Instituția condusă de (încă) copreședintele ALDE, Daniel Constantin, Ministerul Mediului, a parafat, luna trecută, un contract privind servicii de organizare de evenimente și seminarii care, în caietul de sarcini care a stat la baza atribuirii acestui contract, ar fi trebuit să se deruleze până la data de 31 decembrie 2016. Valoarea acestui contract se ridică la peste 205.000 de euro, fondurile fiind alocate de la bugetul Ministerului Mediului. Firma care a fost selecționată să presteze aceste servicii, SC Smart Integration SRL, este aceeași care, în anul 2015, a primit, în urma organizării unei licitații, un alt contract în valoare de aproape un milion de euro de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe vremea când această instituție era condusă de colegul lui Daniel Constantin din ALDE, Sorin Cîmpeanu. Printre colaboratorii din anii trecuți ai companiei în cauză se numără un șef serviciu al Consiliului Județean Vaslui, directorul Casei Corpului Didactic Tulcea, un consilier din cadrul Ministerului Justiției și un pretendent la un post în cadrul CSM, din partea societății civile.
Actuala conducere a Ministerului Mediului a finalizat, în urmă cu o lună, un proiect inițiat pe vremea Guvernului Cioloș și care ar fi trebuit, potrivit documentației care stă la baza acestui proiect, să se deruleze până cel târziu în data de 31 decembrie 2016.
Este vorba despre o afacere inițiată în data de 11 iulie 2016 referitoare la contractarea de către Ministerul Mediului a unor servicii de organizare de evenimente și seminarii, precum și de realizarea unor materiale promoționale pentru derularea proiectului “Formarea profesională a personalului autorităților competente pentru protecția mediului, privind evaluarea impactului asupra mediului pentru perioada 2014-2020”.
Afacere inițiată pe vremea tehnocraților
Conform unui anunț publicat pe SEAP de către autoritatea contractantă, obiectul specific al acestui contract este acela că proiectul în cauză își propune dezvoltarea competențelor personalului autorităţilor pentru protecția mediului și ale personalului Autorităţilor de Management și Organismelor Intermediare ale acestora în evaluarea aplicațiilor proiectelor finanțate din fonduri europene. Deși, practic, este vorba despre sesiuni de training privind utilizarea fondurilor europene, contractul privind seminariile și evenimentele este finanțat exclusiv de la bugetul de stat, mai exact de la bugetul instituției conduse, astăzi, de Daniel Constantin.
Valoarea inițială estimată, la momentul întocmirii caietului de sarcini, de către angajații Guvernului Cioloș, a fost de 1.451.894,06 lei fără TVA, iar maniera de atribuire a contractului a fost aceea a cererilor de ofertă, prin procedură simplificată, într-o singură etapă, care cuprinde și o procedură online. Criteriul de atribuire stabilit atunci a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț. Din anunţul de participare publicat pe SEAP rezulta faptul că data-limită de depunere a ofertelor a fost 25 iulie 2016. Cu toate acestea, procedura de atribuire a contractului a fost finalizată în 20 februarie 2017, când autoritatea contractantă a evaluat cele 13 oferte depuse de diverse firme private interesate de a lucra în cadrul acestui proiect, fiind selectată o singură companie. Este vorba despre societatea Smart Integration SRL, cu sediul în localitatea ilfoveană Corbeanca, care a oferit un preț de 759.859 lei fără TVA, adică 904.232,21 lei cu TVA inclus, ceea ce înseamnă un tarif de 205.507,3 euro.
Așa cum arătam mai sus, în caietul de sarcini întocmit pentru organizarea acestei proceduri simplificate de selecție a ofertelor se precizează faptul că acest contract urma a se derula de la data semnării lui până la 31 decembrie 2016.
