O bună parte din români, cei cu salarii cuprinse între 2.001 şi 2.250
de lei, aştepta în a doua jumătate a lui ianuarie 1989 să ia salarii
mărite. Creşterile erau cuprinse între 17,5% şi 19,9%, ceea ce
însemna ceva în acea vreme, când exista o mare stabilitate financiară
şi preţurile erau constante mulţi ani.
Ceasornicarul din cooperaţia meşteşugărească, cofetar-patiserul din circulaţia mărfurilor, profesorul de gimnaziu din învăţământ sau sora medicală din spital sau policlinică, cu toţii se gândeau la chenzina din ianuarie pentru a simţi în portofelele lor beneficiile celei mai mari etape de creştere a salariilor din comunism, cum o numea presa vremii. Ajunsese şi la ei cea de-a doua etapă de majorare a salariilor, după ce prima etapă se încheiase în decembrie 1988.
Urma şi cea de-a treia etapă, şi ultima, ce avea să se deruleze între martie şi august ’89. Aceasta se adresa angajaţilor cu salarii de peste 2.250 de lei. Peste 7,9 milioane de oameni ai muncii aşteptau să le crească salariile. Bugetul alocat de statul comunist acestor majorări a fost de 24,4 miliarde de lei.
"Îmi amintesc că primisem o locuinţă nouă şi aveam rate la mobilă. Creşterea de salariu a mea plus ceva din a soţului meu îmi acopereau aceste rate", spune Nina Ciobanu.
Conform Legii din 29 iunie 1988 şi Decretului Consiliului de Stat din 25 iulie 1988, salariile au fost mărite în mod eşalonat. În prima etapă, au fost cuprinşi oamenii muncii cu retribuţii tarifare lunare mai mici. În această primă fază de mărire a salariilor, retribuţia tarifară minimă a crescut de la 1.500 de lei la 2.000 de lei lunar, cu circa 33%. A fost cel mai mare spor al retribuţiei din toată perioada comunistă.
"Acest fapt constituie o caracteristică a politicii partidului nostru de ridicare a nivelului de trai al tuturor oamenilor, aflată în deplină concordanţă cu principiile eticii şi echităţii socialiste", scria Revista Economică, în primul număr din ianuarie 1989. Etapa a doua se aplica tuturor oamenilor muncii care aveau salarii cuprinse între 2.001 şi 2.250 de lei şi care lucrau într-unul dintre următoarele domenii de activitate: unităţile subordonate consiliilor populare, Uniunii Centrale a Cooperativelor Meşteşugăreşti, Uniunii Centrale a Cooperativelor de Producţie, Aprovizionare şi Desfacere a Mărfurilor şi altor organizaţii cooperatiste din cadrul gospodăriei comunale şi de locuinţe, din învăţământ, sănătate etc.
Ceauşescu avea salariu de 18.000 de lei
Presa vremii calcula că diferenţa dintre retribuţiile dinainte şi cele de după majorări variază între 385 de lei la cofetar şi soră medicală şi era de 401 lei pentru ceasornicar. Însă creşterile erau ceva mai mari pentru că, potrivit prevederilor legale de atunci, retribuţiile tarifare majorate cuprind şi compensaţiile pentru produsele agroalimentare, energia termică, gaze naturale şi alţi combustibili, mărindu-se astfel mai mult baza de calcul pentru toate drepturile ce se acordă în afara retribuţiei tarifare.
Astfel, sporea partea variabilă a retribuţiei, sporul de vechime, adaosul de acord, premiile pentru realizări deosebite etc. Cum ponderea acestor elemente în retribuţia totală rămâne neschimbată, dar se modifică baza de calcul, suma totală este mai mare. De exemplu, cofetar-patiserul cu nivelul 2 de calificare şi treapta 3 de retribuţie primea 385 de lei în plus la retribuţia tarifară şi 439 de lei în cazul retribuţiei totale, în cazul realizării totale a sarcinilor de plan.
Salariaţii din cea de-a treia etapă beneficiau de câştiguri şi mai mari. Ei erau muncitorii calificaţi şi necalificaţi din marile uzine ale regimului comunist sau din minele ţării. Cuantumul sumei majorate se ridica la mineri la 410-512 lei, spor procentual al retribuţiei de 10,4% (corespunzător unui muncitor calificat miner subteran, nivel A, categoria specială, treapta a 2-a) şi 19% (muncitor calificat exploatând la zi cărbune şi miner categoria 1, treapta 1). În cazul muncitorilor necalificaţi, cuantumul mediu al majorărilor este de 427 de lei, reprezentând un plus de 15%. Una peste alta, personalul muncitor obţinea o retribuţie tarifară mai mare cu 220-390 de lei, ceea ce reprezenta o creştere de maximum 16%.
"Câştigam bine în acea vreme. Lucram în acord şi aveam plan de export. Cum îl depăşeam mereu, pentru că livram unităţi petroliere pentru ţările arabe, luam prime şi ajungeam să avem un salariu chiar şi de 7.000 de lei", îşi aminteşte Gheorghe Roşu, fost maistru la Întreprinderea Vulcan, din Capitală.
În anul 1989, salariul mediu net pe economie era de 3.063 de lei, iar în construcţii acesta ajungea la 3.697 de lei, în timp ce în învăţământ şi cultură scădea la 2.880 de lei, iar în sănătate, la 2.870 de lei. În industrie, salariul mediu atingea 3.037 de lei, conform anuarului statistic întocmit de Comisia Naţională pentru Statistică.
Concret, salariile nete realizate oscilau între 2.000 şi 18.000 de lei, salariul lui Ceauşescu. Deci, în acea vreme raportul dintre cel mai mare salariu şi cel mai mic era de nouă ori. Adică, Ceauşescu avea un salariu echivalent cu nouă salarii minime. Doar 11% din salariaţi aveau o retribuţie echivalentă sau mai mare cu dublul salariului minim, adică câştigau peste 4.000 de lei. 11,5% din angajaţi câştigau sume cuprinse între 3.500 şi 4.000 de lei, iar 19,4% aveau un salariu între 3.000 şi 3.500 de lei. Peste 50% din angajaţi aveau venituri între 2.000 şi 3.000 de lei. Doar 6,8% din salariaţi câştigau salariul minim. "O Dacie costa 75.000 de lei, deci la un salariu de 3.500 de lei era nevoie de 21 de luni de economisire pentru cumpărarea unui autoturism", spune Roşu.
Acum 20 de ani, lucrau 1.094.570 de persoane, conform anuarului statistic întocmit de Comisia Naţională pentru Statistică. Peste 38% din angajaţi lucrau în industrie, în timp ce în agricultură erau angajaţi 27,5% din populaţia ocupată. Construcţiile atrăgeau 7% din forţa de muncă, alimentaţia publică 5,9%, învăţământul 3,4%, sănătatea 2,7%.
Citește pe Antena3.ro