x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Originile achizitiei penthouse-ului Ioanei Basescu

Originile achizitiei penthouse-ului Ioanei Basescu

de Ion Alexandru    |    08 Mai 2015   •   12:25
Originile achizitiei penthouse-ului Ioanei Basescu
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Una dintre cele mai controversate tranzacţii făcute de fiica cea mare a fostului preşedinte este achiziţia apartamentului de lux din cartierul Băneasa. Ioana Băsescu a cumpărat, în anul 2008, în condiţii ce rămân încă suspecte, un penthouse de la firma Comnord SA, dezvoltatorul imobilelor rezidenţiale ridicate pe terenurile ce au aparţinut Universităţii de Știinţe Agronomice, aflate astăzi în proprietatea Băneasa Investment, controlată de afaceristul Puiu Popoviciu, un apropiat al lui Traian Băsescu şi al fostului consilier prezidenţial Răzvan Murgeanu. Comnord SA este controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, partener al lui Popoviciu, însă în acţionariatul firmei se regăseşte Cristian Mihai Paul, soţul deputatului PNL (fost PDL) Andreea Paul.

Comnord SA este societatea care i-a pus Ioanei Băsescu la dispoziţie, în anul 2008, apartamentul de lux din cartierul Băneasa, fapt confirmat de acţionarul majoritar al firmei, Sorin Creţeanu. Acesta din urmă, partener de afaceri cu Puiu Popoviciu, a dezvoltat zona rezidenţială a cartierului din nordul Capitalei, operaţiune în urma căreia firma Comnord SA a primit din partea proprietarului, Băneasa Investment, bani şi mai multe apartamente pe care le-a comercializat. Unul dintre aceste apartamente este cel care a intrat, în condiţii neelucidate complet până în prezent, în proprietatea societăţii Creative Busi¬ness Point, firmă deţinută de Ioana Băsescu.

Încă din anul 2009, la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3 s-a dezvăluit faptul că în cursul anului 2008, Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, s-au deplasat în Băneasa pentru a vizita mai multe locuinţe construite acolo, „fiind însoţiţi de domnul Sorin Creţeanu”. „După două săptămâni, Sorin Creţeanu se întâlneşte cu Ioana Băsescu, care întârzie. Creţeanu nu mai are timp să o aştepte, cere personalului să-i arate Ioanei Băsescu apartamentele mici, spunând că nu are de gând să-i dea gratis un apartament din acela scump, conform celor declarate de Creţeanu la vremea respectivă. În cele din urmă, Ioana Băsescu îl convinge pe Creţeanu «să-i vândă» un apartament, cu toate că Sorin Creţeanu le-a spus oamenilor săi că nu are de gând să-i dea gratis un apartament mare”, sunt dezvăluiri făcute în urmă cu șase ani.






Legăturile de partid 
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în anul 2008, când a avut loc această negociere dintre afaceristul Sorin Creţeanu şi familia prezidenţială, din acţionariatul SC Comnord SA făceau parte Sorin Creţeanu, Sterie Țivichi, Costache Eugen Parlateanu, Mihai Cristian Calotă şi Cristian Mihai Paul, acesta din urmă fiind nimeni altul decât actualul soţ al deputatului PNL Andreea Paul (fosta Vass), ex-consilier al premierului Emil Boc. 

Coincidenţă sau nu, până cu un an înainte ca firma din acţionariatul căreia face parte soţul să-i vândă apartamentul Ioanei Băsescu, Andreea Paul a lucrat în proximitatea lui Traian Băsescu, la Administraţia Prezidenţială, unde a ocupat, din 2005 până în 2007, funcţia de expert-consilier în cadrul Departamentului de Politici Economice şi Sociale. 

Andreea Paul nu s-a aflat, însă, în relaţii profesionale extrem de apropiate doar cu Traian Băsescu. În perioada parafării afacerii imobiliare privind apartamentul de lux al Ioanei Băsescu, Andreea Paul a ocupat funcţia de consilier la cabinetul europarlamentarului Theodor Stolojan, iar, din 2009 şi până în 2012, a devenit consilier de stat al premierilor lui Traian Băsescu, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. 

Conform ultimei declaraţii de avere depuse de Andreea Paul pe site-ul Camerei Deputaţilor, soţul Cristian Mihai Paul deţine şi în prezent calitatea de acţionar al SC Comnord SA.

Utilităţi de la primăria lui tata, contracte pentru notariatul fiicei
Afacerea cartierului de lux din Băneasa face obiectul unui dosar instrumentat de DNA şi aflat în fază de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de o suprafaţă de 293 de hectare de teren aparţinând fostei ferme experimentale Băneasa, aflată, până în anul 2003, în proprietatea publică a statului şi în administrarea Universităţii de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Fostul rector al universităţii, Nicolae Alecu, a decis ca instituţia de învăţământ pe care o conducea să se asocieze, împreună cu afaceristul Puiu Popoviciu, în firma Băneasa Investment SA, Universitatea intrând în societate cu aport în natură reprezentând cele 293 de hectare de teren din zona Băneasa. 
Ulterior, terenurile au fost scoase din circuitul agricol, parcelate şi trecute în intravilan, cu scopul dezvoltării unui cartier de locuinţe de lux şi a actualei zone comerciale din nordul Capitalei. În anul 2004, Băneasa Investment a donat câteva hectare de teren Primăriei Capitalei, condusă de Traian Băsescu. Poziţionarea terenurilor donate reprezintă actualele străzi ale cartierului, unde municipalitatea a suportat investiţia privind utilităţile şi asfaltarea căilor de comunicaţii care deservesc, în prezent, cartierul lui Puiu Popoviciu, inclusiv apartamentul intrat în posesia Ioanei Băsescu.

Dezvoltatorul imobilelor rezidenţiale din Băneasa, Sorin Creţeanu, controlează o altă firmă de construcţii, SC Procema SA, societate care a dezvoltat un alt cartier rezidențial în zona Militari, din Sectorul 6 al Capitalei. Toate operaţiunile de vânzare-cumpărare a imobilelor exploatate atât de Procema, cât şi de Comnord s-au autentificat la Biroul Notarului Public Ioana Băsescu.
 

×
Subiecte în articol: ioana basescu