x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DIICOT s-a dotat cu o mașină de frezat, cu un aparat de sudură și cu o trusă de scule, pentru care a plătit 53.000 de euro

DIICOT s-a dotat cu o mașină de frezat, cu un aparat de sudură și cu o trusă de scule, pentru care a plătit 53.000 de euro

de Ion Alexandru    |    29 Sep 2022   •   07:05
DIICOT s-a dotat cu o mașină de frezat, cu un aparat de sudură și cu o trusă de scule, pentru care a plătit 53.000 de euro

O serie de „echipamente auxiliare pentru activități conexe înregistrărilor ambientale” au intrat, zilele trecute, în dotarea DIICOT, ele fiind finanțate prin Mecanismul Financiar Norvegian, în cadrul unui proiect denumit „Combaterea criminalității și a corupției”.

 

 Este vorba despre trei laptopuri, patru tablete, o mașină de frezat, un aparat de sudură în puncte și o masă pentru 264 de scule capabilă să înmagazineze până la 750 de kilograme, pentru care Direcția de Combatere a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a plătit aproape 260.000 de lei. DIICOT ar fi dorit să cumpere și un binoclu termal, pentru care era dispusă să plătească peste 23.000 de lei fără TVA, însă achiziția a fost anulată, pe cale administrativă, la mijlocul acestei luni.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a finalizat, parțial, zilele trecute una dintre cele mai interesante achiziții de echipamente, finanțată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021. Este vorba despre un contract având ca obiect furnizarea de echipamente auxiliare neesențiale, „pentru activități conexe înregistrărilor ambientale, în cadrul proiectului «Combaterea criminalității și a corupției»”.

Potrivit unui anunț de participare simplificat, publicat de către DIICOT, pe SEAP, încă din data de 26 august, aceste echipamente constau în computere portabile, binocluri, mașini-unelte și… truse de scule. Iar, din caietul de sarcini întocmit de procurori, „în vederea respectării obligațiilor asumate de Parchetul General, în calitate de promotor de proiect, precum și de obligațiile asumate de DIICOT, prin acordul de parteneriat, este necesară achiziția acestor scule, bazate pe tehnici și procedee care includ tehnologie și aplicații speciale și tehnici operative”.

 

De la gadgeturi, la binoclu

 

Despre ce echipamente este vorba, mai concret, din acest contract de achiziție publică aflăm, pe larg, din cuprinsul documentației de atribuire. Contractul a fost împărțit în patru loturi distincte, pentru fiecare dintre acestea autoritatea contractantă stabilind un buget maxim estimat. Astfel, Lotul 1 vizează achiziția de computere portabile, dintre care trei laptopuri cu rezolutie Full-Hd de 13,3 inchi, cu touchscreen, precum și patru tablete Windows Full HD. Valoarea estimată inițial de DIICOT pentru aceste dispozitive electronice a fost stabilită la 106.393,6 lei fără TVA.

Lotul al doilea consta în achiziția unui binoclu termal cu accesorii, pentru care DIICOT a pus la bătaie un buget de nu mai puțin decât 23.101,65 de lei fără TVA. Este vorba despre un binoclu cu lentilă focală de 75 milimetri, cu rezoluția 384 X 288, având o pală de semnal de 50 Hz, cu o capacitate de mărire a obiectivului de 4,7 ori. Binoclul trebuia să fie prevăzut cu telemetru stadiametric pentru măsurarea distanței până la țintă, ieșire video analogică și care să fie capabil să funcționeze neîntrerupt timp de cinci ore. 

 

Uzina de la Parchet

Pentru al treilea lot, procurorii au pus la bătaie un buget de 92.098,58 de lei fără TVA, achiziția vizând… o mașină de frezat și un aparat de sudură. Conform caietului de sarcini, este vorba despre o mașină de frezat prevăzută cu set de accesorii, full automată, robustă, cu afișaj digital și panou de comandă detașabil, de asemenea prevăzut cu display digital.

Ca accesorii, mașina trebuie să vină la pachet cu o masă mobilă, cu un suport metalic, cu mai multe  seturi de spirale cu coadă cilindrică, cu un set de tarizi unici M3-M24, cu un set Mandrină BT30 de 1,13 milimetri cu un bolț pentru fixare, cu o portsculă, cu un set de bucși elastic pentru prinderea frezelor și tarozilor, cu două adaptoare și o reducție.

În ceea ce privește aparatul de sudură comandat de DIICOT, acesta trebuie să sudeze în puncte prin inducție, cu descărcare capacitivă cu dublă posibilitate de operare. Se adaugă aparatului un set de electrozi din cupru, un set de electrozi din cupru amestecat cu oxid de aluminiu și un set de electrozi din cupru Tungsten.

 

Cărucuior „Made in Germany”

 

Lucrurile nu se opresc, însă, aici. DIICOT va lupta pentru combaterea criminalității și a corupției cu un alt echipament auxiliar destinat activităților conexe înregistrărilor ambientale constând… într-o trusă de scule pentru 264 de piese, pentru care a pus la bătaie un buget de 20.175,44 de lei fără TVA.

Este vorba, în speță, despre un cărucior de scule „Made in Germany” de la Stahwille, cu design de ultimă generație și cu un standard ridicat de siguranță. Acest cărucior are o capacitate de încărcare statică până la 750 de kilograme. Toate sertarele trusei se pot extinde complet, conform documentației de atribuire citate.

Anchetatorii au renunțat la binoclu. Au atribuit, în schimb, toate celelalte loturi

 

Pentru toate aceste echipamente, defalcate pe cele patru loturi descrise mai sus, DIICOT a pus la bătaie un buget maxim estimat de 241.769,27 de lei fără TVA, respectiv de 287.705,43 de lei cu TVA inclusă. Iar, în vederea achiziționării lor, a fost organizată o procedură simplificată de selecție de oferte. În data de 7 septembrie, însă, autoritatea contractantă a anunțat anularea pe cale administrativă a Lotului 2, vizând achiziția binoclului, rămânând pe masă cumpărarea celorlalte echipamente.

Pentru primul lot, constând în achiziția de laptopuri și tablete, a fost depusă o singură ofertă admisibilă, iar, în data de 27 septembrie, DIICOT a încheiat cu SC Chrome Computers SRL contractul nr. 99/2022, în valoare de 105.990 de lei fără TVA (126.128,1 lei cu TVA inclusă). 

Lotul al treilea, constând în achiziția mașinii de frezat și a aparatului de sudură, precum și lotul al patrulea, vizând achiziția trusei de scule, au suscitat, de asemenea, interesul unui singur ofertant. Este vorba despre SC Celarom Power and Tools SRL, companie cu care DIICOT a încheiat, tot la data de 27 septembrie, contractul nr. 98/2022, în valoare de 111.800 de lei fără TVA (133.042 de lei cu TVA inclusă).

×