Public-ţintă: 392 de persoane salariate la stat. Eveniment de lansare a proiectului încheiat
În același caiet de sarcini, Ministerul Mediului arăta că solicită expres ca operatorul economic care urmează să primească acest contract trebuie să dispună de personal calificat, respectiv de un coordonator de echipă, un asistent coordonator, un expert tehnic responsabil cu raportările și cu încheierea proceselor-verbale și a raportului final, un responsabil cu relația dintre autoritatea contractantă și celelalte autorităţi, un specialist în operare sisteme audio-video, un specialist în operare sisteme de climatizare, computer și sonorizare, precum și de un responsabil în comunicare între achizitor, operatorul economic și participanții la evenimente. Pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului, Ministerul Mediului arăta că trebuie să organizeze o sesiune de instruire inițială, în București, și 13 sesiuni de instruire în localitățile din opt regiuni ale României, grupul-țintă fiind de 392 de persoane din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Agențiilor județene pentru Protecția Mediului, Administrației Biosferei „Delta Dunării”, Autorităţilor de Management și Organismelor Intermediare aferente, precum și din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
În acest sens, achiziția în speță viza servicii de organizare pentru un eveniment de lansare a proiectului, servicii de instruire inițială, reuniuni de lucru, 13 seminarii de instruire în localitățile din cele opt regiuni ale țării, o reuniune finală și un eveniment de închidere a proiectului. În caietul de sarcini scrie că „evenimentele se vor organiza în perioada august-decembrie 2016, cu mențiunea că seminariile regionale se vor organiza în perioada august-noiembrie 2016”. Pentru toate evenimentele cerute urma să se asigure servicii de transport, cazare, catering și cină.
Reorientare: de la exploatări forestiere, la instruire pentru protecția mediului
Societatea care a primit, în 20 februarie 2017, contractul de la Ministerul Mediului, SC Smart Integration SRL, a fost înființată, în 23 august 2010, de către un anume Florentin Claudiu Avădanei, născut în localitatea Mărășești, județul Vrancea, care deține și funcţia de unic administrator al companiei. Firma se ocupa, la înființare, cu activități de consultanță pentru afaceri și management.
Potrivit unor notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în aprilie 2013, asociatul unic a decis să suplimenteze lista activităților secundare ale companiei cu închirierea sau subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing, agenții imobiliare, administrarea imobilelor pe bază de comision sau de contract, activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă, activități de contractare, pe baze temporare, a personalului, alte servicii de furnizare a forței de muncă, activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor, alte forme de învățământ și activități de suport pentru învățământ.
În 2014, au mai fost adăugate alte obiecte de activitate, printre care editarea de ghiduri, compendia, liste de adrese și similar, producția cinematografică, video și a programelor de televiziune, activități ale agențiilor de publicitate, servicii de reprezentare media, activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice, precum și activități fotografice.
Tot de la Oficiul Național al Registrului Comerțului mai aflăm că asociatul unic al SC SC Smart Integration SRL, Florentin Claudiu Avădanei, a mai deţinut, în trecut, 65% din acțiunile companiei SC MC Wood Group SRL, alături de un anume Bogdan Paul Macovei. Societatea, care avea ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului, și-a suspendat activitatea în data de 15 mai 2009. Același Florentin Claudiu Avădanei figurează ca administrator al SC Iravol Grup SRL, societate deținută în proporții egale de soția acestuia, Otilia Anca Avădanei (fostă Macovei), și de o anume Mariana-Laura Irina. Fostul administrator, Alexandru Arghiropol, a fost înlocuit de Avădanei în 27 august 2015.
Otilia Anca Avădanei este unic asociat și administrator al unei alte companii, înființată în 2002, denumită SC Forest Industry SRL, cu sediul în Vrancea, care se ocupă cu exploatarea forestieră și a lemnului. Asociata acesteia, Mariana-Laura Irina, deține părți sociale în alte două companii. Este vorba despre SC IT Assist Services SRL și SC CoolBuy SRL.
Compania selecționată să deruleze aceste activități a fost declarată, în ultimii patru ani, câștigătoare a unor licitații organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Educației, Ministerul Fondurilor Europene și Consiliul Județean Harghita.
