x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cursuri despre prevenirea fraudei, finanţate de corupţi

Cursuri despre prevenirea fraudei, finanţate de corupţi

de Ion Alexandru    |    09 Mar 2016   •   13:41
Cursuri despre prevenirea fraudei, finanţate de corupţi

Antena 3 a dezvăluit faptul că SRL-ul unor „săgeți” ale cuplului Udrea-Cocoș s-a numărat printre firmele selectate de Ministerul Agriculturii (parte civilă în dosarul ICA) să organizeze sesiunea de training a angajaţilor APIA la Poiana Braşov, unde judecătoarea Camelia Bogdan a avut calitatea de lector.

Este vorba de SC Gama Proconsult SRL, liderul asocierii desemnate să implementeze acest proiect, alături de deja celebra SC FDI Top Consult SRL. “Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, legăturile FDI Top Consult - care a făcut, efectiv, plata către judecătoarea Camelia Bogdan - cu un alt exponent de bază al regimului Băsescu, Roberta Anastase.

Firma prin intermediul căreia Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale i-a virat în cont judecătoarei Camelia Bogdan suma de 10.000 de lei este patronată de unul dintre administratorii numiţi, pe vremea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, în Consiliul de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Soţia acestuia este consultant de management pentru o societate a fostului şef de cabinet al Robertei Anastase, pe vremea când aceasta conducea, din funcţia de preşedinte, Camera Deputaţilor, din partea Partidului Democrat Liberal.

Amănunte scandaloase ies la lumină în legătură cu serviciile prestate de judecătoarea Camelia Bogdan pentru Ministerul Agriculturii, în august 2014, exact în zilele în care se pregătea să dea soluţia definitivă în dosarul “ICA”.

Potrivit unui răspuns al MADR pentru Antena 3, firma pe care Camelia Bogda a menţionat-o în declaraţia de avere, FDI Top Consult SRL, este doar una din societăţile care au fost selectate de minister pentru organizarea seminarului de la Poiana Braşov, lider al asocierii fiind SC Gama Proconsult SRL, aparţinând afaceriştilor Teodor Andrei Ganciu şi Eduard Mazilu, doi foşti asociaţi ai lui Dorin Cocoş în lanţul de firme care au gravitat în jurul Euro Hotels Internaţional. La fel de spectaculoasă este reţeaua care se află în spatele celei de-a doua firme, FDI Top Consult.

Patronul FDI, “uns” de Cabinetul Ungureanu într-un post guvernamental

Compania FDI Top Consult SRL este deţinută în proporţie de 100% de târgovişteanul Lucian Păuna. Societatea se află pe lista firmelor de consultanţă acreditate pe lângă Ministerul Agriculturii şi derulează proiecte cu Agenţia pentru Finanţarea Proiectelor Rurale. Firma a luat fiinţă în 10 iunie 2010, sub numele de SC Green Ecolet SRL, cu sediul în comuna Suteşti, judeţul Brăila, şi avea ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate. Lucian Păuna a schimbat denumirea societăţii în FDI Top Consult SRL în noiembrie 2010, când a mutat sediul firmei la Bucureşti şi a înlocuit obiectul de activitate cu “consultanţa pentru afaceri şi management”.

În martie 2011, societatea capătă noi domenii de activitate, anume “activităţi ale agenţiilor turistice” şi “activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor”, adică exact activitatea derulată pentru Ministerul Agriculturii , în 2014, la Poiana Braşov, unde Camelia Bogdan a participat la sesiunea de traning pentru 260 de persoane din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ocazie cu care magistratul din dosarul “Telepatia” a predat cursuri pentru “prevenirea fraudei şi a corupţiei, în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

Investigaţiile demonstrează cu documente oficiale faptul că patronul SC FDI Top Consult SRL, Lucian Păuna, a fost numit, la sfârşitul lunii februarie a anului 2012, pe vremea guvernului Ungureanu, în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Numirea în CA a avut loc odată cu înlocuirea fostei conduceri, la decizia asociatului unic al Fondului, Agenţia Naţională pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, din subordinea Ministerului Economiei, condus la acea dată de PDL-istul Lucian Bode.

Tot atunci, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi în cea de director general al Fondului a fost numit Aurel Şaramet, iar în cea de membru CA şi director general adjunct, Bogdan Baltazar, dostul director al BRD.

