x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Misterioasa dispariţie a lui Heru

Misterioasa dispariţie a lui Heru

de Adriana Oprea-Popescu    |    25 Iun 2013   •   08:13
Misterioasa dispariţie a lui Heru
Daniel Nistor (39 de ani) a fost văzut pentru ultima oară la 15 februarie 2010

Nume: Nistor Daniel. Data naşterii: 12.07.1970. Cetăţenie: română. Nascut în: Tg-Cărbuneşti, jud. Gorj. Domiciliat în: Tg. Cărbuneşti, jud. Gorj. Motiv urmărire: dispariţie în împrejurări suspecte.

“În seara zilei de 15.02.2010 a plecat de domiciliu, iar până în prezent nu a mai revenit şi nici nu mai poate fi contactat pe telefon.

Semnalmente: înălţime aprox. 1,80-1,85 m, corpolent (aprox. 100 kg), ten deschis, faţă ovală, ochi verzi, păr şaten cu calviţie frontală. Prezintă lobul urechii stângi tăiat pe jumătate şi mai multe tatuaje: un dragon pe spate, o cruce pe piciorul stâng şi o femeie cu o sabie în mână, pe una din coapse. La data plecării de la domiciliu era îmbrăcat cu o pereche de pantaloni blue-jeans de culoare albastră, o geacă de culoare albastră cu scrisul EREEA, un fes ce prezintă acelaşi înscris, în picioare fiind încălţat de ghete de culoare neagră”.

Aceasta este fişa dispărutului pe site-ul IJP Gorj, secţiunea Urmăriţi. În dreptul fotografiei, e un pătrat negru. De parcă pe Nistor Daniel l-ar fi înghiţit hăul, cu tot cu viaţă, amintiri şi efecte personale.

Banii şi dragostea

Unde ar fi putut să dispară un bărbat cu crucea tatuată pe piciorul stâng? Nistor Daniel, zis şi Heru, ocolise cu multă grijă tagma băieţilor buni. Avea cazier. Înainte de Revoluţie, recrut fiind, s-a certat cu un caporal şi a înfipt în el baioneta. Caporalul a decedat, iar Heru a fost condamnat pentru omor. A făcut 10 ani de puşcărie. În ’99, după ce s-a eliberat, s-a întors acasă, în Târgu Cărbuneşti şi s-a apucat de afaceri. Acolo unde fusese, învăţase intens. După ce a pus un ban deoparte, şi-a luat o nevastă: pe Flori, una dintre cele mai frumoase fete din târg. Cei doi şi-au făcut o firmă şi au cumpărat o basculantă, sperând că vor scoate profit din închirierea ei. Numai că afacerea n-a mers, aşa că Heru s-a întors la vechile lui combinaţii. Afaceri cu maşini aduse din Italia şi vândute în România (numele lui apare şi într-un astfel de dosar), dar şi cu fierul vechi, pe care-l lua din minele dezafectate din zonă şi-l vindea mai departe.  
“Cine are noroc la bani, n-are în dragoste”, s-ar putea spune şi despre Heru. Dragostea dintre el şi Flori era una cu năbădăi. În mai 2006, femeia a introdus acţiune de divorţ, însă cei doi s-au împăcat şi nu s-a mai dus niciunul la judecătorie. În martie 2009, Flori bagă din nou divorţ şi, de această dată, merge până la capăt, iar în luna iunie a aceluiaşi an, căsătoria e desfăcută “prin consimţământul soţilor”. Apoi, femeia pleacă în Italia, la muncă, însă cei doi continuă să ţină legătura. Atât de intens încât, până la urmă, se împacă, iar în februarie 2010 Heru e hotărât să meargă în Italia, să o viziteze. De intenţiile lui ştiu şi foştii socrii, cu care el rămăsese în relaţii bune. Îi pregătiseră şi pachet cu de-ale gurii, pentru fiica lor. Numai că Heru avea să dispară, cu două zile înainte de plecare...

“Naruto”, suspectul

N-avea cum să se evapore bărbatul de peste 100 de kilograme. Şi nici plecat de bunăvoie nu poate fi, deşi ceva motive ar fi avut: nişte împrumuri nerambursate la câţiva interlopi din Bucureşti. Numai că n-ar fi avut cum să plece niznai prin lume, atâta vreme cât toate actele lui de identitate rămăseseră acasă. În plus, la 21 decembrie 2009, cu vreo două luni de dispariţie, a fost acel semn. La ora 3:00 dimineaţa, un sătean din Pojogeni a sunat la 112 speriat că faţa curţii lui arde o maşină. Era maşina lui Heru, un BMW care-i fusese furat din Târgu Cărbuneşti, dus în satul aflat la câţiva kilometri distanţă şi apoi incendiat în totalitate. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 28.000 de RON. Dosarul acestei infracţiuni e şi acum cu autor necunoscut.

