x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete L-a ucis pentru 500 de dolari

L-a ucis pentru 500 de dolari

de Adriana Oprea-Popescu    |    02 Sep 2012   •   17:37
L-a ucis pentru 500 de dolari

Cornel Picu avea 45 de ani si-si facea veacul in zona "Complex' din Cugir. Schimba valuta pe strada si dadea bani cu camata. Un camatar sentimental, care avea grija de mama lui, paralizata la pat de sapte ani. O ingrijea, o hranea, o schimba, trecea pe-acasa, s-o vada, si de mai multe ori pe zi. Pe 9 iulie 2001, pe Picu l-a inghitit pamantul. A disparut, pur si simplu, si cateva zile toti prietenii lui s-au intrebat pe unde ar putea fi. Si-au amintit ca-n acea zi de luni, dimineata, Picu s-a intalnit cu un baiat care lucrase ca postas. Urma sa-i imprumute acestuia niste bani. Dupa trei zile in care Picu n-a mai dat nici un semn de viata, sora lui a mers si a reclamat disparitia la Politie. Au inceput imediat verificarile.

Cum a murit camatarul
Cine era barbatul cu care se intalnise Picu in acea dimineata? Romeo Nicolae Chelaru avea 28 de ani, era casatorit si avea un copil. Lucrase opt ani ca postas, pana la 1 decembrie 2000, cand, ca urmare a unor grave si repetate nereguli sesizate Oficiului Postal Cugir, i-a fost desfacut contractul de munca. In ultimul an, Chelaru ciupea din pensiile pe care trebuia sa le duca, falsificand cupoanele, iar in octombrie-noiembrie 2000 incasase abonamentele pentru TV de la 111 persoane din Cugir, adica circa 14 milioane de lei vechi, suma pe care n-a mai depus-o la Oficiul Postal.

Stia sa traiasca din inselatorii, asa ca se infuria atunci cand altii, la randu-le, incercau sa-l traga pe sfoara. De la Picu a vrut sa imprumute 500 de dolari. S-au intalnit in oras pe 9 iulie, la 9:00 dimineata, iar camatarul i-a spus ca ar trebui sa gireze imprumutul cu ceva. Un obiect de valoare. Cei doi au mers acasa la Chelaru, pentru a conveni asupra bunului pe care urma sa-l primeasca Picu. Au ramas sa discute in holul casei, iar camatarul a venit cu o propunere surprinzatoare: ce-ar fi sa gireze cu apartamentul? Auzind asta, Chelaru l-a refuzat, indignat. Picu s-a ridicat din fotoliul in care statea si a dat sa plece. Din punctul lui de vedere, afacerea picase. Chelaru l-a prins, pe la spate, de borseta, iar camatarul l-a impins. Infuriat, tanarul a luat o sticla de 0,75 ml goala, care era pe hol, si l-a lovit pe Picu in cap. Acesta a cazut fulgerat. Agresorul i-a verificat pulsul si a constatat ca e mort. Apoi i-a verificat borseta si a gasit inauntru 700 de dolari si 3000 de marci germane, bani pe care i-a luat.

Talharirea segmentelor umane
Era ora 11:30. Dupa ce a carat cadavrul victimei pana in cada din baia apartamentului, Chelaru a pleacat inspre Alba Iulia, de unde si-a ridicat permisul de conducere. In jurul orelor 15:00, s-a reintoars in Cugir si s-a apucat sa transeze cadavrul din cada. Cu un topor si un cutit, a desprins de bust capul, membrele superioare si inferioare. A invelit bucatile in mai multe haine din fas si le-a pus in sacose de rafie, pe care le-a dus in portbagajul masinii sale. Apoi, s-a urcat la volan si a mers pana in apropierea localitatii Vinerea, pe malul raului Cugir. Acolo, a descarcat portbagajul, a acoperit resturile umane cu lemne pe care le-a stropit cu benzina. Si, chiar inainte a da foc, Chelaru si-a dat seama ca a uitat ceva: de pe bratele victimei a luat o bratara si-un inel din aur. A aruncat printre lemne celularul mortului, dar si cutitul si toporul cu care taiase cadavrul, si abia apoi a aprins bricheta. Era in jur de ora 18:00. A doua zi, pe lumina, Chelaru s-a intors in locul unde arsese cadavrul, a adunat cenusa si resturile ramase si le-a aruncat, impreuna cu partea metalica a cutitului si toporului, in raul din apropiere. Apoi s-a dus acasa si a ascuns bijuteriile din aur si cei 700 de dolari in casa bunicilor sotiei. Cele 3000 de marci le-a schimbat in lei, iar fisicul de bacnote l-a dosit intr-un tablou de sigurante de pe scara blocului unde locuia.

Sangele din portbagaj
Politistii au ajuns la el chiar in ziua in care a fost reclamata disparitia, pe 12 iulie, insa fostul postas a negat ca ar avea vreo vina. Il contraziceau insa declaratiile vecinilor. Unul dintre ei il vazuse pe Picu cum a intrat in apartamentul lui Chelaru, apoi auzise o bubuitura si un vaiet. Cu o alta vecina criminalul se intalnise pe scara, in timp ce cara spre portbagajul masinii plasele grele de rafie, pe care le urcase pe umeri. El i-a cerut o sticla de plastic cu apa, iar femeia i-a dat si-a tinut minte.

