x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA va băga FMI în anchetă?

DNA va băga FMI în anchetă?

de Dan Constantin    |    25 Mar 2014   •   19:59
DNA va băga FMI în anchetă?
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Procurorii DNA intră cu ancheta ASF pe terenuri mişcătoare. Scandalul politico-economic ASTRA Asigurări – companie trimisă de ASF în administrare specială – este “tras” la indicaţia vehementă a lui Traian Băsescu spre pedepsirea celor care au îndrăznit să ridice vălul ce acoperă de ani buni afacerile magnatului Dan Adamescu.

Concurenţa dintre Carpatica Asig şi Astra Asigurări este arbitrată nu de piaţă, ci de procurorii DNA. După arestările de la Sibiu şi Bucureşti, care i-au scos din joc pe Ilie Carabulea, patronul Carpatica, şi pe şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, procurorii vor să-l repună în drepturi pe Daniel Tudor. Fostul şef al Autorităţii de Supraveghere a fost retras din conducerea ASF în urma celebrei ordonanţe pusă de DNA în “cârca” lui Ruşanu ca o manevră personală. Eliminarea incompatibilităţii fusese cerută însă de Fondul Monetar Internaţional, aşa că următorul pas ar fi chemarea la audieri a funcţionarilor de la Washington.

O altă pistă alunecoasă pe care se aventurează DNA o reprezintă anchetarea alegerilor pentru Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Sunt acuzaţi penal pentru manipularea voturilor Silviu Moldoveanu, vicepreşedinte ASF, şi Dan Odobescu. Dar procurorii ne trimit la metodele care au generat noile conduceri de la Federaţia Română de Fotbal şi la decizii luate în Consiliul Superior al Magistraturii. Urmează anchete şi în aceste cazuri?

Doina Tudor a fost dansatoare la Melody Bar. Acum e senator de Buzău
În 21 martie, DNA prezenta Comunicatul nr. 322 care anunţa efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane, având calitatea de suspecţi:
MOLDOVEANU CORNELIU SILVIU, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
ODOBESCU DAN, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti.
Acelaşi comunicat adaugă:
“Cunoscând că Mîrzac Marian, membru al Consiliului ASF şi fost director general al SC CARPATICA ASIG SA, proteja interesele financiare ale SC CARPATICA ASIG SA, inculpatul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri pentru înlăturarea, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, a lui Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi înlocuirea acestuia cu inculpatul Mîrzac Marian.

Tudor Daniel George a lucrat în Belgia când Băsescu era la Anvers
Şopârla cu ordonanţa “bate” spre Guvern

În acest fel, Ruşanu Radu Dan a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor SC CARPATICA ASIG SA. În acest context, acceptând perpetuarea situaţiei de favorizare a SC CARPATICA ASIG SA şi urmărind pe de o parte impunerea în cadrul consiliului ASF a unor persoane obediente, iar, pe de altă parte, întărirea propriei puteri decizionale prin preluarea, în integralitate, a atribuţiilor de a dispune controale asupra societăţilor de asigurări, exclusiv de către preşedintele ASF, inculpatul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.

Anchetă pe voturi după metoda de la Referendum
Probele administrate în cauză au relevat faptul că, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări urmărind şi reuşind impunerea numitului Mustăţea Radu, membru al consiliului de administraţie al SC CARPATICA ASIG SA, la conducerea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asigurători, astfel încât să le schimbe intenţia de vot în favoarea lui Mustăţea Radu.
Din probele administrate până în prezent a rezultat că, urmare a acestei înţelegeri frauduloase, dar şi a influenţei exercitate de Ruşanu Radu Dan şi de Moldoveanu Corneliu Silviu, au fost deturnate şi direcţionate, în favoarea inculpatului Mustăţea Radu, un număr total de 91 voturi. Activitatea infracţională a condus la alegerea, ca preşedinte al BAAR, a inculpatului Mustăţea Radu, cu un număr total de voturi de 270 voturi, faţă de 139 voturi cât a obţinut contracandidatul său.

Cum “s-a votat” consilierul lui Băsescu, şef peste FRF

Programată pe 5 martie, Adunarea Generală desfăşurată la Casa Fotbalului şi în urma căreia urma să se aleagă noul preşedinte al FRF n-a însemnat o luptă reală decât foarte puţin timp.
Jurnalul vă prezintă din nou, detaliat, firului evenimentelor petrecute în timpul celor două tururi de votare şi momentele în care doi dintre contracandidaţii lui Răzvan Burleanu au sfârşit prin a-şi direcţiona voturile către noul preşedinte.