Heru cumpărase acea maşină de la cel care astăzi este suspectul principal al anchetatorilor în cazul dispariţiei. Pentru a proteja ancheta aflată în derulare, nu îi vom dezvălui identitatea suspectului. Îi vom spune “Naruto”, în concordanţă cu porecla, una din multele pe care le are, inspirată din desene animate. “Naruto” l-a cunoscut pe Heru imediat după eliberarea acestuia din puşcărie. Au devenit prieteni şi tovarăşi de afaceri. Împreună mergeau la minele dezafectate, ca să caute fier vechi. Mai mult, se pare că “Naruto” avusese şi o relaţie apropiată cu fosta nevastă a lui Heru. O ştia înainte ca ea să se mărite şi, susţine el, au reluat apoi relaţia doar după divorţul ei. Mai mult, de când ea se mutase în Italia, “Naruto” o suna pentru că, zice el, spera ca ea să-i găsească şi lui de lucru acolo. Iar Heru era un bărbat extrem de posesiv...

Ultima zi

Luni, 15 februarie 2010, în ziua dispariţei sale, Heru a plecat la Târgu Jiu, să radieze firma, care nu-i mai aducea niciun profit. În jurul prânzului, s-a întors la Creţesti, un sat din apropierea Cărbuneştiului, unde locuiau părinţii. După divorţ, se mutase la ei. Ajuns acasă, a primit un telefon, cum că trebuie să ajungă urgent la Târgu Cărbuneşti. Nu mai avea maşină, aşa că a rugat un prieten să-l repeadă, contra cost. Pe drum, i-a sunat din nou telefonul. “A devenit nervos”, îşi aminteşte martorul. “Şi a început să zică «nu ştiu, bă, că mă tot minte, că are să-mi dea o sumă de bani, şi mie să-mi dea banii, că-mi trebuie, că mă tot minte, eu fac pe dracu în patru şi nu mă interesează. Mie să-mi dea banii».” Imediat ce au intrat în Târgu Cărbuneşti, Heru a văzut maşina lui “Naruto” şi i-a spus prietenului să oprească. Apoi a coborât, a traversat strada şi a urcat în autoturismul celuilalt, care-a demarat în trombă. E ultima imagine din viaţa bărbatului, povestită de un martor.

Când a plecat, Heru a luat la el toţi banii pe care-i avea în casă, vreo 4000 de lei, dar şi cele trei telefoane mobile ale sale. Pe niciunul dintre ele n-a mai putut fi apoi contactat. Ultimele convorbiri ale lui au fost localizate, prin releu, în zona comunelor Logreşti – Bustuchin, aflate la circa 40 de kilometri de Târgu Cărbuneşti. Zona a fost periată, însă nici urmă de Heru.
În tentativa de a masca o infracţiune extrem de gravă într-o plecare voluntară, cel care l-a “ajutat” pe Heru să dispară a luat cartela SIM dintr-un telefon de-al acestuia şi a trimis unuia dintre fraţii lui, dar şi altor doi prieteni, culeşi din agendă, un SMS ce se voia liniştitor: “Am plecat în Bulgaria. Spune-i şi lu' mamaie.” Numai că Heru nu în Bulgaria ar fi trebuit să ajungă, ci în Italia. Şi nu la mamaie, ci la fosta lui soţie, Flori.

La 22 februarie 2010, unul dintre fraţii lui Heru i-a reclamat dispariţia la Poliţia din Târgu Cărbuneşti.

Au trecut de atunci trei ani şi jumătate. Heru n-a mai dat niciun semn de viaţă. Nici măcar încă vreun SMS confuz. De dispariţia lui în împrejurări suspecte s-a ocupat mai întâi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Apoi, cazul a fost preluat de Parchetul General. Astăzi, “Naruto” nu recunoaşte nici măcar că Heru s-ar fi urcat în acea zi în maşina lui... 

Dispăruţi fără urmă

Cazul lui Daniel Heru a fost prezentat în ediţia din 24 iunie a emisiunii “Dispăruţi fără urmă”. Emisiunea este transmisă în fiecare luni, de la 22:30, pe TVR1, şi aduce în atenţie poveştile unor copii pe care părinţii lor nu i-au mai văzut de ani de zile, dar şi cazurile unor adulţi dispăruţi în împrejurări suspecte.
Cei care au informaţii despre aceste cazuri, pot contacta realizatorii emisiunii la adresa de mail: disparuti@tvr.ro, pe pagina de facebook sau la numărul de telefon: 0720.77.55.56.

×
Subiecte în articol: disparitie heru daniel nistor