x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ex-PDL-iști, membri de frunte ai PNL, descurcăreți sub orice regim politic, dar și în criză

Ex-PDL-iști, membri de frunte ai PNL, descurcăreți sub orice regim politic, dar și în criză

de Ion Alexandru    |    24 Aug 2022   •   07:55
Ex-PDL-iști, membri de frunte ai PNL, descurcăreți sub orice regim politic, dar și în criză
Sursa foto: Lucian Alecu

Doi foști reprezentanți de vază ai guvernelor băsiste, rebranduiți politic la PNL, demonstrează, prin declarațiile de avere pe care le-au depus anul acesta, că se pot descurca foarte bine, indiferent de regimul politic și, mai ales, indiferent dacă este criză sau nu.

 

Ambii politicieni au reușit, din indemnizațiile de președinte de consiliu județean sau de primar, să își construiască sau să își cumpere, în plină pandemie, casă, casă de vacanță și teren intravilan. În ceea ce privește încasările din ultimul an fiscal, Emil Boc stă mult mai bine decât Gheorghe Flutur, conform informațiilor furnizate chiar de ei, în ultimele declarații de avere.

Gheorghe Flutur, fost lider PDL și ex-ministru al Agriculturii, care, în prezent, este președintele Consiliului Județean Suceava, are în proprietate 14.400 de metri pătrați de teren intravilan. 2.900 de metri pătrați îi deține la Capu Câmpului, județul Suceava, din anul 2018, iar restul se află la Gura Humorului.

Fostul șef pe linie de partid PDL al lui Flutur, celebrul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, are însă 64.658,3 metri pătrați de terenuri intravilane, extravilane sau forestiere. Cea mai nouă achiziție făcută de Boc a avut loc anul trecut, când a cumpărat, împreună cu soția sa, Oana, 1.183 de metri pătrați de teren intravilan la Câmpenești, județul Cluj. Restul pământului se află pe raza localității Răchițele.

Unul are BMW, celălalt - Peugeot

În ceea ce privește clădirile, ambii liberali au făcut câte o achiziție în timpul pandemiei: Gheorghe Flutur și-a construit, în 2020, o casă cu suprafața de 164 de metri pătrați, la Capu Câmpului, imobil care se adaugă, astfel, unei alte construcții, de 48 de metri pătrați, ridicată, tot în urmă cu doi ani, la aceeași locație. Flutur mai deține, din anul 2018, un imobil în Capu Câmpului, cu suprafața de 60 de metri pătrați.

Emil Boc, în schimb, și-a cumpărat, anul trecut, în localitatea Câmpenești, o casă de vacanță cu suprafața de 103 metri pătrați, imobil care se adaugă celorlalte trei proprietăți aflate în posesia edilului clujean. Este vorba despre o casă de locuit, la Răchițele, de 17,4 metri pătrați, din 2013, despre un apartament, la Cluj-Napoca, din 1995, de 63,35 de metri pătrați, și de un alt apartament, tot la Cluj-Napoca, din 2015, cu suprafața de 52,68 de metri pătrați.

Gheorghe Flutur are în proprietate un BMW, fabricat în anul 2018, iar Emil Boc, doar un Peugeot, fabricat în anul 2017. Liberalul sucevean are la BCR conturi și depozite în care a economisit, în total, sumele de 80.872 de lei și 17,59 de euro. Liberalul clujean stă mult mai bine, el având în conturi și depozite bancare economii de 539.044 de lei, 33.429 de euro și 6.280 de dolari SUA.

Flutur are un singur salariu. Boc are trei

Și la capitolul „venituri, realizate în ultimul an fiscal”, Emil Boc îi dă „clasă” lui Gheorghe Flutur. Acesta din urmă precizează, în declarația de avere pe care a completat-o la data de 3 iunie 2022, că în ultimul an fiscal singurul său venit a fost indemnizația de președinte al Consiliului Județean Suceava, în cuantum de 164.342 de lei.

De cealaltă parte, Emil Boc a încasat, conform declarației de avere din data de 11 februarie 2022, 9.600 de euro de la Comitetul European al Regiunilor, în baza unui „Remote meeting allowance”, 164.460 de lei ca primar al municipiului Cluj-Napoca, 71.490 de lei în calitate de conferențiar universitar la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, precum și 303 lei de la Agenția Națională de Integritate, ca membru titular în Consiliul Național de Integritate.

Soția lui Emil Boc, Oana, a încasat 55.998 de lei, ca lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, iar ambele fiice au câștigat bani proprii. Cezara Boc a încasat 16.500 de lei în calitate de consilier juridic, iar Patricia Boc a primit o bursă de 8.400 de lei, ca studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

 

Membrii în opt asociații și titulari a șapte funcții politice

 

Pe lângă funcțiile în administrația publică locală pe care cei doi foști lideri PDL-iști, actuali PNL-iști le dețin, Gheorghe Flutur și Emil Boc sunt băgați în tot felul de comitete și comisii, pe unele dintre ele conducându-le în calitate de președinți.

Astfel, Flutur menționează, în declarația de interese, că este membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Euronest Iași. De asemenea, are calitatea de membru al Adunării Generale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR).

Emil Boc este și mai ocupat. El este membru al Consiliului Director al Asociației Centrul Cultural Clujean, este președinte al Asociației de Dezvoltare Zona Metropolitană Cluj-Napoca, este membru al Consiliului Director al Asociației Eco-Metropolitan Cluj-Napoca, este președintele Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj-Napoca, este președinte al Asociației Municipiilor din România și ocupă funcția de membru titular în cadrul Consiliului Național de Integritate, instituție aflată în coordonarea Senatului României.

În plan politic, Gheorghe Flutur este prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, este președintele Ligii Aleșilor Locali ai PNL și președinte al filialei PNL Suceava. Emil Boc este vicepreședinte de drept în Biroul Permanent Local al PNL Cluj-Napoca, vicepreședinte de drept în Biroul Permanent Județean al PNL Cluj, dar ocupă și funcțiile de vicepreședinte al Grupului PPE din cadrul Comitetului European al Regiunilor, respectiv de coordonator politic al Partidului Popular European pentru Comisia de Coeziune Teritorială a COR.

×