În jurul orei 13:30, Mircea Sandu a anunţat că în sală sunt 173 de membri, deci cvorumul a fost întrunit.
“Cine ia 87 de voturi (n.r. – jumătate plus unu dintre membrii prezenţi) e preşedintele Federaţiei!”, a anunţat fostul preşedinte. A fost momentul începerii votului, dar şi apariţie primei tranzacţionări de voturi. Pe faţă. Unul dintre candidaţi, fostul fotbalist şi preşedinte al Stelei Marcel Puşcaş, a anunţat că se retrage din cursă. Nimic neobişnuit. Numai că Puşcaş le-a cerut susţinătorilor săi din sală să-i acorde voturile lui Răzvan Burleanu. Răsplata avea să fie primită rapid, Puşcaş fiind instalat şef al Departamentului de Relaţii Internaţionale. Rămăseseră doar patru candidaţi. Operaţiunea a durat aproximativ două ore, iar după încă o jumătate de ceas numărătoarea voturilor se încheiase. În acel moment, Răzvan Burleanu avea 72 de voturi, Vasile Avram 59,  Gheorghe Chivorchian 29, Sorin Răducanu niciun vot, iar 13 voturi au fost anulate.

Era, logic, nevoie de un al doilea tur. Care a început în jurul orei 16:30. Cu puţin timp înaintea debutului acestei faze s-a petrecut şi momentul decisiv, tot legat de tranzacţionarea voturilor. Momentul care avea să-l înscăuneze, practic, pe fostul consilier al lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte al Ceahlăului şi Politehnicii Timişoara Gheorghe Chivorchian a anunţat că îşi cedează voturile lui Răzvan Burleanu. “Îi rog pe cei care mă susţin să-i dea voturile lui Răzvan Burleanu”, a fost îndemnul lui Chivorchian în faţa propriilor susţinători.

Răsplata, după vot
Bineînţeles, nu gratis. La câteva zile după ce Burleanu avea să devină, oficial, preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Gheorghe Chivorchian era instalat secretar general, adică în funcţia situată imediat în apropierea preşedintelui ca importanţă în organigrama FRF. Ca un amănunt şi o reamintire, totul s-a încheiat cu puţine minute după ora 18:00, atunci când preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, anunţa oficial: “Cu 113 voturi, domnul Burleanu a devenit preşedintele Federaţiei Române de Fotbal!”. Fără sprijinul şi voturile lui Marcel Puşcaş şi Gheorghe Chivorchian, Răzvan Burleanu nu putea deveni preşedinte, iar noul şef de la Casa Fotbalului putea să fie fostul arbitru Vasile Avram. (Mihai Igiroşanu)

Voturile în CSM se aranjează prin SMS
Dosarul penal instrumentat de DNA pe numele judecătorului Adrian Neacşu, fost membru CSM, a scos la iveală un aspect de culise, cel puţin ciudat, referitor la modul în care iau deciziile unii dintre membrii CSM. Sau cum se luau deciziile într-o anumită perioadă, când conducerea acestei instituţii era asigurată de către judecătorul Alina Ghica şi procurorul Oana Hăineală. Concret, şoferul judecătorului Adrian Neacşu a primit ca telefon de serviciu un aparat care aparţinuse anterior procurorului Bogdan Gabor, membru CSM. În acest aparat, şoferul a găsit câteva sms-uri purtate de Bogdan Gabor cu Oana Hăineală, în special mesaje primite de pe numărul de mobil al acesteia. Mesajele au fost publicate de site-ul luju.ro şi se referă, în principal, la indicaţii privind modul de votare a diferitelor puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei CSM. Publicăm în continuare conţinutul sms-urilor în cauză: “ne roagă Alina să dăm cu DA la pct 13 pup” (este vorba de Oana Schmidt Hăineală); “Să nu uităm să dăm cu NU la pag 23 la plecarea lui Vasilică” (este vorba, probabil, de judecătorul Cristi Vasilică Dănileţ); “o să facem plen joi (da vezi că nu le zicem la 4pezi – (n.a. – neacşu, dănileţ, dumbravă şi şerban) ca să se care liniştiţi în turneul electoral pt roman) noi joi seara plecăm la JAI...” (este vorba de Natalia Roman, magistrat); “la suplimentarea cu posturile n-ar trebui să votăm împotrivă? Eu aşa aş vota... La comisii la fct de conducere procurori. Membri: amian, foitos, petrescu, mandici. La judecatori: opaiog, franguloiu, hancu, marin”. Până în acest moment, parchetul nu s-a pronunţat în legătură cu dezvăluirea făcută de către şoferul lui Adrian Neacşu. La rândul său, procurorul Oana Hăineală a precizat la vremea respectivă, februarie 2013, că va sesiza Parchetul pentru a verifica dacă conţinutul acelor sms-uri este real.


×