Politistilor, Chelaru le-a spus ca avea in sacosele de rafie pet-uri goale, insa legistii au gasit pe umerii lui vanatai care "s-au putut produce prin transportarea pe umeri a unor genti in care se aflau corpuri dure cu masa mare'. Chelaru a sustinut ca vanataile sunt de la o cazatura mai veche. Pe 13 iulie, supus la testul poligraf, a dovedit comportament simulat.

La cercetarea la fata locului efectuata in apartamentul lui Chelaru politistii descopera, in hol, cateva cioburi de sticla. Pe peretii din hol si pe tocul unei usi de la dormitor sunt gasite urme de sange. Ulterior se stabileste ca au grupa AII, ca si a victimei. Chelaru si sotia lui aveau grupa sanguina BIII. In baie, dupa chiuveta, criminalistii gasesc o bucata de tesut. "Tesut uman format din muschi striar de profunzime', se stabileste la expertiza. Alte urme de sange cu grupa AII sunt gasite in portbagajul masinii.
In ciuda acestor probe evidente, Chelaru continua sa nege fapta. Politistii ii cerceteaza trecutul si descopera imediat neregulile pe care le facuse ca postas. La 29 octombrie 2001, el e retinut si apoi arestat preventiv pentru delapidare, fals in inscrisuri si uz de fals. La 10 noiembrie, Chelaru, cel despre care vecinii povesteau ca mergea aproape in fiecare duminica la biserica din zona, se spovedeste organelor de ancheta. O face in prezenta "unor martori asistenti carora inculpatul le-a facut cunoscut ca recunoasterea a fost facuta din proprie initiativa si nu ca urmare a constrangerii', se precizeaza in rechizitoriu.

Dupa ce Chelaru marturiseste fapta, e cercetata zona in care el a indicat ca a ars cadavrul, pentru descoperirea unor noi probe. Anchetatorii nu mai gasesc nimic. "In lunile septembrie – decembrie 2001, in zona unde s-a dat foc cadavrului au avut loc operatiuni de indiguire a raului Cugir, ocazie cu care a fost schimbat cursul raului iar din malul raului si din perimetrul din rau s-a ridicat, la o distanta de 5 metri de rau, un dig inalt de 4 metri', mentioneaza procurorii in actul de inculpare.
In februarie 2002, Chelaru Nicolae Romeo este trimis in judecata sub acuzatiile de omor calificat, talharie, profanare de cadavre, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune. In iunie 2002 Tribunalul Alba il condamna la 19 ani de inchisoare. Sentinta ramane definitiva prin Incheierea 513 din 4 februarie 2003 a Curtii Supreme de Justitie. In 2007, Chelaru a depus o cerere de revizuire, insa Tribunalul Alba i-a respins-o ca inadmisibila.

Daune morale pentru rudele victimei
Mama victimei, Picu M., s-a constituit parte civila in proces cu suma de 12.000 de marci, 5.000 de dolari si 70 de milioane de lei vechi, reprezentand daune materiale. Banii pe care, spunea ea, fiul ei ii avea asupra lui in momentul disparitiei. Picu M. solicita si 1.500.000 lei despagubiri civile esalonate – intrucat se afla in intretinerea fiului sau si 100 de milioane de lei vechi – daune morale. Tot cu 100 de milioane daune morale s-a constituit parte civila in proces si sora lui Picu, R. Valeria.
Tribunalul Alba, care instituise sechestru asigurator inca din data de 11.03.2002 asupra proprietatilor inculpatului, a stabilit ca acesta trebuie sa-i plateasca mamei victimei suma de 5000 de dolari, sau echivalentul in lei la data executarii sentintei, 5000 de marci germane, respectiv echivalentul acestei sume la data comiterii infractiunii, si 70.000.000 de lei – daune materiale.

"Intrucat partea civila Picu M., mama victimei, locuia si se gospodarea cu victima, datorita starii precare a sanatatii sale, instanta apreciaza ca in speta se impune si acordarea despagubirilor civile esalonate in cuantum de 1.500.000 de lei (lunar), incepand cu data de 24.06.2001 si pana la incetarea starii de nevoie', se precizeaza in sentinta Tribunalului Alba. "De asemenea, de necontestat este ca inculpatul, prin fapta sa, a produs partii civile Picu M. (mama victimei) un prejudiciu moral, dedus din suferinta pricinuita prin pierderea unei persoane apropiate, pentru care se prezuma, potrivit legilor firesti, ca avea o deosebita afectiune (acesta fiind si intretinatorul material al mamei sale si un real sprijin moral al acesteia). Pentru acest prejudiciu cauzat prin fapta sa, instanta il va obliga pe inculpat (...) la plata sumei de 75.000.000 lei cu titlu daune morale'.
Chelaru a mai fost obligat, de asemenea, sa-i plateaca 40.000.000 de lei daune morale si surorii victimei.

NU RATATI: O fetita de 3 ani a fost ucisa de tatal ei vitreg. Cadavrul ei a stat o saptamana in casa, apoi ars si aruncat la canal.

×