x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Venerica s-a disculpat Tovarăşului şi Tovarăşei

Venerica s-a disculpat Tovarăşului şi Tovarăşei

02 Oct 2009   •   00:00

În primăvara anului 1989, Nicolae Ceauşescu a trimis la Râmnicu-Vâlcea o comisie de partid, cu scopul de a verifica sesizările referitoare la abuzurile imobiliare săvârşite de Pătru Venerica - prim-secretar al Comitetului Judeţean Vâlcea al PCR, Stoica Gheorghe - prim-vicepreşedinte al Consi­liului Popular Judeţean Mehedinţi, Vlădoiu Aurel - secretar al Comitetului Orăşenesc de partid Olăneşti, Teodorescu Emil - director al Trustului IAS Râmnicu-Vâlcea, Banacu Mihail - şeful secţiei ortopedie de la Spitalul Judeţean Vâlcea şi Paulian Păsărin - inspector-şef al Inspectoratului Judeţean Vâlcea al Ministerului de Interne.

Sesizările respective s-au dovedit a fi întemeiate. Cei menţionaţi au fost găsiţi vinovaţi pentru încălcarea prevederilor Legii sistema­tizării. În raportul trimis lui Nicolae Ceau­şescu la 29 mai 1989, Emil Bobu şi Ion Sîrbu au menţionat faptul că "în zona Centru II, din municipiul Rm. Vâlcea, pe baza unui proiect unicat, s-a realizat în anul 1988 blocul D 11, cu parter şi două etaje, având şase apartamente, din care cinci cu câte patru camere şi hol, iar unul cu trei camere şi hol; la fiecare apartament s-au realizat balcoane mari, de 21,60 me­tri pătraţi, holuri de 12 metri pătraţi, garaje şi boxe, la parter, precum şi finisaje îm­bunătăţite ca: pardoseli de gresie, cu desen, în loc de mozaic; faianţă de calitate superioară pe toată înălţimea băilor, bucătăriilor şi grupurilor sanitare; s-a montat parchet din stejar de calitatea I, în loc de fag; tâmplărie interioară de calitate deosebită, din panel; glafuri de marmură la ferestre şi altele. Toate aceste lucrări suplimentare, faţă de limitele admise prin Decretul nr. 256 din 1984, s-au executat, prin abuz, la cererea locatarilor. (...)

Repartizarea spaţiului locativ, realizat în blo­cul D 11, s-a făcut, cu repartiţii formale, prin încălcarea prevederilor legale, supra­fe­ţe­le atribuite depăşind cu mult pe cele stabilite prin normele legale, în raport cu nu­mă­­rul de persoane care alcătuiesc familiile res­pec­­tive". Înainte de judecarea cazului la nivelul Comitetului Central, Pătru Venerica a trimis o scrisoare Elenei Ceauşescu, prin care a solicitat o audienţă pentru a se dezvinovăţi.

În şedinţa Secretariatului CC al PCR de la 1 iu­­nie 1989, unde Elena Ceauşescu nu a parti­cipat, Pătru Venerica a contestat din nou concluziile anchetei, declarând: "Vă rog să-mi per­miteţi, tovarăşe secretar general, să vă asi­gur că voi rămâne în continuare un activist cinstit faţă de partid, faţă de dumneavoastră, dar totuşi vă rog să aprobaţi să se revadă de o al­tă comisie activitatea de construire a acestui bloc - asta pe de o parte -, iar pe de altă par­te, activitatea mea pe linie de partid şi de stat. Dacă îmi permiteţi, în legătură cu mă­su­ri­le care vor fi luate, ca fiul meu să nu fie eva­cuat, ci să i se dea pe cineva în spaţiu, ţinând sea­ma că este la început de viaţă, este încă un co­pil, să nu se descurajeze în muncă".

Nicolae Ceauşescu nu a aprobat solicitările respective, iar membrii Secretariatului CC al PCR au fost de acord cu pedepsirea drastică a celor vinovaţi. Totodată, aceştia au fost eva­cuaţi din blocul D 11. Publicăm, în continuare, scrisorile semnate de Pătru Venerica şi tri­mise Elenei şi lui Nicolae Ceauşescu - înainte, respectiv după şedinţa Secretariatului CC al PCR de la 1 iunie 1989. (P.O.)
"Mult stimată tovarăşă academician doctor inginer Elena Ceauşescu,
Cu cele mai înalte sentimente de stimă, deosebit respect şi adâncă recunoştinţă faţă de nobila dumneavoastră activitate, înaltul spirit uman şi partinic în care ne-aţi învăţat să gândim şi să muncim, vă rog să-mi permiteţi ca în modul cel mai obiectiv şi cu răspundere comunistă să vă adresez rugămintea de a vă prezenta unele probleme referitoare la persoana şi activitatea mea.

