Scînteia publica în ianuarie un articol ce lua în colimator industria conservelor. Problema principală o constituia "subţirimea" acestor tipuri de ambalaje. Românilor le trebuiau galantare pline de produse astfel păstrate, aşa era planul şi nimeni nu putea să se opună! Într-o discuţie cu o angajată a unei fabrici de profil, aflăm ce mâncau românii, la conservă, în 1989.
Realitatea din fabrici
E. Oprea lucrează de peste 30 de ani în industria conservelor. Oprea consideră că prin articole de acest gen se încercau atât redarea deficienţelor de planificare, cât şi provocarea dezinteresului industriei constructoare de maşini pentru asigurarea creşterii gradului de mecanizare în agricultură şi industria alimentară. "Articolul la care faceţi referire este o motivaţie prezentată în «spiritul criticii şi autocriticii» permise de democraţia socialistă,prin care se ascundeau adevăratele cauze care determinau lipsa produselor alimentare de pe piaţa internă. Dacă ziarul Scînteia, organ central de presă al CC al PCR, nu putea să facă referire la lipsa conservelor de carne, dulciuri etc., care erau considerate «produse de contrabandă», au bătut piua pe produsele care nu lipseau de pe piaţă (fasole, mazăre, castraveţi în oţet) şi pe planificare.
Un alt adevăr
De ce? În anii comunismului existau planuri anuale şi cincinale. 1989 avea şi el un program. Toată România era plan. Se respecta acesta? Nu! Se putea respecta? Nu! De ce? "În vederea promovării minciunii la nivel înalt, se elaborau planificări aberante, care impuneau creşteri ale producţiei de legume tot mai mari de la an la an, în condiţii de reducere a costurilor de producţie şi de asigurare a creşterii productivităţii muncii.
Nerealizarea indicatorilor economici planificaţi atrăgea penalităţi aplicate asupra salariilor specialiştilor şi salariaţilor. Întrucât investiţiile pentru obţinerea culturilor legumicole erau reduse de la an la an, fiind orientate mai mult către dezvoltarea reţelelor strategice pentru irigaţii, nu se puteau obţine producţii la nivelul planificării, iar în industria de procesare aproape tot ce era mai bun era destinat exportului. Trebuie menţionat că «indicaţia» era să se fabrice conserve în condiţii calitative pentru export, potrivit standardelor prevăzute în caietul de sarcini. Prin urmare, marfa ce rămânea pentru piaţa internă se vindea «ca pâinea caldă»", explică Oprea.
Cum se făceau conservele, unde erau"E-urile" atât de comune azi şi atât de dăunătoare? "Producţia legumicolă era susţinută numai din contribuţiile conexe româneşti – seminţe, amendamente pentru sol – şi nu avea în conţinut elemente dăunătoare (nitriţi, metale grele, etc.). Existau şi funcţionau Inspectoratul general de stat (IGS) şi laboratoarele specializate, care într-un fel asigurau garanţia calităţii produselor.
În industria conservelor, metodele de păstrare erau cele admise de standarde tehnologice – sterilizare, pasteurizare, concentrare, uscare – nefiind utilizate substanţe aditive, celebrele «E-uri», în discordanţă cu produsele de import care au invadat piaţa românească după anii 1990 (pate de ficat, pastă de tomate cu coloranţi, sucuri etc.) au eliminat o serie de produse autohtone practicând un preţ mai mic."
Citește pe Antena3.ro