x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Șantierul de 100 de milioane al „Doi și-un sfert”, păzit de furnizorii lui Clotilde

Șantierul de 100 de milioane al „Doi și-un sfert”, păzit de furnizorii lui Clotilde

de Ion Alexandru    |    21 Sep 2022   •   07:50
Șantierul de 100 de milioane al „Doi și-un sfert”, păzit de furnizorii lui Clotilde

Compania Națională de Investiții (CNI) a demarat proiectul de construcție a noului sediu al serviciului secret al MAI – Direcția Protecție Internă, pentru care Guvernul, condus, atunci, de Florin Cîțu, a alocat, în vara anului trecut, un buget de 22,4 milioane de euro.

Luna aceasta, CNI a contractat, fără licitație, servicii de consultanță, asistență tehnică și dirigenție de șantier, angajând, pentru 134.000 de euro, o companie contractată, vara aceasta și de Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, ca să supravegheze lucrările la refacerea carosabilului.

Încă din 27 mai, Compania Națională de Investiții a demarat o achiziție de servicii de verificare a execuției lucrărilor de construcții, pe tot parcursul lucrărilor, prin diriginți de șantier autorizați, pentru obiectivul de investiții „Construire și dotare sediu DGPI”. Iar, pentru contractarea acestor servicii, estimate, inițial, la suma de 676.607,08 lei fără TVA, autoritatea contractantă a organizat o procedură simplificată de selecție a unei companii private care să execute aceste servicii.

Compania Națională de Investiții, prin Ministerul Lucrărilor Publice, finanțează construcția noului sediu al „Doi și’un Sfert”, clasificat, prin HG 815 din 28 iulie 2021, „construcție de interes public sau social”. 

Noul sediu DGPI va funcționa în strada Răzoare, numărul 5, în spatele celebrului restaurant „Golden Blitz”, vechea „locantă” frecventată de Traian Băsescu, unde se află și sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și luxosul sediu al Serviciului de Protecție și Pază. Peste drum, pe Bulevardul Timișoara, se află sediul Companiei Naționale Romtehnica. Iar locația se intersectează cu Bulevardul Geniului, la capătul de nord al căruia este amplasată una dintre intrările în incinta Palatului Cotroceni.

Asistență tehnică

În Nota de Fundamentare a acestei Hotărâri de Guvern se menționează că Direcția Generală de Protecție Internă desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție. Iar, în acest context, în prezent, instituția își desfășoară activitatea la nivel central într-o clădire care a fost dată în folosință în anul 1903 și care are suprafața desfășurată pe 4.338 de metri pătrați. „Fiecare cutremur major suportat de structura de rezistență a construcției reprezintă un «infarct» al clădirii”, se menționează în documentație. În acest sens, a fost făcut chiar și o expertiză, din care a reieșit faptul că soluția optimă ar fi desființarea (demolarea) corpului de clădire și ridicarea unei construcții noi.

Ei bine, prin serviciile de dirigenție de șantier contractate, CNI vrea acordarea de asistență tehnică pentru activitățile de planificare a începerii execuției lucrărilor, pe parcursul lucrărilor, pentru perioada de garanție și pentru alte responsabilități. În baza acestui contract, vor activa permanent un diriginte de lucrări de construcții civile, industriale și agricole, un diriginte specializat în lucrări de instalații electrice, altul specializat în instalații sanitare și termice, precum și un diriginte specializat în instalații de gaze naturale.

Stabiliment pe 1,5 hectare

Potrivit HG 815/2021, valoarea totală a investiției noului sediu al DGPI, în prețuri valabile la data de 18 noiembrie 2020, când a fost întocmită Nota de Fundamentare a acestui document, a fost stabilită la 108.995.000 de lei, cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 22.370.000 de euro.

Noul sediu central al Direcției Generale de Protecție Internă va avea o arie construită desfășurată totală de 15.220 de metri pătrați, iar construcția este etapizată pe o perioadă de 24 de luni de la începerea lucrărilor, conform actului oficial.

Unicul ofertant interesat „păzește” și constructorii angajați de Primăria Sectorului 1

Revenind la contractul pregătit, încă din luna mai, de CNI, achiziția de servicii de asistență tehnică a fost finalizat în data de 7 septembrie 2022, când la procedura simplificată organizată de autoritatea contractantă a fost depusă o singură ofertă admisibilă. Este vorba despre oferta depusă de către o companie pe nume SC Techno Vision Consulting SRL, cu care Compania Națională de Investiții a parafat contractul 1332/2022, în valoare finală de 555.000 de lei fără TVA, respectiv de 660.450 de lei cu TVA inclusă (134.785,7 euro).

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Techno Vision Consulting SRL este o companie înființată în anul 2018, având-o drept asociat unic pe Irina Liliana Romanescu (fostă Cojocaru). Compania în cauză nu supervizează doar lucrările pentru construirea noului sediu al DGPI, ci lucrează și pentru Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand.

„Jurnalul” a dezvăluit, recent, că lucrătorii care construiesc și proiectanții angajați de Primăria Sectorului 1 vor fi păziți, la propriu, de două firme de consultanță angajate de aceeași instituție. Pentru această afacere, se vor cheltui peste 1,12 milioane de lei, cu TVA, bani pe care Primăria condusă de Clotilde Armand i-a pus la bătaie, încă din data de 28 decembrie 2021. Afacerea a fost parafată, la finalul lunii iulie, printr-o procedură simplificată. Deși legea obligă investitorul, în acest caz chiar primăria, să supervizeze lucrările de construcții prin intermediul unor diriginți de șantier angajați de investitor, în acest caz s-au selectat companii private de specialitate.

Operațiunea s-a finalizat în data de 25 iulie 2022, când Primăria Sectorului 1 a încheiat contractul nr. J-AC 134/2022, în valoare de 944.444,4 lei fără TVA, respectiv de 1.123.888,8 lei cu TVA inclusă, cu asocierea de firme formată din SC Techno Vision Consulting SRL și SC Venturo Investment SRL.

×