Iniţiem astăzi o rubrică săptămânală, dedicată... caietelor de reţete "din totalitarism". În bucătăria oricărei românce respectabile, pe lângă una sau două cărţi de bucate (cu colţurile foilor tocite, chiar rupte, de câte ori au fost folosite), se găsea atunci (aşa cum şi astăzi se găseşte) câte un caiet de reţete, în care erau notate indicaţiile pentru mâncăruri speciale.
Mai ales reţetele de prăjituri erau prezente în aceste caiete. Notate cu pixul, cu creionul – cele mai vechi, cu creionul chimic, umezit în gură – ele dau şi astăzi seamă despre preocupările gastronomice ale stăpânei casei.
Primele reţete ni le-a furnizat dna Marcela Popa din Bucureşti. Şi pentru că am pomenit de dulciuri, dânsa ne-a precizat că cel mai mult, în perioada aceea, se pregăteau fursecuri. "Erau în linia întâi la orice petrecere de familie!" Datorită faptului că unele ingrediente se găseau greu, iar altele se cumpărau "pe cartelă", era oricum o adevărată sărbătoare momentul în care ele puteau fi preparate. "Când mâncam ceva care îmi plăcea – la o rudă, la o vecină, la o colegă de serviciu – ceream imediat reţeta. O notam întâi pe o bucată de hârtie care era la îndemână, apoi o transcriam în caietul meu. Uneori nu aveam timp să fac asta imediat şi puneam foile în caiet. Unele dintre aceste foi mai sunt şi astăzi aici" – şi ne arată un petic de hârtie pe care este notată o reţetă de fursecuri cu smântână. "Cu fursecurile aveam avantajul că unele se pregăteau foarte economic, cu ulei în loc de unt, de exemplu", ne mai precizează Marcela Popa.
Am selectat pentru dvs. câteva din reţetele notate în carnet în anul 1989.
Facem, de asemenea, apel către cititoarele noastre, să ne trimită reţetele după care găteau în ultimul an din comunism.
Fursecuri delicioase cu margarină
Ingrediente: 500 g făină, 250 g zahăr, 350 g margarină, 6 ouă; pentru cremă: 200 g margarină, 50 g cacao, o esenţă de rom, 4 linguri de şerbet (de la Alimentară).
Modul de preparare: Se freacă margarina cu zahărul până când acesta se topeşte. Se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, încorporându-le. Se adaugă apoi făină, treptat. Se pun albuşurile, bătute spumă, foarte tare. Se amestecă totul încet, până se obţine un aluat moale, care se întinde şi se taie cu un pahar mic (de lichior). Se pun în tavă şi se coc în cuptorul bine încins. Se freacă bine ingredientele pentru cremă. Fursecurile se lipesc două câte două, cu crema obţinută (cu partea care a fost lipită de tavă spre interior).
Citește pe Antena3.ro