În 2015, contract de 978.000 de euro de la ministerul condus de Sorin Cîmpeanu
Coincidență sau nu, ultimul contract parafat cu statul de către SC Smart Integration SRL este cel încheiat în 20 februarie 2017 cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, condus de Daniel Constantin, în condițiile în care, în urmă cu doi ani, firma în cauză a mai primit un contract de la o instituție guvernamentală controlată la vremea respectivă de un actual colaborator apropiat al lui Daniel Constantin.
Astfel, în data de 20 mai 2015, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, condus atunci de colegul facțiunii din ALDE controlate de Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu (fost premier interimar, după demisia lui Victor Ponta, în noiembrie 2015), a organizat o licitație publică pentru contractarea de servicii de consultanță în vederea eficientizării îndeplinirii atribuțiilor Organismului Intermediar pentru Cercetare privind autoritatea de verificare administrativă a cererilor de rambursare aferente proiectelor finanțate în cadrul Axei prioritare 2 a POS-CCE. Mai exact, se urmărea achiziția unor servicii de monitorizare și control. În urma licitației publice derulate de Ministerul Educației, au fost primite șapte oferte, din care toate au fost considerate admisibile, însă, la final, oferta câștigătoare a fost aleasă cea depusă de SC Smart Integration SRL. Valoarea contractului s-a ridicat la 4.305.280 de lei cu TVA inclus (978.472,7 euro), iar perioada de derulare a contractului respectiv a fost de șapte luni de zile. Finanţarea proiectului a fost asigurată, în proporție de 75 la sută, din fonduri europene, restul de 25 la sută fiind de la bugetul de stat.
Două evenimente de deschidere, respectiv închidere a proiectului privind gestionarea fondurilor UE pe mediu și 13 seminarii teritoriale contractate în februarie 2017 de Ministerul Mediului trebuiau, potrivit caietului de sarcini, să fie finalizate în 31 decembrie 2016.
Societatea, implicată în proiecte guvernamentale finanțate din fonduri europene
Ministerul Educației și cel al Mediului sunt doar două dintre instituțiile publice care au apelat la serviciile companiei controlate de Florentin Claudiu Avădanei. În arhiva SEAP regăsim trei contracte încheiate de această societate cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, toate vizând proiecte finanţate din fonduri europene.
Primul contract, atribuit prin licitație publică, în 30 decembrie 2013, a vizat servicii de asistență tehnică pentru proiectul “Dezvoltarea unui mecanism de monitorizare a implementării acțiunilor anticorupție pentru perioada 2012-2015 la nivelul administrației publice locale, precum și promovarea acestuia în vederea cunoașterii lui de către toate instituțiile implicate”. Valoarea contractului a fost de 1.948.970,7 lei cu TVA (433.102,4 euro).
Al doilea contract al Ministerului Dezvoltării a fost atribuit în 9 aprilie 2015 și a avut ca obiect furnizarea de echipamente necesare dezvoltării și implementării “Observatorului teritorial”. Au fost contractate servicii de consultanță, de colectare de date, de generare a indicatorilor statistici și de introducere a unor date, precum și servicii de informare și publicitate pentru realizarea acestui obiectiv. A fost, de asemenea, organizată o licitație, iar prețul contractului a fost de 3.329.096,9 lei cu TVA (756.612,9 euro).
Ultimul contract atribuit de Ministerul Dezvoltării firmei SC Smart Integration SRL datează din 29 decembrie 2016, pe vremea când la conducerea instituției se afla tehnocratul Vasile Dîncu. Atunci, s-a încheiat un acord-cadru, pentru 48 de luni, privind furnizarea de servicii de verificare și evaluare a cererilor de finanțare pentru Autoritatea de Management a Proiectului Programului Operațional Regional Capacitatea Administrativă (AM-POCA), în vederea verificării conformității și eligibilității unui număr de până la 3.000 de cereri de finanțare. Contractul, în valoare de 7.257.600 de lei cu TVA (1.653.545,5 euro), a fost încheiat cu patru companii: WYG International Consulting SRL, ACZ Consulting SRL, I-TOM Solutions SRL și SC Smart Integration SRL.
