x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Parlamentarii UDMR, campioni la achiziții de case și terenuri în vreme de criză

Parlamentarii UDMR, campioni la achiziții de case și terenuri în vreme de criză

de Ion Alexandru    |    22 Aug 2022   •   07:55
Parlamentarii UDMR, campioni la achiziții de case și terenuri în vreme de criză

Indiferent dacă este vorba despre 2020 – primul an al pandemiei, perioadă în care au fost îngrădite, pentru populație, o serie de drepturi și libertăți, ori că este vorba despre ultimii doi ani, marcați de debutul unei crize financiare și economice, parlamentarii UDMR nu par să fi fost afectați.

 

 Unii chiar deloc, având în vedere că în declarațiile de avere pe care le-au completat în această vară se regăsesc achiziții importante de imobile – terenuri și clădiri – făcute exact în această perioadă tulbure. Și nu este vorba despre un parlamentar sau doi, ci de 12 senatori și deputați UDMR, dintr-un total de 29 de aleși ai Uniunii, care au făcut astfel de achiziții.

Primul, dar nu și cel mai interesant din punctul de vedere al achizițiilor imobiliare la vreme de criză, este liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților,  Csoma Botond. În ultima declarație de avere, completată și depusă în vara acestui an, rezultă că a achiziționat, anul trecut, o casă de locuit, cu suprafața de 43 de metri pătrați, în cel mai scump oraș, din punctul de vedere al pieței imobiliare din România, Cluj-Napoca. 

Colegul său de Uniune și de Cameră, Benedek Zacherie, nu a cumpărat proprietăți imobiliare în criză, ci le-a moștenit. Acesta a moștenit, în 2020, la Sibiu, un teren intravilan, cu suprafață de 362 de metri pătrați, și o casă de locuit, cu suprafața de 65 de metri pătrați. Parlamentarul UDMR susține că, în data de 1 aprilie 2021, a vândut un apartament, pe care a încasat suma de 5.300 de euro.

Deputatul Szabo Odon a cumpărat, în anul 2020, două terenuri agricole, pe raza localității Carastelec, județul Sălaj. Unul de 13,5 hectare, iar al doilea, de 4,2 hectare. Szabo Odon menționează că a acordat, cu titlu de împrumut, unei persoane fizice pe nume Todos Erzsebet, suma de 100.000 de lei.

A donat un drum unei primării

Rozalia Ibolya Biro (FOTO), deputat UDMR, a cumpărat, în 2020, un teren de 25 de metri pătrați, la Oradea și a înstrăinat, în 2021, opt terenuri intravilane. Două dintre ele au fost donate unor membri ai familiei, iar un al treilea a fost cedat cu titlu gratuit Primăriei Comunei Palecu (ca drum public). Pe restul le-a vândut cu 67.000 de euro și 124.900 de lei. De asemenea, Rozalia Biro a mai vândut, tot anul trecut, un autoturism cu 28.750 de euro.

Deputata Eva Andrea Csep a cumpărat, tot în anul 2020, două terenuri intravilane (de 256 de metri pătrați, respectiv de 1.169 de metri pătrați), la Livezeni, județul Mureș. Iar colegul Petru Faragbi a achiziționat, chiar anul acesta, un teren intravilan, de 1.238 de metri pătrați, în localitatea arădeană Dorobanți.

Gal Karoly a moștenit, anul trecut, un teren intravilan de 1.066 de metri pătrați și două agricole, cu suprafața de 6,71 de hectare, plus o casă de locuit, în suprafață de 80 de metri pătrați, în localitatea Ighițu vechi, județul Sibiu. Iar deputatul Kolcsar Anquetil Karoly și-a cumpărat, tot în 2021, un teren intravilan, cu suprafața de 2.672 de metri pătrați, și o casă de 81 de metri pătrați, în Iara de Mureș, județul Mureș.

Apartament, la Budapesta și teren, la Vama Veche

Există și deputați UDMR care au achiziționat proprietăți imobiliare în zone mai mult decât interesante. Spre exemplu, în 2020, primul an al pandemiei, Kulcsar Terza Jozsef Gyorgy a achiziționat un apartament, cu suprafața de 66 de metri pătrați, la Budapesta. Colegul său, Zakarias Zoltan, a cumpărat, în 2020, un teren intravilan, cu suprafața de 1.000 de metri pătrați, la Vama Veche, județul Constanța.

Ultimii doi deputați UDMR cu astfel de achiziții imobiliare sunt Magyiar Leonard Balint și Seres Denes. Primul a cumpărat, anul trecut, la Satu Mare, o casă de locuit cu suprafața de 207 metri pătrați și 659 de metri pătrați de teren intravilan. Al doilea și-a achiziționat, chiar anul acesta, un apartament de 78 de metri pătrați în Târgu Mureș.

Senatorii Uniunii au avut noroc și în afaceri comerciale

Nici membrii Camerei superioare a Parlamentului, aleși pe listele UDMR, nu se lasă mai prejos. Ba, în cazul unora, situația stă mult mai bine decât a colegilor de la Cameră. Senatorul Turos Lorand (FOTO) este unul dintre ei, acesta cumpărându-și, anul trecut, la Satu Mare, un teren intravilan cu suprafața de 595 de metri pătrați și o casă de locuit cu suprafața de 198 de metri pătrați. Turos Lorand a acordat împrumuturi către patru persoane fizice, în cuantum total de 430.000 de lei, iar anul trecut a realizat venituri de 146.016 lei ca senator, și dividende de la Full Security SRL (168.226,89 de lei), de la Petrom SA (174,79 de lei, respectiv 3.548,5 lei) și de la Fondul Proprietatea (2.462 de lei).

Senatorul Fejer F. Laszlo Odon a cumpărat, tot anul trecut, la Odorheiu Secuiesc, 142 de metri pătrați de teren intravilan și o casă cu suprafața de 52 de metri pătrați. Ca și colegul Turos, și Fejer Odon a încasat dividende. De la Laser DT SRL a încasat 218.774 de lei și de la Carpatgraf - suma de 116.665 de lei.

Un alt senator UDMR, Csaba Zoltan Novak, a cumpărat anul acesta, la Târgu Mureș, o casă cu suprafața de 196 de metri pătrați. În vara anului trecut, el a vândut un apartament pentru suma de 21.300 de lei.

×