x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adevărul din spatele cuvintelor lui Nostradamus

Adevărul din spatele cuvintelor lui Nostradamus

de Loreta Popa    |    18 Mar 2011   •   14:49
Adevărul din spatele cuvintelor lui Nostradamus

Poate cel mai cunoscut şi mai citit vizio­nar al tuturor timpurilor, pe numele lui Nos­tradamus, a prezis cu sute de ani în urmă, pericolul unui al treilea război mondial.

De fiecare dată când vine vorba despre preziceri despre sfârşitul lumii, numele vizionarului francez este pe buzele oamenilor. Nu întâmplător, căci acesta are la activ câteva profeţii împlinite. Eclipsa din iulie 1999 a evidenţiat încă o dată spusele acestuia, care ar fi prevăzut că această ultimă eclipsă a sfârşitului de mileniu marchează ofensiva militară a rasei galbene. Ca o rază de speran­ţă pentru omenire, în 1999 s-a amintit că ultima profeţie a lui Nostradamus se referă la anul 3.797. Se spune că Nostradamus ar fi prezis şi distrugerea Pământului de către invazia unei mari puteri extraterestre. Această distrugere va avea loc în trei etape succesive: "Primul val" – extratereştrii vin pe Pământ şi iau forme umane infiltrându-se în posturi-cheie, pregătesc invazia; "Al doilea val" – vor ataca necruţător; "Al treilea val" – sfârşitul planetei noastre. Conform profeţiei, singura salvare este "omul de două ori bine­cuvântat", cel care deţine cheia evitării acestei cutremurătoare catastrofe.

"Centuriile" lui Nostradamus, publicate din 1555 până în 1557, s-au bucurat de succesul ce l-a introdus pe autor la Curte. Conform datelor istorice, vizionarul a recunoscut că în mod conştient a ales o "exprimare criptică", scriind într-un limbaj obscur, ce pornea de la franceza contemporană lui, dar presărată fiind cu expresii şi cuvinte din ita­liană, greacă, spaniolă, ebraică şi latină. Fiecare prezicere este construită din patru versuri, un catren, dar nici unul nu aduce a poezie. Vizionarul susţinea că acest stil îl proteja de pedeapsa celor puternici, care nu erau totdeauna încântaţi de ceea ce le pre­zicea. Însă unii observatori, mai sceptici, sunt de părere că stilul vag este adoptat în mod conştient, pentru a lăsa loc interpretărilor. Prin urmare, există aproximativ 400 de interpretări diferite ale "Centuriilor", fiecare încercând să dezvăluie secretele profeţiilor care continuă până în anul 3.797. "Scrie­rile mele vor fi mai bine înţelese de cei ce vor veni după moartea mea", scria clarvăzătorul. Numele astro­lo­gului francez, celebru pentru profeţiile sale apocaliptice, este unul dintre cele mai cău­tate cuvinte pe Internet, iar cărţile despre el se vând ca pâinea caldă.

Paşi către distrugere
Profeţiile lui Nostradamus spun că economia mondială se va prăbuşi. Pentru că-şi vor pierde averile, "bogaţii vor muri de mai multe ori", spune vizionarul. Soarele va furniza întreaga ener­gie. Actualele surse de energie vor fi înlocuite de o putere ieftină, care se găseşte din belşug, provenind din ceea ce Nostradamus denu­meşte "Regele Cerului". Potrivit cercetătorului, este vorba de o descriere a unui satelit care captează energie solară şi o transmite spre Pământ. Toate impozitele vor fi desfiinţate în urma unei revolte. "Oamenii vor refuza să plătească impozi­te regelui", scrie prezicătorul.