În municipiul Râmnicu-Vâlcea nu există locuinţe care să fie destinate pentru a fi folosite de primul-secretar sau de alţi membri ai organului. În aceste condiţii, am locuit la bloc într-un apartament cu trei camere. În luna decembrie 1988 s-a dat în folosinţă blocul D 11, în care am ocupat şi eu un apartament cu patru camere la ultimul nivel. Motivul mutării l-a constituit căsătoria fiului meu, neputând locui două familii în trei ca­mere. La apartamentul în care m-am mu­tat s-au făcut unele lucrări de îmbu­nă­tă­ţi­re cu respectarea prevederilor legale, al că­ror cost l-am suportat personal. În perioada 21-26 aprilie a.c. (1989 - n.red.), un colectiv condus de tovarăşul Chioveanu, de la Controlul Muncitoresc, şi de tovarăşul Ramba, de la Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, a efectuat un control privind lega­litatea construcţiei blocului, respectarea cotelor de proiect şi a documentaţiei tehnice.

Vă informez cu tot respectul că modul în care s-a desfăşurat controlul mi-a încălcat demnitatea de om şi nesocotit autoritatea funcţiei cu care m-aţi învestit. Am fost supusă unui adevărat interogatoriu asupra fiecărui obiect fix şi mobil ce-l am în casă, întrebată şi cine mi-a împuşcat un bolţ în perete. Mi s-a solicitat să deschid podul imobilului şi să dau relaţii cu privire la acesta, să merg la subsol şi să deschid boxa pentru a se constata ce am acolo. Asupra modului în care mi-am cumpărat mobila s-au făcut cercetări amănunţite atât la unitatea producătoare, cât şi la unitatea comercială prin care am cumpărat-o.

Am construit în apartament două sobe cu teracotă plătită personal şi manoperă achitată pe bază de documente, asupra acestora s-au făcut verificări, în care au fost incluşi contabili şi gestionari.

Îmbunătăţirile aduse apartamentului au fost tratate în mod tendenţios de tovarăşul Chioveanu, ca fiind cu un grad sporit de fi­nisare, deşi sunt lucrări obişnuite.

Cu toată stima şi respectul, vă adresez rugămintea de a dispune verificarea pro­blemelor reclamate în privinţa imobilului şi a celor menţionate în prezentul memoriu, precum şi de a-mi acorda o audienţă perso­na­lă în legătură cu activitatea mea.

Permiteţi-mi să mă angajez că voi munci în continuare cu toată răspunderea pentru a duce la îndeplinire sarcinile şi indicaţiile date de dumneavoastră.
Cu cea mai înaltă stimă şi consideraţie,
Prim-secretar al Comitetului Judeţean Vâlcea al PCR
(ss.) Venerica Pătru"



"Mult iubite şi stimate tovarăşe Nicolae Ceauşescu,
Cu profund respect vă adresez rugămintea de a primi, din partea mea, cele mai sincere mulţumiri, întreaga gratitudine pentru tot ceea ce aţi făcut, pentru neprecupeţitul sprijin acordat Organizaţiei judeţene de partid Vâlcea, mie personal, ca activist de partid.

Având drept model exemplul dumnea­voastră de muncă şi viaţă, dăruirea, pasiunea şi abnegaţia cu care aţi slujit şi slujiţi, fără preget, interesele şi destinele poporului român, am reflectat, în aceste zile şi nopţi, în mod profund asupra activităţii mele şi am înţeles că n-am putut întotdeauna să mă ridic la înălţimea comandamentelor formulate de dumneavoastră, mult stimate tova­ră­­şe secretar general.

Marcată de emoţie, de o accentuată stare de timiditate şi nelinişte, n-am putut, pe moment, în faţa Comitetului Politic Executiv, să adopt o poziţie în consens cu cerinţele do­cumentelor de partid şi de stat. Acum re­gret profund poziţia şi neînţelegerea mea.

Este adevărat că am greşit, port o mare răspundere pentru cele întâmplate în judeţul Vâlcea şi sunt convinsă că hotărârea adoptată de conducerea superioară de partid în privinţa mea şi a celorlalte cadre care au comis diferite abateri este o hotărâre dreap­tă, umanitară.

Vă asigur, mult stimate tovarăşe secretar ge­neral, că am tras maximum de înv­ă­ţă­min­te, mi-am făcut o analiză sinceră şi profundă a vieţii şi activităţii mele şi am deplina con­vin­gere că pot şi mă străduiesc cu întreaga mea fiinţă să-mi corectez activitatea şi munca mea, rămânând profund devotată şi recunoscătoare partidului nostru, dumnea­voastră personal.
Vă mulţumesc.
(ss.) Venerica Pătru"

×
Subiecte în articol: special