Soţia lui Păuna, angajata fostului şef de cabinet al Robertei Anastase

Aurel Şaramet a fost destituit de la conducerea Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri în noiembrie 2012, după ce DIICOT a declanşat o amplă anchetă ce viza o fraudă bancară de 22 de milioane de euro şi infracţiuni de spălare a banilor. Este vorba despre destructurarea unei reţele coordonate de Daniel Ruse, care, în perioada 2010 – 2012, a contractat, fie direct, fie prin intermediul unor complici, un număr de 40 de contracte de credit de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, folosind documente falsificate.

Deşi mandatul lui Aurel Şaramet la conducerea Fondului Naţional de Garantare a fost de doar câteva luni (sfârşitul lui febuarie – noiembrie 2012), acesta şi-a impus oamenii în Consiliul de Adminisraţie al instituţiei. Printre aceştia s-au numărat Lucian Păuna (patronul firmei care a plătit-o pe Camelia Bogdan din banii viraţi de Ministerul Agriculturii) şi Radu Mihai Onofrei. Legătura dintre aceştia este de-a dreptul spectaculoasă.

În calitate de membru în CA al Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri, Lucian Păuna a fost nevoit să depună declaraţii de avere atât la preluarea mandatului, cât şi la predarea acestuia. Din aceste documente publice rezultă faptul că Păuna a rezistat în acest consiliu de administraţie doar în perioada în care director general al Fondului a fost Aurel Şaramet.

Din aceleaşi documente aflăm că soţia lui Lucian Păuna se numeşte Ana-Maria Păuna şi este consultant de management la compania SC Romactiv Business Consulting SRL, de unde a încasat, în perioada de referinţă, venituri de 56.640 RON.

SC Romactiv Business Consulting SRL este firma patronată de Ion Narcis Munteanu, fost şef de cabinet al Robertei Anastase, pe vremea când aceasta deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Compania în cauză, la care este angajată soţia lui Lucian Păuna, a derulat afaceri cu statul, în perioada guvernării PDL, în special contracte finanţate din fonduri europene puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Economiei, Comerţuilui şi Mediului de Afaceri, Consiliul Judeţean Dâmboviţa sau Ministerul Sănătăţii.


Reteaua Narcis Munteanu, cu legături la Palatul Cotroceni

Anul trecut, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit faptul că Ionel Narcis Munteanu este asociat într-o altă firmă, SC Yellow Consulting SRL, împreună cu Radu Mihai Onofrei – fost coleg al lui Lucian Păuna în Consiliu de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri al lui Lucian Păuna - dar şi împreună cu o anume Iuliana Leferman.

Aceasta din urmă deține, la rândul ei, acțiuni în cadrul firmei Leferman Consulting SRL. Surpriza abia acum apare, când, studiind acționariatul acestei societăți, descoperim că al doilea asociat se numește Marian Muhuleț, care a deținut, până acum doi ani, funcția de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente, fiind înlocuit, în 2014, de Victor Ponta.

Marian Muhuleț este cunoscut opiniei publice, având în vedere că, la toate alegerile, el este cel care prezintă rezultatele prezenței la vot sau rezultatele parțiale și finale centralizate de Biroul Electoral Central. Ca cercul să fie complet, mai menţionăm faptul că Marian Muhuleț este acționar într-o altă societate – SC Creator Consulting SRL. Co-asociat la această firmă, în 2007, apărea Bogdan Marius Chirițoiu, nimeni altul decât actualul președinte al Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu a deținut, în perioada 2005-2009, funcția de consilier de stat la Administrația Prezidențială, președinte fiind Traian Băsescu, iar în 2009 a fost propulsat de către fostul președinte la conducerea Consiliului Concurenței. În luna martie a anului trecut, actualul președinte, Klaus Iohannis, l-a reconfirmat pe Bogdan Marius Chirițoiu în funcția de președinte al Consiliului Concurenței.


Gama Proconsult, paravanul afacerilor lui Dorin Cocoş

Potrivit Ministerului Agriculturii, liderul asocierii pentru proiectul de la Poiana Braşov a fost SC Gama Proconsult SRL (însărcinată cu cazarea şi masa invitaților), SC FDI Top Consult fiind doar compania secundară care s-a ocupat de organizarea administrativă a seminarului.

