a rezumat Horn în întrevederile care au urmat, liderii români au adoptat poziţia potrivit căreia soluţia ro­mânească la problema naţio­nalităţilor este "una perfectă, şi chiar cea mai bună din lume".

Drepturile minorităţii maghiare sunt garantate şi orice afirmaţie care contrazice acest lucru "nu are nici un fel de fundament" şi nu poate avea ca sursă decât "percepţia eronată" ma­ghi­a­ră faţă de România. Liderii ma­ghia­ri au întrebat atunci de ce "ro­mânii şi etnicii ma­ghiari părăsesc în masă Ro­mâ­­nia" şi fug în Ungaria dacă situaţia din România este atât de bună. Într-adevăr, nu­mărul de refugiaţI din România în Ungaria a crescut de la 20.000 la sfârşitul a­nului 1988 până la aproximativ 30.000 în iunie 1989, iar cifra nu îi include pe re­fugiaţii neînregistraţi al căror număr este, de asemenea, considera­bil. Ca răs­puns la cererea delegaţiei maghiare ca o delegaţie de experţi, internaţională şi "imparţială", să fie admisă în România pentru a examina situaţia drepturilor omului, aşa cum prevede Comisia pentru Drepturile Omului a ONU, Ceauşescu a spus că o asemenea delegaţie nu va primi "niciodată" permisiunea să intre în Ro­mânia.


CIOCNIREA IDEOLOGIILOR
Partea maghiară a specificat, de asemenea, că recentele atacuri din presa românească şi declaraţiile oficiale împotriva reformelor din Ungaria sunt încă unul dintre aspectele care afectează relaţiile româno-maghiare. Obiectând faţă de "campania politică sistematică" a României împotriva reformelor din Ungaria, liderii maghiari şi-au acuzat omologii români de "distorsionare a situaţiei din Ungaria"; declaraţiile Bucureştiului "chestionau asupra legitimităţii şi corectitudinii eforturilor de a promova schimbarea democratică în Ungaria". Un alt factor care afectează major relaţiile bilaterale este "emergenţa ameninţării militare a României împotriva Ungariei, în ultimele luni". Delegaţia maghiară a condamnat aceste ameninţări ca pe "un efort conştient de a incita la ostilitate" în relaţiile dintre cele două ţări.

Aşa cum a rezumat Horn, întâlnirea s-a caracterizat printr-un "schimb de re­plici extrem de dure" care nu au servit decât la confirmarea faptului că relaţiile au ajuns la "punctul maxim de încordare". Aşa cum vede lucrurile partea maghiară, "singurul punct asupra căruia am convenit a fost acela că suntem ve­cini şi că interesele a două ţări vecine cer o îmbunătăţire a relaţiilor". Propunerea lui Ceauşescu privind întâlnirea Prim Miniştrilor celor două ţări poate fi de folos, a spus liderul maghiar, doar dacă partea românească va fi de acord să ţină seama de problemele existente şi să se alăture Ungariei pentru negocirea unor soluţii.
Edith Oltay
Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×