Ce conțin pateurile vegetale
Pateurile vegetale sunt alimente procesate care în exces pot afecta organismul.
Deși credem că sunt preparate din legume și proteine vegetale, pateurile de pe rafturile magazinelor conțin aditivi, conservanți, uleiuri hidrogenate și potențiatori de aromă.
- apă (în cantitate semnificativă pentru un produs voluminos)
- ulei vegetal rafinat (adesea ulei de floarea soarelui în cantități mari, fapt care poate duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare dacă este consumat frecvent)
- amidon modificat (se folosește pentru a oferi consistență pateului)
- zahăr și sare (cantități folosite în exces pentru a masca gustul fad al alimentului)
- arome artificate și potențiatori de gust de tipul glutamat monosodic (E621).
Prin urmare, procentul real de legume de cele mai multe ori este extrem de mic, între 5% și 10%, în funcție de producător. Legumele sunt înlocuite cu soia procesată sau derivate din soia care se digeră greu și care nu oferă un aport nutrițional adecvat.
Specialiștii ne recomandă astfel să citim etichetele produselor.
Riscuri pentru sănătate
Majoritatea pateurilor vegetale din comerț care sunt bogate în aditivi pot avea efecte negative asupra sănătății, iar printre cele mai des întâlnite sunt dezechilibrele digestive și alergiile.
Pentru că au și un conținut mare de sare, acestea pot crește tensiunea și pot crea probleme cardiovasculare.
Grăsimile din compoziiție cresc riscul apariției bolilor de inimă, inflamații cronice sau obezitate, potrivit a1.ro.