x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete EXCLUSIV. Scutaru primeşte salariu poprit de la mogulul Burci

EXCLUSIV. Scutaru primeşte salariu poprit de la mogulul Burci

de Ion Alexandru    |    06 Oct 2015   •   13:40
EXCLUSIV. Scutaru primeşte salariu poprit de la mogulul Burci
Sursa foto: George Scutaru

Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională al lui Klaus Iohannis, George Scutaru, cel care, potrivit unor surse, ar fi urmat să fie nominalizat la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, lucrează astăzi pentru grupul de presă patronat de afaceristul Cristian Burci.

Unde se poate angaja un fost consilier prezidenţial trimis în judecată pentru spălare de bani? La trustul media al unui mogul apropiat de Traian Băsescu. George Scutaru, fost deputat PNL şi, pentru o scurtă perioadă, consilier prezidenşial în administraţia Iohannis, încasează salariu de la firma SC Premium News SRL, societate care deţine un pachet important de acţiuni la Adevărul Holding, trust de presă patronat de omul de afaceri Cristian Burci.

Poprire în dosarul penal

La sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul învestit cu judecarea dosarului în care George Scutaru şi Dan Motreanu sunt acuzaţi de spălare de bani, au admis, în parte, o contestaţie formulată de fostul consilier prezidenţial împotriva ordonanţei nr. 114/P/2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin care procurorii au instituit unele măsuri asigurătorii împotriva lui Scutaru. Judecătorii au decis, pe 28 septembrie, să dispună ca veniturile nete lunare ce vor fi încasate de inculpatul Scutaru George Adrian în contul curet cu titlu de drepturi salariale de la angajatorul Premium News SRL, să fie poprite în cuantum de o treime, conform articolului 729, alineat 1, litera “b” din Codul de Procedură Civilă. Magistraţii au menţinut, însă, celelalte măsuri asigurătorii instituite de procurori pe bunurile mobile ale lui George Scutaru. Decizia instanţei supreme este definitivă.

Cine este Premium News

Ce se ştie despre angajatorul lui George Scutaru? În 2012, imediat după ce trustul de presă al lui Dinu Patriciu a fost preluat de afaceristul Cristian Burci, structura acţionariatului Adevărul Holding SRL arăta în felul următor: SC Premium News SRL, cu 99,93% din acţiuni, şi SC East Europe Media Distribution SRL, cu 0,07% din acţiuni. Firma care l-a angajat pe fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, trimis în judecată pentru spălare de bani, Premium News, a fost înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în data de 16 februarie 2012 de către Nora Marcovici şi Diana Toboşaru, fiecare cu câte 50 la sută din acţiuni. Cele două asociate sunt partenere de afaceri ale lui Cristian Burci şi, împreună, conduc agenţia de publicitate Graffiti BBDO, patronată de acelaşi mogul “de dreapta”.

La jumătatea anului 2012, Premium News SRL anunţa demararea unui proiect ce se dorea a fi “cea mai bună şcoală de journalism” şi făcea recrutări pe site-ul companiei pentru atragerea de capital uman. Astăzi, site-ul în cauză, Pnews.ro, nu mai are activitate.

Acuzaţiile procurorilor

George Scutaru a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar, pentru spălare de bani. Pentru acelaşi gen de infracţiuni au mai fost trimşi în judecată, în acest dosar, deputatul liberal Dan Ştefan Motreanu şi femeia de afaceri Ana Maria Schaer. Potrivit DNA în 2008, Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, denunţător în această speţă, a pretins şi primit de la Adrian Mladin 700.000 de euro mită pentru a pune în posesie mai multe suprafeţe de teren. Din aceşti bani, Bîgiu le-ar fi dat lui George Scutaru şi Dan Motreanu suma de 420.000 de euro cu scopul finanțării campaniei electorale din 2008 a PNL.

“Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, Scutaru, Motreanu și Schaer au inițiat un mecanism financiar fictiv, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de Schaer către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electoral”, se arată în rechizitoriu. Procurorii au instituit sechestru asigutăror şi poprire asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea celor trei.

×
Subiecte în articol: Cristian Burci