Medicii implicaţi în studii clinice câştigă foarte bine. Sorin Paveliu, care are o clinică privată ce se ocupă numai de studii clinice, ne-a explicat modul în care sunt plătiţi medicii investigatori: "Pentru fiecare activitate pe care o faci, consult, recoltare, înregistrare în caiet, înregistrare în calculator, ţi se plăteşte un tarif. Tarifele sunt comparabile pe unitatea de timp cu consultaţiile private. Plata e aceeaşi în toată lumea. Nu sunt tarife de România şi tarife de Franţa. Eu, ca medic, îmi doresc să fac ceva în beneficiul pacienţilor şi să şi fiu plătit pentru asta. Noi facem un export de inteligenţă. Nu exportăm cobai, ci exportăm muncă. Ideal ar fi să poţi să îţi faci meseria bine în spital după ce termini medicina, nu să fii emigrant. Să nu credeţi că au viaţă bună acolo şi nu-i tratează ca şi cum ar fi de mâna a şaptea. Fetele se mai căsătoresc şi-şi schimbă numele, băieţii mai înghit în sec. Nimeni nu intră în facultate ca să plece în străinătate. Eu cu soţia ne-am spus că nu vrem să luăm şpagă. Am optat. Acum, eu în spital aş putea să câştig, ca medic primar, 500 de euro. Poate unii l-ar considera un salariu bun. În opinia mea, este absolut imposibil să trăieşti cu banii ăştia. Dacă nu accepţi să iei bani de la pacient şi nu stai cu mâna în buzunarul lui, din ce să trăieşti? Să fii un fel de Iisus Hristos în fiecare zi? Eu câştig foarte bine din ceea ce fac. Noi am decis să scăpăm de birocraţia din spital şi să mergem în privat, ca să ne simplificăm viaţa".
Câştigul nu este numai material, ci şi profesional. Profesorul Dan Prelipceanu spune că marile firme de cercetare care comandă studii clinice asigură traininguri, la care se învaţă tehnici de aplicat diverse instrumente de evaluare: "Ideea unui studiu clinic este să vezi dacă efectul medicamentului poate fi obiectivat, poate fi demonstrat. Asta se face în psihiatrie prin scale clinice. Scalele clinice sunt instrumente elaborate în ultimii 50 de ani; mereu se produc noi scale clinice care exprimă în cifre starea pacientului. Chiar colegi de-ai noştri ne reproşează nouă, medicilor psihiatri: «Boala voastră nu se vede!». Printre alte instrumente, şi scalele clinice dau date obiective. Sunt şi explorările imagistice, dar la ele nu avem prea mult acces. Învăţăm să aplicăm aceste instrumente, lucru pe care altfel nu l-am putea face, pentru că trainingurile costă bani. Dar sponsorul este obligat să respecte standardele stabilite de FDA, EMEA şi ne trimite la traininguri care durează câteva zile, de dimineaţa până seara. Se aplică, se discută, se fac evaluări statistice, şi apoi ţi se dă sau nu un certificat de absolvire. Avem astfel posibilitatea să facem o cercetare ştiinţifică autentică. Un alt avantaj este că ajungem să publicăm în marile reviste profesionale. Eu am publicat în American Journal of Psychiatry şi în Journal of Clinical Psychiatry, unde nu aş fi avut accces dacă nu participam la studiile acestea. Nu eram singurul autor, dar eram acolo. Noi nu avem nici o şansă să evoluăm altfel, nu avem nici experienţă, nici mijloace".
