x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acţiunile noastre fisurează ignoranţa nesimţită. Naţiunea nu este afacerea nimănui!

Acţiunile noastre fisurează ignoranţa nesimţită. Naţiunea nu este afacerea nimănui!

22 Feb 2012   •   21:00
Acţiunile noastre fisurează ignoranţa nesimţită. Naţiunea nu este afacerea nimănui!

100, 75, 354, 50, 500, 90. Uneori mai putini, alteori mai multi, dar n-a exis­tat seara in care in Piata Universitatii sa nu se auda strigatul nostru de protest fata de ignoranta si nesimtirea celor care ne conduc tara. Da! Tara Noastra! Si faptul ca am ajuns in situatia de fata este tot din vina noastra. A ta, a mea, a tuturor celor care au plecat capul si au pasit mai departe cand inaintea lor se petrecea o nedreptate. Pentru ca am acceptat toate mizeriile si toate minciunile lor atata timp, fara sa le aratam ca o pozitie de genul acesta vine si cu responsabilitati pe masura. Iar daca actiunile nu sunt in conformitate cu lucrurile promise, exista repercusiuni.

Doar pentru ca acestea intarzie sa apara nu inseamna ca ati scapat! Voi, domnilor in a caror judecata si in ale caror maini este incredintata "oranduirea" tarii! Nici acum, nici peste o luna, nici peste jumatate de an, nici peste un an, nici peste zece, nici peste douazeci! Indiferent de cat timp va fi nevoie, fiti siguri ca va vor prinde din urma rezultatele actiunilor dumneavoastra! Si dreptate se va face!

Indiferent ce strategii de mani­pulare vor pune in aplicare prin mass-media, ceea ce a inceput in Piata nu se va sfarsi. A inceput! Si singura directie nu este decat expansiva!

Economisti, consultanti in comunicare, avocati, cadre didactice universitare, ONG-isti, graficieni, translatori, oameni de afaceri, sportivi, muzicieni, teologi, doctori, istorici, arhitecti, jurnalisti, regizori, fizicieni, oameni de toate felurile uniti in aceeasi convingere si cu acelasi tel. "Lucrurile nu mai pot continua ca pana acum! Poporul nu este bataia de joc a nimanui! Natiunea nu este afacerea nimanui!"

Privesc cum lumea scandeaza cu zambetul pe buze. Toata tensiunea politica si piedicile de subminare n-au nici o rezonanta pe chipurile senine cu care ma intalnesc in fiecare seara. Ba dimpotriva, inflacareaza si mai mult constiinta comuna. Stim ca lovim unde trebuie! Stim ca actiunile noastre fisureaza increderea si ignoranta nesimtita. Atat ne trebuie, constientizarea faptului ca punctul sensibil e la indemana noastra. Rabdare si perseverenta avem din plin. Ni le-ati cultivat voi in zecile de ani in care am suportat tacuti decli­nul situatiei generale, sperand creduli in "mecanismele" de progres ale sistemului.

Tu, cel ce citesti aceste randuri. Cand te intorci seara epuizat acasa, cand deschizi televizorul si privesti cu neincredere evenimentele din Piata. Indiferent ce strategii manipulative umbresc si vor mai umbri adevarul si­tua­tiei prezente, stiu ca ne simti

curgandu-ti sangele mai repede. Ne simti zbatandu-ti inima de dezgustul, lehamitea si scarba pe care o re­sim­­tim cu totii fata de tot ce se intampla. Poate ca in tineretea noastra blazarea inca nu ne-a impietrit de tot avantul. Dar stiu ca incet, incet... toate astea vor ajunge si la tine. Tinerii sunt "motorul" natiunii si prea curand nu ne vom opri.

Nu pot decat sa privesc cu si mai mult drag si sa strig cu si mai multa forta stiind ca prin "sangele roman" ce se scurge prin toti se aude din ce in ce mai tare ecoul spiritelor noastre.

Ne simti pulsand prin toate venele... tu, acelasi roman ca si noi.

Mai devreme sau mai tarziu vom fi cu totii in Piata. Ma incanta si ma minuneaza eliberarea asta.

Si mai mult de atat, constientizez ca "jinduirile" dreptatii nu ard numai in noi. Ceea ce se intampla in Piata Universitatii este numai o umbra stravezie a situatiei generale din lume. Grecia, Spania, Anglia, Bulgaria, Siria, Croatia, Germania sunt cateva din tarile in care protestele au luat o amploare mai dura decat scandarile noastre senine. Ma cutremura si ma fascineaza solidariatea protestata­rilor in ciuda miilor de kilometri ce-i despart. Vocea Spaniei, a Siriei, au fost prezente si in Bucuresti in Piata Universitatii. Vocea romanilor se aude la fel de elocvent atat in Anglia, cat si in Bulgaria.

Nu suntem numai noi, tinerii bucuresteni ce dorim un viitor mai bun. Suntem noi, tinerii acestei ge­neratii, saturati de intrigile ce ne sfasie civilizatia.

Ce vedeti, nu este doar acum, doar aici! Este peste tot, atata timp cat va fi nevoie!
Adela Lupu

×
Subiecte în articol: proteste piata universitatii