Radiaţiile vor usca Pământul: "Regele va fura pădurile, cerul se va deschide, câmpurile vor arde din cauza căldurii", scrie Nostradamus. Este un avertisment ce arată că distrugerea pădurilor tropicale va duce la subţierea stratu­lui de ozon, expunând Pământul radiaţiilor ultraviolete nocive. Cei mai mulţi oameni vor părăsi Pământul, în următorii 300 de ani omul colonizând alte sisteme. Pentru majoritatea oamenilor, Pământul "va deveni un mit", prezice Nostradamus. Sfârşitul lumii va avea loc în 2436. Nostradamus declară cu certitudine că istoria umanităţii se va sfârşi la 1 octombrie 2436. El nu indică mijloacele prin care omenirea va fi distrusă, dar su­gerează că fiinţe pe care le denumeşte "duşmanii noştri vechi" vor începe un război.

Ipoteze
Profeţiile lui Nostradamus au fost foarte populare în timpul Războiului din Golf şi înainte de eclipsa din 1999. Dar, în şocul primelor zile după atentatele din 2001, americanii au fost foarte receptivi la tot felul de teorii fata­liste, potrivit cărora actele tero­riste ar fi semnalul înce­pe­rii celui de-al treilea război mondial sau ar marca iminenţa sfâr­şi­tului lumii. "Foc zguduitor din centrul pămân­tului/ Va clătina turnu­rile oraşului nou/ Două mari roci se vor război îndelung/ Apoi Are­thusa va deveni un nou fluviu." Acesta este catrenul 1.87 din pro­feţiile lui Nostradamus, catren pe care americanul Michael McClallan îl consi­dera ca descriind nimic altceva decât începutul celui de-al treilea război mondial, care va dura 28 de ani. McClallan, autor al lucrării "Nostra­da­mus şi Ultima Eră", a început din 1998 să scrie o nouă lucrare despre previziunile celebrului astrolog, intitulată "Nostra­damus şi Calendarul Noilor Pro­feţii", care descrie perioada de început a noului mileniu, mai precis intervalul de timp până în anul 2100.

Mai multe edituri de prestigiu din Statele Unite s-au arătat interesate de publicarea acestei cărţi, însă ele au respins manuscrisul, pe motiv că are dimensiuni prea mari (260.000 de cuvinte). Refuzul nu l-a descurajat pe autor, care a considerat că lucrarea sa este şi aşa prea condensată pentru a o reduce şi mai mult, el hotărându-se, în cele din urmă, să publice pe Internet, fragmentat, informa­ţiile foarte importante. McClallan apreciază că omenirea este pe cale de a intra într-una dintre cele mai critice perioade ale exis­tenţei sale şi trebuie să cunoască măcar o parte din pericolele care o ameninţă.

Interpre­tările catrenului 1.87 pot fi puse în contextul tragediei din Statele Unite: "foc zguduitor" (ex­plo­zii) şi, mai ales, "turnurile" (clă­dirile World Trade Center) şi "oraşul nou" (New York). Un alt catren, care ocupă un loc central în opera lui Nostradamus şi a fost legat întotdeauna de izbucnirea unui al treilea război mondial, este catrenul X-72, care şi el poate fi pus în contextul evenimen­telor de pe tărâm american, din 2001: "Din cer va coborî/ Marele Rege al Terorii/ Care îl readuce la viaţă/ Pe ma­rele Rege al Mongolilor". Şi aici de­criptările pot fi in­terpretate: "va coborî din cer" – avioanele care au fost deturnate, "Re­ge al Terorii" – te­ro­rism. Despre Re­gele Mongolilor, absolut toţi interpreţii au opinat că este vorba despre arabi, po­poarele Orientului care vor începe "marele atac impotriva Occidentului".

Adevărul care se ascunde în spatele cuvintelor lui Nostra­damus nu va fi niciodată aflat în to­talitate, însă cu certitudine ne­numărate dintre profeţiile sale s-au împlinit. O rază de speranţă tot avem, noi, oamenii, căci nu toate din cele prevăzute de catre­nele sale atât de meticulos împletite au devenit realitate.

 

Citiţi toate articolele din Ediţia de colecţie a Jurnalului Naţional - Sfârşitul lumii

×