O altă instituție care a derulat contracte pe fonduri europene cu SC Smart Integration SRL este Consiliul Județean Harghita. Acesta a atribuit firmei în cauză, în data de 20 octombrie 2014, un contract în valoare de 1.985.735,3 lei cu TVA (441.274,5 euro), pentru realizarea unei campanii de informare și conștientizare a publicului în cadrul unui proiect denumit “Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor”, în judeţul Harghita.
Nu în cele din urmă, la datele de 8 și 9 februarie 2017, Ministerul Fondurilor Europene a finalizat procedura de atribuire, prin licitație, a loturilor aferente unui contract ce vizează achiziția de servicii de organizare de evenimente privind gestionarea instrumentelor structurale și a fondurilor ESI alocate României în perioada de programare 2014-2020. Valoarea totală a acestor loturi s-a ridicat la 10.918.253,4 lei fără TVA (2.481.421, 2 euro), iar selecţionate au fost șapte firme, printre care și Smart Integration SRL.
Ce bugetari au încasat bani de la Smart Integration
SC Smart Integration SRL seamănă, ca denumire, în mod flagrant cu o altă societate care apare, pe surse judiciare, citată într-o publicație prahoveană ca făcând parte din grupul de companii controlat, direct sau prin interpuși, de Sebastian Ghiță. În 24 iunie 2015, site-ul observatorulph.ro publică un articol intitulat “Firmele și persoanele cercetate în dosarul lui Sebastian Ghiță”. Ca o coincidență, una dintre firmele nominalizate în articol că au facturat, în perioada 2010-2014, de la diverse instituții ale statului, suma de 86.409.037 de lei fără TVA se numeste SC Smart Integrated SRL (cu facturi de 325.515 lei), alături de Asesoft International SA, 2K Telecom SRL, Teamnet International SA, Acces Net International SRL, DNS Birotica SRL sau Sport Arena SRL. Apelând la baza de date a Registrului Comerţului, constatăm că nu există nicio companie care să poarte denumirea de SC Smart Integrated SRL. Există două companii cu un nume asemănător: prima este SC Smart Integration SRL și SC Smart Integrated Solutions SRL, cu sediul în București, deținută de o anume Elena Toader.
Revenind la SC Smart Integration SRL, firma care a primit, în februarie, contractul de organizare de evenimente pentru Ministerul Mediului, constatăm că există cel puțin patru persoane, angajate la stat sau care intenţionau să lucreze pentru instituții publice, care au fost remunerate de această societate. Astfel, potrivit declarației de avere depuse în data de 15 iunie 2015 de către Cristina Vasiliu, șef Serviciu în cadrul Consiliului Judeţean Vaslui, rezultă că aceasta a încasat de la SC Smart Integration SRL suma de 7.756,48 lei, în baza unor servicii de consultanță și evaluare prestate în anul 2013.
Din declarația de avere depusă la data de 15 iunie 2016 de Gabriela Nechifor, directorul Casei Corpului Didactic Tulcea, rezultă că acesta a încasat, ca și colaborator, de la aceeași firmă suma de 3.469 de lei.
Din declarația de avere depusă în data de 16 ianuarie 2017, de către actualul consilier al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției, Adrian Viorel Diaconu, rezultă că acesta a încasat, anul trecut, suma de 2.000 de lei de la SC Smart Integration SRL, ca expert IT&C.
Un ONG-ist pe nume Răzvan Codru Varabie, care a depus, în 25 septembrie 2016, un CV pentru ocuparea unui post de reprezentant al societății civile la Consiliul Superior al Magistraturii, notează faptul că, în 2014, a colaborat, la rândul lui, cu SC Smart Integration SRL.
Două evenimente de deschidere, respectiv închidere a proiectului privind gestionarea fondurilor UE pe mediu și 13 seminarii teritoriale contractate în februarie 2017 de Ministerul Mediului trebuiau, potrivit caietului de sarcini, să fie finalizate în 31 decembrie 2016
Compania selecționată să deruleze aceste activități a fost declarată, în ultimii patru ani, câștigătoare a unor licitații organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Educației, Ministerul Fondurilor Europene și Consiliul Județean Harghita.