x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Familia generalului Coldea, vacanță și afaceri ascunse în Seychelles

Familia generalului Coldea, vacanță și afaceri ascunse în Seychelles

de Ion Alexandru    |    20 Ian 2017   •   17:23
Familia generalului Coldea, vacanță și afaceri ascunse în Seychelles

La un an de la vacanța lui Florian Coldea în Seychelles, în compania lui Sebastian Ghiță, vărul generalului SRI a vândut părțile sociale ale unei firme din Cluj către un offshore cu sediul în insula Seychelles. Este vorba despre o căsuță poștală deținută, în prezent, de un asociat al lui George Tudor Coldea într-o companie clujeană ce activează în domeniul consultanței pentru afaceri si management, asociat care a dispărut, odată cu intrarea firmei în insolvență. Lichidatorul judiciar al fostei firme la care George Tudor Coldea a deținut acțiuni susține, în fața unei instanțe de judecată, că nu reușește să intre în posesia documentelor contabile ale societății și nici a inventarului bunurilor deținute de aceasta, întrucât reprezentantul offshore-ului din Seychelles a dispărut fără urmă. Firma în cauză este acuzată că a derulat operațiuni econimice generatoare de profit și că nu a depus la organele fiscale bilanțul contabil și nici nu a declarat aceste activități.

 

“Jurnalul Național” continuă seria dezvăluirilor privind o serie de coincidențe referitoare la vărul primar al lui Florian Coldea, George Tudor Coldea, și scandalul momentului în care este implicat fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații. Unul dintre cei mai “fierbinți cartofi” aruncați de fostul deputat Sebastian Giță la adresa lui Florian Coldea a fost devoalarea faptului că, în 2010, cei doi și-au petrecut împreună o vacanță de zece zile în exotica insulă Seychelles. Ce legături există înte familia Coldea și această locație urmează să deslușim în cele ce urmează.

 

Dezvăluirea lui Ghiță, care a dărâmat adjunctul de la SRI

Sebastian Ghiță a dezvăluit, în cadrul unuia dintre episoadele ce compun seria autodenunțurilor filmate și prezentate pe propriul post de televiziune, că, la începutul anului 2010, mai exact în cursul lunii februarie, a fost, împreună cu famila sa și cu cea a șefului operativ al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, în Seychelles. “Am fost doar noi. Era înainte de congresul PSD și am hotărât să mergem într-o vacanță, într-o insulă exotică. Am stat împreună și se poate verifica foarte ușor. A, stat la Hilton Seychelles Northolme Resort & SPA. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă pliantul de a hotel. Am stat zece zile și îmi aduc aminte că îl rugam (pe Florian Coldea – n.red.) să îl ajute pe Ponta să câștige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar să nu ajungă Ponta la PSD”, susținea Sebastian Ghiță.

Acesta a adăugat că ziaristul de la “Evenimentul Zilei” Dan Andronic „poate să confirme că ne-am intersectat, la întoarcere, pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă, la îmbarcarea în avion, cu mine și cu Coldea. Florian Coldea s-a speriat de Andronic și, deși avea bilet la business, s-a dus la Clasa Economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în excursie”.

Imediat după difuzarea acestui filmuleț, Dan Andronic a confirmat întâlnirea de pe Aeroportul din Istanbul.

                                 

Coincidența stranie a offshore-ului din Seychelles

La fel de interesantă ca dezvăluirea acestei vacanțe făcută de Sebastian Ghiță este și locația devoalată ca fiind locul de petrecere din debutul anului 2010. Potrivit unor informații furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în data de 11 februarie 2011, mai exact la fix un an de la vacanța petrecută de Coldea cu Ghiță în Seychelles, se înființează, la Cluj-Napoca, o societate, cu numele SC Impact Strategic Solutions SRL, ce are ca obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management. Fondatorii companiei erau, la acel moment, un anume Bogdan Andrei Gruiță și George Tudor Coldea, vărul primar al proaspătului trecut în rezervă general Florian Coldea, ex-prim adjunctul Serviciului Român de Informații. Gruiță și vărul lui Coldea împărțeau în mod egal capitalul social al SC Impact Strategic Solutions SRL și, tot împreună, administrau societatea.