Gama Proconsult SRL s-a înfiinţat în februarie 2005, de către cei doi patroni apropiaţi de familia lui Dorin Cocoş. Eduard Mazilu deţinea 70% din acţiuni, Teodor Andrei Ganciu 30%, iar compaia se ocupa, la momentul înfiinţării, cu actvităţi juridice, de consultanţă şi revizie fiscală, inclusiv consultanţă pentru afaceri şi management. Începând cu luna noiembrie a anului 2007, în societate intră un alt apropiat al lui Dorin Cocoş. Este vorba despre Tudor Marius Bratu, însă în 2015 acesta a părăsit firma.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Teodor Andrei Ganciu şi Eduard Mazilu sunt astăzi co-asociaţi în cadrul firmei SC E.H.I. Management şi Consultanţă SRL, firmă înfiinţată, în anul 2004, luna septembrie, de către Dorin Cocoş şi Teodor Andrei Ganciu, cei doi deţinâd, la momentul înfiinării, câte 50% din acţiuni.

În 20 ianuarie 2006, când în presă au apărut mai multe informaţii referitoare la afacerie cu hoteluri ale cuplului Udrea-Cocoş, Dorin Cocoş decide să scape de această afacere, cesionându-i lui Eduard Mazilu cele 50 de procente. Şi Ganciu îi vinde lui Mazilu 20% din această firmă.

De precizat este faptul că SC E.H.I. Management şi Consultanţă SRL a avut, de la momentul înfiinţări, sediu în incinta Eurohotels de la Gara de Nord, din Strada Polizu, nr. 4, Sector 1. Acesta este lipit de fostul Hotel Griviţa, despre care Dorin Cocoş a recunoscut, într-un denunţ făcut la DNA, că l-a cumpărat cu bani din şpagă, în afacerea Mcrosoft.


“Din banii primiţi în cont de la Dinu Pescariu am achiziţionat pe persoană fizică, împreună cu fosta mea soţie, Elena Udrea, jumătate din hotelul Griviţa, având fiecare în proprietate o pătrime chiar şi azi. Precizez că Elena Gabriela Udrea cunoştea despre demersurile făcute de mine în vederea derulării contractului de licenţe Microsoft şi despre banii primiţi şi, aşa cum am spus, mi-a acordat sprijinul ei în Guvern. Despre acest lucru ştia şi Vasile Blaga, care de asemenea a susţinut derularea contractului”.
Pasaj din denunţul lui Dorin Cocoş.

Relaţia dintre Dorin Cocoş şi cei doi patroni de la SC Gama Proconsult SRL este însă mult mai strânsă. Tot de la ONRC aflăm că Ganciu a mai făcut parte din acţoinariatul firmelor fostului soţ al Elenei Udrea, după cum urmează:

• SC Eurohotels şi Asociaţii SRL: La data de 15.09.2006, asociaţi erau Adina Mihalcea, Teodor Andrei Ganciu, Daniel Tone, Claudia Mihaela Constantinescu şi Spiridon Mihail Cristu. La aceeaşi dată, toţi, mai puţin Ganciu, îi cesionează acţiunile lui Dorin Cocoş şi ies din firmă. La momentul dizolvării socieţăţii, în 25.02.2009. asociaţi erau: Dorin Cocoş şi Teodor Andrei Ganciu.

• SC E.H.I. Restaurant SRL: Firma a fost înfiinţată în septembrie 2004 de către Dorin Cocoş şi Teodor Andrei Ganciu. La momentul dizolvării societăţii, în 25 februarie 2009, erau doi asociaţi: Dorin Cocoş şi Teodor Andrei Ganciu.

• SC E.H.I. Întreţinere şi Curaţenie SRL: Societatea s-a dizolvat voluntar la data de 25.02.2009. Acţionari erau Dorin Cocoş şi Teodor Andrei Ganciu.

• SC E.H.I. Turism SRL: Societatea a fost înfiinţată la data de 23.09.2004 de către Dorin Cocoş şi Teodor Andrei Ganciu.

• Şi lucrurile nu se opresc aici în ceea ce priveşte legăturile dintre Teodor Andrei Ganciu şi gruparea Udrea-Cocoş-Băsescu. Potrivit unei încheieri din 21 mai 2005 a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, aflăm că, printre acţionarii unei firmei SC Laur & Cd 98 Servcom SRL, se numără mai mulţi apropiaţi ai lui Dorin Cocoş, precum şi Teodor Andrei Ganciu, împreuna cu ANCA DINU, sora lui Dorin Cocoş. În 2006, compania primeşte un alt asociat important, în această ecuaţie relaţionară, anume pe Ramona Bucşaru, fiica cea mică a lui Dumitru Bucşaru, unul dintre afaceriştii agreaţi de Traian Băsescu şi un protejat al Elenei Udrea.

×
Subiecte în articol: camelia bogdan