Din studiile clinice câştigă şi statul român, şi ar putea câştiga şi mai mult dacă la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) lucrurile ar sta un pic altfel. Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, observă deficienţele sistemului: "ANM are un staf extrem de restrâns din cauza reorganizării decise de Guvern anul trecut, şi acest lucru se repercutează asupra aprobării studiilor, care durează câteva luni. Or, studiile clinice sunt într-o cursă contracronometru. Fiecare zi care trece reduce din durata de protecţie a medicamentului prin brevet. Molecula propriu-zisă are o durată de protecţie a brevetului de 20 de ani. Dar până molecula este validată prin studiile clinice şi devine medicament mai trec undeva între opt şi zece ani. Deci, pentru produsul propriu-zis rămâne o durată de maximum zece ani de protecţie prin brevet şi în acest timp se poate face recuperarea investiţiei. Deci şase luni de întârziere în România numai pentru aprobarea acestui dosar pot să pună sub semnul întrebării succesul unei lansări de produs. Studiile se desfăşoară pe parcursul mai multor luni, iar găsirea pacienţilor nu e un lucru foarte simplu. La o instituţie care are rol de reglementare a unei pieţe, în momentul în care se întâmplă un asemenea fenomen, practic blochezi activitatea în domeniul respectiv. Ne întoarcem la modul în care aceste decizii se iau în România. Studiile de impact sunt zero, valoarea lor este neglijabilă în România. Nu se fac cu adevărat studii de impact când se adoptă acte normative". Sorin Paveliu e şi el supărat pe sistem: "Sunt nemulţumit de ministru că nu a stat de vorbă cu cineva care să îi explice că piaţa asta ar trebui stimulată la maximum. Este o formă de upgradare forţată a îngrijirilor medicale la standarde internaţionale. Durează foarte mult până se dă decizia de aprobare a unui studiu, luni întregi. În străinătate, totul e gata într-o săptămână. La noi nu există conceptul de «public interest»".
Lista neagră a investigatorilor
Pentru medicii investigatori, să participe la studii clinice înseamnă să câştige foarte mulţi bani. Însă atunci când banii sunt mai importanţi decât altceva, ei riscă să ajungă pe "investigators’ blacklist", adică "lista neagră a investigatorilor", listă care deocamdată există doar pentru SUA. Conferenţiar dr Sorin Paveliu arată: "La fiecare greşeală mare – dacă ai băgat în studiu pe cineva care nu se încadrează, nu îndeplineşte o condiţie, sau are o contraindicaţie (a luat un medicament similar în urmă cu şase luni, de exemplu), eşti trecut pe «investigators’ blacklist» şi nimeni, din nici o firmă, nu mai colaborează cu tine". L-am întrebat pe doctorul Paveliu de ce ar face un investigator aşa ceva. Răspunsul a fost: "Ai putea să faci asta, din cauza banilor". Profesorul Vinereanu nuanţează: "Poţi să fii un foarte bun specialist, dar dacă eşti ursuz, nu comunici bine, ţi-e frică să zbori cu avionul, nu vei fi niciodată cooptat într-o echipă care se ocupă de studiile clinice. De asemenea, pot exista şi cazuri în care rezultatele muncii unor medici participanţi la studiu nu au fost pe măsura aşteptărilor". Profesorul Gabriel Mircescu, medic la Spitalul de Nefrologie Carol Davila, completează: "Se întâmplă să oboseşti, să nu mai fii atât de riguros în rapoartele pe care le înaintezi spre analiză şi, atunci când firma îţi spune că ai greşit, te autoexcluzi. Protocoalele de lucru sunt ca la NASA".
Cât câştigă statul
Prof. dr Dragoş Vinereanu spune că statul câştigă enorm din studiile clinice: "Toate veniturile se supun legilor fiscale, se supun impozitării, iar bugetele acestor studii sunt enorm de mari". Cristian Luţan, director de comunicare ARPIM, arată că studiile clinice au costuri între 50.000 de euro şi 2.000.000 de euro: "Fără să vedem cât a costat fiecare în parte şi să facem o medie, e greu de estimat care e suma cheltuită anual de companii în România pentru studii clinice". Dan Zaharescu crede, ca şi Sorin Paveliu, că statul român ar putea să aplice TVA sumelor pentru studii clinice: "Codul Fiscal spune că prestaţia medicală este scutită de TVA. Or, studiile clinice nu sunt neapărat prestaţii medicale. Au caracter de serviciu aferent unei activităţi de cercetare. Taxa ar fi considerată de firme un export de servicii, suma ar fi deductibilă şi nu s-ar produce o creştere cu 24% a costurilor". Doctorul Sorin Paveliu estimează: "În România, din studii clinice, anul trecut au intrat 200 milioane de euro, ceea ce e foarte puţin". Lui Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, cifra i se pare optimistă: "Nu poate fi vorba despre mai mult de câteva zeci de milioane de euro. Nu există o metodologie care să permită calcularea acestei pieţe".
Citește pe Antena3.ro