În data de 6 septembrie 2011, cei doi asocialți au convocat, potrivit unui alt document oficial, o adunare generală a asocialților, unde George Tudor Coldea a decis să-și cesioneze toate părțile sociale. O parte către partenerul său, Bogdan Andrei Gruiță, iar cealalt parte către un asociat nou intrat, persoană juridică, respectiv SC Braton Consult SRL Cluj Napoca, al cărui reprezentant era același Bogdan Andrei Gruiță. În urma acestei cesiuni, Gruiță ar fi urmat să dețină 95% din capitalul social al SC Impact Strategic Solutions SRL, în timp ce SC Braton Consult SRL să inte în posesia unui pachet de 5% din acțiunile companiei.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici, iar din acest moment informațiile devin extrem de interesante, în raport cu dezvălurile făcute de Sebastian Ghiță. Astfel, în data de 21 noiembrie 2011, Gruiță și Coldea reconvoacă Adunarea Asociaților și decid să anuleze hotărârea AGA din 6 septembrie. După ce au anulat hotărârea, cei doi au adoptat o alta, în sensul că ambii asociați au decis să-și cesioneze toate părțile sociale deținute împreună la SC Impact Strategic Solutions SRL Cluj Napoca către un nou asociat persoană juridică. Este vorba despre compania DIMERY CORP., societate de tip offshore, cu sediul în… Republica Seychelles, orașul Victoria, Clădirea Oliver Maradan, la etajul 2. Offshore-ul cu pricina a fost înregistrat cu nici o lună de zile înaintea convocării celei de-a doua AGA, în data de 17 noiembrie 2011, sub numărul 098478, la Autoritatea de Afaceri Internaționale din Seychelles. Conform unei adunări a acționarilor DIMERY CORP, din17 noiembrie, reprezentantul offsohore-ului a fost numit Bogdan Andrei Gruiță.

 

Partenerul lui Coldea, dispărut fără urmă

După preluarea acțiunilor de către offshore-ul din Seychelles, compania Impact Strategic Solutions SRL din Cluj Napoca a devenit una de tip fantomă. Informația reiese din documentele depuse de un lichidator judiciar, la dosarul de faliment deschis pe numele societășii, la Tribunalul Specializat din Cluj. Este vorba despre dosarul nr. 528/1285/2015, pe rol aflându-se examinarea cererii de antrenare a răspunderii patrimoniale formulată de către Cabinetul Individual de Insolvență Curta Eva, în calitate de lichidator judiciar al debitorului SC Impact Strategic Solutions SRL, împotriva lui Bogda Andrei Gruiță, cu suma de 3.388.721 de lei, reprezentând cuantumul datoriilor societății.

Conform lichidatorului judiciar, în perioada 1 ianuarie – 20 noiembrie 2011, administrația societății a fost realizată de căte Bogdan Andrei Gruiță, iar, începând cu data de 21 noiembrie 2011, administrarea s-a realizat de către asociatul unic DIMERY CORP. din Seychelles. “Prin sentina civilă nr. 1595/2015, din 29 mai 2015, când s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței, și, apoi, procedura insolvenței în formă simplificată, lichidatorul judiciar a notificat atât reprezentantul administratorului statutar (pe Gruița – n.red.), la domiciliul acestuia, cât și debitoarea, la sediul declarant”, se arată î nota lichidatorului, prezentată instanței, care a adăugat că toată corespondența trimisă la sediul social și la domiciliul reprezentantului administratorului statutar s-a întors la sediul lichiatorului judiciar, cu mențiunea “mutat de la adresă”.

Așa stând lucrurile, lichidatorul judiciar s-a adresat Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca – Direcia de Evidenșă a Persoanelor, din răspunsul acestei instituții rezultând faptul că Bogdan Andrei Gruiță figurează cu domiciliul la adresa la care a fost trimisă corespondența, declarat încă dij 22 decembrie 2008, însă nu există o reședință activă a acestuia în Cluj-Napoca. În aceste condiții, toată corespondența trimisă la această adresă a fost returnată de către oficiul poștal.

 

Activităși economice nedeclarate la organele fiscale

Pentru că Bogdan Andrei Gruiță, în calitate de reprezentant legal al administratorului statutar al SC Impact Strategic Solutions SRL, offshore-ul din Seychelles, DIMERY CORP., nu a luat legătura cu lichidatorul judiciar, în vederea predării documentelor societății și nici a raportului cauzelor și împrejurărilor care au dus la starea de insolvență a societății, situația companiei a fost întocmită doar pe baza informațiilor furnizate de pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice. Mai mult. Lichidatorul judiciar a făcut toate diligențele necesare pentru identificarea locului unde se găsesc actele contabile și bunurile aflate în patrimoniul SC Impact Strategic Solutions SRL, dar și pentru a lua legătura cu fostul administrator statutar al societăii. Toate aceste demersuri, susține lichidatorul, nu au dat rezultat, ceea ce a creat impresia că, “în mod intenționat, acesta evită să ia legătura cu lichidatorul judiciar și cu rea-credință nu pune la dispoziția lichidatorului sau a judecătorului sundic actele societății și nicu nu a indicat bunurile socuetății debitoare”. La tabelul creanțelor, masa credală a fost stabilită la suma de 3.388.721 lei.

Alte informații la fel de incredibile arată că, pentru perioada 2012 – 2014, SC Impact Strategic Solutions SRL nu a întocmit și nu a depus la organele fiscale bilanțul contabil, cu toate că, din documentele fiscale depuse la organul fiscal, dar și din actul de control întocmit de organul fiscal, rezultă că această societate a derulat activitate economică atât în anul 2012, cât și în anul 2013, generând cheltuieli și veniturui cu rezultate financiare supuse impozitării pe profit.

În data de 22 aprilie 2016, judecătorul sindic Voichița Laura Grunea, de la Tribunalul Specializat Cluj, a admis cererea formulată de lichidatorul judiciar al SC Impact Strategic Solutions SRL în contradictoriu cu Bogdan Andrei Gruiță, obligându-l pe acesta să plăteasă întregul pasiv al societății aflate în insolvență, în sumă de 3.388.721 de lei.

 

Hotelul și sediul firmei din Seychelles, la câțiva kilometri distanță

Locanta Hilton Seychelles Northolme Resort & SPA, unde au petrecut zece zile de vacanță familile lui Sebastian Ghiță și Florian Coldea, în februarie 2010, se află la doar câțiva kilometri distanșă, la nord, de locația unde funcținează offshore-ul DIMERY CORP., controlat de către dispărutul partener de afaceri al vărului fostului șef operativ al SRI. Orașul Victoria, unde este înmatriculată această căsuță poștală, se află la sud de hotelul cu pricina.

Bogdan Andrei Gruița este sau a fost acționar, ori a reprezentat, mai multe companii care activează în domeniul software-ului sau al IT. De la Registrul Comerțului am aflat că fostul partener de afaceri al lui George Tudr Coldea are legătură cu societățile SC A&T Computers Import Explort SRL, Acerline Computers SRL, ALC Corp SRL, Star Coputers SRL, Dual Convex Place SRL, iar, după anul 2014, a înfiinșat alte trei societăși care actovează în domenul comerțului electronic. Este vorba despre SC Stormrom Trade SRL, Buyitonline SRL sau Online Distribution Services SRL.

 

Legăturile vărului Coldea cu gruparea PDL-istă din Cluj

În ediția trecută, am arătat faptul că George Tudor Coldea, vărul primar al lui Florian Coldea,  a lucrat pentru un grup de firme patronate de către controversatul afacerist local Călin Mihai Stoia, trimis în judecată de DNA în dosarul fostului primar Sorin Apostu și condamnat, în 2014, la trei ani de închisoare. În martie 2002, la Cluj Napoca, funcționa o societate denumită SC Added Value Services SRL, care se ocupa, la vremea respectivă, cu activități auxiliare ale instituțiilor financiare. Asociații companiei în cauză erau Călin Mihai Stoia și medicul Eugen Marcel Banciu, milionar în euro, cunoscut ca fiind fondatorul şi directorul general al distribuitorului de medicamente Farmexpert. Ei, bine, mandatarul lui Banciu în firma SC Added Value Services SRL era nimeni altul decât vărul lui Florian Coldea, George Tudor Coldea. Acesta din urmă îndeplinea chiar funcția de director general al SC Added Value Services SRL.

Numele lui Călin Stoia, patronul vărului fostului prim-adjunct al SRI, apare în dosarul de corupție instrumentat de DNA, pe vremea când instituția era condusă de Daniel Morar, privindu-l pe fostul primar al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu. În 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Sorin Apostu la patru ani de închisoare pentru luare de mită, iar Călin Mihai Stoia a primit trei ani de închisoare, pentru mituirea primarului.

SC Added Value Services SRL, firma deținută de Stoia și condusă de vărul Coldea,  este asociatul unic al companiei SC AutoTransilvania SRL, dealerul local al autoturismelor BMW.

Compania de tip offshore DIMERY CORP, cu sediul în republica Seychelles a preluat de la vărul lui Florian Coldea părțile sociale deținute de acesta la o companie de management din Cluj Napoca. Operațiunea a avut loc, în noiembrie 2011, după ce, în februarie 2010, Florian Coldea și Sebastian Ghiță au petrecut o vacanță de zece zile în Seychelles

Atât offshore-ul din Seychelles, cât și fostul pertener de afaceri al lui George Tudor Coldea sunt de negăsit de către lichidatorul judiciar al firmei din Cluj. Societatea preluată de căsuța poștală insulară a acumulat debite de aproape 4 milioane de lei, iar reprezentantul statutar al acesteia refuză să pună la dispoziție instanței de judecată documentele contabile ale firmei

 

×