x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma mamei deputatului Dan Vîlceanu a continuat, și în 2021, contracte pe bandă rulantă cu societățile de stat

Firma mamei deputatului Dan Vîlceanu a continuat, și în 2021, contracte pe bandă rulantă cu societățile de stat

de Ion Alexandru    |    02 Aug 2022   •   07:50
Firma mamei deputatului Dan Vîlceanu a continuat, și în 2021, contracte pe bandă rulantă cu societățile de stat

Una dintre vedetele politice ale anului 2021, Dan Vîlceanu, președinte al PNL Gorj, fost secretar general al Partidului Național Liberal, ex-ministru al Finanțelor și, ulterior, al Investițiilor și Fondurilor Europene în Guvernele Cîțu și Ciucă, în prezent simplu deputat în Parlamentul României, a avut și anul trecut noroc la bani.

Mai exact, la banii cu care mai multe companii de stat au plătit firma mamei demnitarului, pentru livrarea de produse sau pentru prestarea de servicii. SC Trefo SA, patronată de Elisabeta Vîlceanu, are cel mai bun „lipici” la contractele Complexului Energetic Oltenia. Acest gen de afaceri au devenit o obișnuință a ultimilor ani pentru familia lui Dan Vîlceanu și se regăsesc, la vedere, în declarația de interese pe care acesta a depus-o, în această vară, pe site-ul Camerei Deputaților.

 

Astfel, conform documentului întocmit de Dan Vîlceanu, la data de 15 iunie 2022, la capitolul „contracte, inclusiv cele de asistență juridică, consultanță juridică, consultanță și civile obținute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcțiilor, mandatelor sau demnităților publice finanțate de la bugetul de stat, local și din fonduri externe ori încheiate cu societăți comerciale cu capital de stat sau unde statul este acționar majoritar sau minoritar”, rezultă că firma SC Trefo SA Gorj, în dreptul căreia se menționează că are interese o rudă de gradul 1 a deputatului PNL, a încheiat, în cursul anului 2021, nu mai puțin de 16 contracte.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Trefo SRL este deținută, în calitate de unic asociat, de către Elisabeta Vîlceanu, domiciliată în Târgu Jiu, județul Gorj. Compania îl are drept director pe Eugen Vîlceanu, tatăl deputatului Dan Vîlceanu.

Din cele 16 contracte, 14 au fost încheiate, prin licitație publică, cu SC Complexul Energetic Oltenia SA, având o valoare totală, fără TVA, de 2.906.888 de lei. Vorbim despre contracte de furnizare a unor produse sau de prestarea unor servicii, parafate în perioada 11 ianuarie – 19 noiembrie 2021, potrivit documentului citat.

De asemenea, în aceeași declarație de interese se mai menționează faptul că SC Trefo SRL a mai încheiat, în data de 18 noiembrie 2021, un contract cu Rom Gaz Sircoss Mediaș, vizând prestarea unor servicii, în valoare de 123.370 de lei. Iar ultimul contract menționat în documentul citat este încheiat la data de 20 decembrie 2021, cu CET Govora Râmnicu Vâlcea, pentru furnizarea unor produse, în valoare de 144.883 de lei. În total, valoarea acestor contracte, care au o derulare de un an de zile fiecare, se ridică la 3.175.141 de lei fără TVA.

SC Trefo SRL, firma mamei lui Dan Vîlceanu, este cunoscută pentru „lipiciul” de care beneficiază, de ani de zile, pe lângă contractele companiilor de stat. Acest lucru a fost dezvăluit și de presă, prin anchete jurnalistice.

Dosar clasat de Parchetul General

În acest sens, compania a făcut, până în 2020, inclusiv obiectul unui dosar penal. Presa a dezvăluit că, în 2021, acest dosar de evaziune fiscală în care erau vizaţi Dan Vîlceanu şi firma părinţilor lui, Trefo SRL din Rovinari, a fost clasat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unor surse judiciare citate de G4 Media.

Ancheta ar fi plecat de la un control al ANAF Gorj. Inspectorii au sesizat Parchetul Tribunalului Gorj, iar, ulterior, cazul a fost declinat la Parchetul General, dată fiind calitatea de parlamentar a lui Dan Vîlceanu. În 2019, inspectorii de la ANAF Gorj au făcut un control la firma Trefo SRL din Rovinari, deţinută de Elisabeta Vîlceanu şi condusă de directorul Eugen Vîlceanu, părinţii deputatului PNL Dan Vîlceanu. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo SRL.

Inspectorii ANAF aveau suspiciuni că tranzacţiile erau fictive, erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi de a deduce TVA. Un lucru a atras atenţia inspectorilor ANAF. Facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi proveneau din zone diferite ale ţării.

Venituri de o jumătate de milion. 3 hectare de teren și trei imobile

Pe lângă declarația de interese la care am făcut referire mai sus, Dan Vîlceanu a completat și depus și declarația de avere la zi. Din acest document, rezultă că, numai în ultimul an fiscal, politicianul a încasat din diferite indemnizații de la stat, dar și din închirieri, nu mai puțin de 517.211 lei. Ca deputat, a încasat 82.630 lei, ca ministru al Finanțelor a câștigat 45.961 lei, iar ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a fost remunerat cu 13.574 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu a mai încasat 2.131 de lei subvenție de la APIA și 372.915 lei din închirieri. Soția sa, Daniela Ileana Vîlceanu, profesoară la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, a realizat, în aceeași perioadă, venituri salariale în cuantum de 57.04 lei.

Dan Vîlceanu deține 29.040 de metri pătrați de teren intravilan, dintre care, la Runcu – Gorj, un teren de 21.063 metri pătrați, iar al doilea de 5.293 metri pătrați, în timp ce, la Timișoara, are un teren de 2.310 metri pătrați și încă unul de 374 metri pătrați.

La capitolul „clădiri”, identificăm în acest document două case la Runcu, una de 556 metri pătrați, iar a doua de 250 de metri pătrați, la care se adaugă, la Timișoara, un spațiu comercial cu suprafața de 1.889 metri pătrați.

×
Subiecte în articol: Dan Vîlceanu