x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Refugiaţii est-germani, în atenţia SUA

Refugiaţii est-germani, în atenţia SUA

05 Oct 2009   •   00:00
Nota Ambasadei României la Washington
Către Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne
Tovarăşei adjunct al ministrului, Olimpia Solomonescu,
Tovarăşului director Ilie Şimon,

În legătură cu poziţia oficială a SUA privind cetăţenii RDG care au emigrat în RFG prin Ungaria şi Cehoslovacia, vă informăm următoarele.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat, la 3 oc­tom­brie a.c., că "principala cauză a si­tuaţiei create este dată de faptul că persoanele respective nu vor să trăiască în RDG". SUA apreciază că, pentru a fi înlăturate condiţiile care au făcut ca "un număr atât de mare de oameni să treacă în Vest", este necesar: "coducerea RDG că instituie reforme vizând realizarea unui sistem politic şi economic care să satisfacă cerinţele populaţiei".

SUA subliniază că soluţionarea pe "termen lung" a situaţiei cere ca în RDG să fie aplicate "reforme politice şi economice". Asistentul secretarului de stat pentru problemele europene, Raymond Seitz, într-o depoziţie făcută în faţa Subcomitetului pentru Europa al Camerei Reprezentanţilor, a arătat că "el nu poate exclude o ex­plo­zie politică în RDG dacă condu­cerea acestei ţări nu acţionează pentru deschiderea sistemelor ei politice şi economice rigide".
Întrebat de membri ai Subcomitetului ce s-ar putea întâmpla dacă Guvernul est-german "continuă să se opună schimbărilor", R. Seitz a răspuns că "tocmai în dimineaţa respectivă a luat notă de faptul că la Leipzig a avut loc o manifestaţie la care au participat 10.000 de persoane". Comentatorii politici de la Washington remarcă faptul că luările de poziţie menţionate reprezintă o "îndepărtare de la abordarea, în gene­ral rezervată, de până acum a Ad­minis­traţiei Bush faţă de Europa răsăriteană".

În acest context, sunt prezente şi alte consideraţii şi aprecieri făcute de oficialităţi de la Casa Albă şi Departamentul de Stat, în care se fac evaluări asupra modului în care Uniunea So­vie­tică "percepe" politica SUA în Eu­­ropa Răsăriteană. Se arată astfel că "so­vie­ticii privesc tot mai mult situaţia din Europa Răsăriteană în acelaşi mod ca şi americanii, respectiv consideră că reformele sunt necesare pentru stabilitatea în această regiune; de aceea, noi suntem stimulaţi să încurajăm procesul de reforme".

În ce priveşte situaţia concretă le­ga­tă de cetăţenii est-germani, experţi de la Departamentul de Stat arată că este "evident asentimentul Uniunii Sovietice" în rezolvarea acestei probleme, sovieticii încercând prin aceasta "să trimită RDG-ului un mesaj care arată că plecarea cetăţenilor săi subliniază necesitatea ca Guvernul est-german să se alăture grupului reformist".

O oficialitate americană apreciază, pe de altă parte, că "sovieticii înţeleg că SUA nu încearcă să exploateze nici un semn de tulburare sau de slăbi­ciune în Europa Răsăriteană, astfel că URSS poate să acorde acestor ţări un anumit grad de libertate, cu condiţia ca ele să respecte interesele de secu­ritate ale Uniunii Sovietice".
Ion Stoichici
Nota Ambasadei României la Praga
Către Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne.
Tovarăşului Ion Stoian, secretar al CC al PCR,
Tovarăşului Constantin Oancea, adjunct al ministrului.

În completare la telegrama noastră nr. 051 933, vă informăm că, în seara zilei de 3 octombrie a.c., cancelarul RFG, H. Kohl, a avut o convorbire telefonică cu L. Adamec, preşedintele Guvernului RSCS, în legătură cu situaţia cetăţenilor RD Germane, care s-au refugiat la Ambasada RFG din Praga (în seara zilei de 3 octombrie peste 4.000 de persoane în incinta ambasadei şi peste 1.500 de persoane în faţa ambasadei).

L. Adamec a dat asigurări că, în baza în­ţelegerii dintre Guvernele RSCS şi RDG, cetăţenilor RDG li se va permite să plece în RFG, aşa cum s-a procedat în noaptea de 30 septembrie-1 oc­tom­brie a.c. Trenurile cu refugiaţi vor tre­ce în RFG pe teritoriul RD Germane.

Guvernul RDG şi Guvernul RSCS au convenit că, începând cu data de 3 oc­tombrie, ora 18:00, între cele două ţări se suspendă temporar prevede­rile privind călătoriile cetăţenilor RDG în RSCS fără viză specială de intrare. Ca urmare a acestui fapt, în noaptea de 3-4 octombrie a.c. au trecut în Cehoslovacia numai 36 de persoane, toate numai în interes de serviciu. În seara zilei de 3 octombrie, MAE cehoslovac a remis o notă de protest ambasadorului RFG la Praga în legătură cu ac­­cep­­tarea refugierii c­e­tă­ţenilor RD Ger­mane pe teritoriul ambasadei. S-a subliniat că partea cehoslovacă cere cu hotărâre ca Ambasada RFG să îşi desfăşoare acti­vi­tatea conform nor­me­lor de drept internaţional şi convenţiei de la Viena privind statutul misiunilor diplomatice.
George Homoştean
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p.211-213

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe