x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Euthanasiaţi frigul!

Euthanasiaţi frigul!

de Adriana Oprea-Popescu    |    04 Mar 2014   •   15:21
Euthanasiaţi frigul!

Bobic Emanuel Beniamin avea 2 ani şi două luni şi a dispărut sâmbătă, la prânz, din curtea casei sale. Locuia, alături de părinţi şi de ceilalţi trei fraţi ai lui, într-o casă de la marginea comunei Ocna de Fier (Caraş Severin). Mama lui era în bucătărie, făcea de mâncare, iar tatăl era plecat la treabă, în celălalt capăt al satului. Lăsat nesupravegheat, băieţelul a ieşit pe poartă şi a dispărut.

Poliţiştii au stabilit că evenimentul s-a întâmplat în jurul orelor 15:00. Mama a căutat copilul singură, apoi, ajutată de câţiva vecini. Nu l-au găsit, iar în jurul orelor 18:29, tatăl copilului a sunat la 112. La ora 21:30 în zonă au fost aduşi doi câini de urmă de la IPJ Timiş, însă de la dispariţia copilului şi până atunci, prin acel loc trecuseră zeci de oameni. Căutările din prima seară, la care au participat poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai ISU, au fost făcute după principiul: “e p’aci, prin jurul casei, cât să poate să meargă un copil de 2 ani?” Jurnalul Naţional se ocupă de copii dispăruţi din 2005. Ştim, din experienţă, că un copil rătăcit, chiar şi la 2 ani, poate să meargă kilometri întregi, fără oprire. Iar drumul lui are o traiectorie ascendentă, urcă, prin locuri pe care nu ţi-ai imagina că le poate escalada un copil...

În noaptea de sâmbătă spre duminică, căutările lui Beniamin au fost sistate în jurul orei 1:00. Era întuneric şi era răcoare, 5-6 grade Celsius. Conform declaraţiilor mamei, băieţelul dispărut era îmbrăcat doar într-o bluziţă albă. Decât să ţi-l imaginezi tremurând noaptea, prin vreo văgăună, mai bine crezi că l-a luat cineva. Sau că l-a atacat vreun animal sălbatic. Şi că-i demult mort. Poliţiştii au plecat acasă, cu jandarmii şi cu angajaţii ISU cu tot, iar lângă Ocna de Fier din care dispăruse Emanuel, n-au rămas decât lupii, principalii suspecţi.
Căutările au fost realuate a doua zi de dimineaţă. Copilul era încă în viaţă, căutând neputincios drumul către mama lui. Legiştii au constatat că în intenstinele micuţului nu exista mâncare. Doar câteva boabe de porumb pe care, cel mai probabil, cel mic le-a găsit pe jos şi le-a înghiţit, încercând să-şi potolească foamea.

Duminică, 250 de oameni l-au căutat pe Emanuel. Aşa cum se caută copiii dispăruţi în România. Fără experienţă, fără prea multă tragere de inimă şi fără elicopter cu termoviziune. La ora 17:00, când s-a înnorat şi a început să picure, căutările au fost oprite. Cel mai probabil, atunci a murit şi copil, de frig, pe vârful unui deal, alunecând pe burtă, cu câteva fire de iarbă prinse în mână. A fost găsit abia a doua zi, în jurul orelor 14:00, de o bătrână care mergea să adune vreascuri.

Legiştii au stabilit că decesul copilului a fost provocat, cel mai probabil, de hipotermie. Însă doar examenul histo-patologic, care va fi gata peste o lună, va stabili, cu certitudine, cauza decesului. Procurorul de caz, Ion Teacă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, constatând că nu există indicii privind săvârşirea infracţiunii de omor, a declinat competenţa către Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa pentru cercetarea mamei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

E mama singura vinovată în acest caz? Putea fi salvat băieţelul de 2 ani dacă ar fi fost căutat cu mai multă tragere de inimă? Dacă în noaptea de sâmbătă spre duminică, de pildă, echipele de căutare ar mai fi rămas pe teren? Procurorul Ion Teacă ne-a declarat că cercetările ar putea extinse sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “neglijenţă în serviciu” de către cei care aveau atribuţii în operaţiunile de căutare. “Pentru demararea acestor cercetări e nevoie de o plângere”. Textul acesta este o plângere. Publică. Solicităm Parchetului de pe Tribunalul Caraş Severin să verifice, prin compararea proceselor verbale din dosarul de dispariţie al minorului cu procedurile de căutare ale poliţiei, dacă autorităţile şi-au îndeplinit întocmai atribuţiile de serviciu.
După tragedia lui Ionuţ, copilul dispărut din Parcul Tei şi găsit mort pe un teren viran, au fost strânşi şi trimişi spre euthanasiere toţi câini fără stăpân din Bucureşti. Bunica, ce avea obligaţia, ca şi mama lui Emanuel, să supravegheze copilul, nu fost culpabilizată de autorităţi. De vină sunt câinii. La Ocna de Fier, de vină sunt mama şi frigul. Nimeni altcineva. Să o închidem pe mamă şi să euthanasiem frigul!

×