x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primul contract al Transgaz pentru conducta BRUA, atribuit. La proiect lucrează inclusiv firma SRI

Primul contract al Transgaz pentru conducta BRUA, atribuit. La proiect lucrează inclusiv firma SRI

de Ion Alexandru    |    23 Aug 2018   •   11:15
Primul contract al Transgaz pentru conducta BRUA, atribuit. La proiect lucrează inclusiv firma SRI

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş a publicat pe SEAP, anunţul de atribuire a contractului prin  care a achiziţionat lucrările de automatizare şi de securizare a conductelor aferente proiectului “Dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale, pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA)”. Contractul a fost atribuit unei asocieri conduse de compania S&T România SRL, cu capital austriac, dar care va fi subcontractat, în proporţie de 49 la sută. Printre subcontractorii deja nominalizaţi se regăseşte inclusiv Regia Autonomă RASIROM SA, compania oficială a Serviciului Român de Informaţii. Tot ca şi subcontractor, la proiect va lucra şi UTI Group, compania controlată de afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

Demarată încă din 31 mai, anul trecut, licitaţia pentru contractarea lucrărilor de automatizare şi securizare a conductei BRUA, Faza 1, vizează constrirea unei conducte noi de transport a gazelor naturale, care urmează să conecteze nodul tehnologic de la Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Haţeg-Horia, potrivit anunţului de atribuire publicat pe SEAP de către Transgaz SA Mediaş.

Conducta de transport al gazelor naturale, în lungime de aproximativ 529 de kilometri, va avea un diametru de 32 de inchi şi presiunea de proiectare de 63 de bari. Execuţia lucrărilor de automatizare şi de securizare a conductei proiectate se va face prin executarea a trei dispecerate de supervizare şi automatizare a conductei, prin realizarea a 34 de automatizări pentru instalaţii tehnologice, precum şi prin instalarea unor sisteme de stingere a incendiilor şi de supraveghere antiefracţie.

Cine a câştigat licitaţia

Transgaz SA Mediaş a demarat, pentru contractarea lucrărilor aferente Fazei I a proiectului, o licitaţie deschisă, având ca principal criteriu de atribuire, preţul cel mai scăzut, licitaţie finalizată în data de 24 iulie 2018, însă rezultatul procedurii a fost publicat, la începutul acestei săptămâni, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice). Conform anunţului de atribuire, la licitaţie s-au înscris şapte companii, din care doar patru oferte au fost declarate de către autoritatea contractantă ca fiind admisibile.

În final, Transgaz SA Mediaş a desemnat drept câştigătoare oferta depusă de asocierea condusă de compania SC S&T România SRL, în calitate de lider, din care mai face parte societatea SC Adrem Engineering SRL. Valoarea iniţială a contractului a fost de 73.264.726 de lei fără TVA, în timp ce oferta asocierii celor două companii a fost de 42.381.616,86 de lei fără TVA, adică 50.434.124,063 lei cu TVA inclus.

Liderul asocierii, SC S&T România SRL este o companie cu sediul în Bucureşti, deţinută de către două entităţi economice austriece. Este vorba despre Computer Betting Company GmBH şi de S&T A.G. Cealaltă companie care face parte din asocierea cu care Transgaz SA Mediaş a încheiat acest contract, SC Adrem Engineering SRL, a fost înfiinţată în anul 2013 şi este deţinută, cu 99% din capitalul social, de către ABBC Bro Group BV, restul de 1% din beneficii şi pierderi aflându-se în proprietatea omului de afaceri Corneliu Bodea. Adrem Engineering SRL are trei administratori, în persoanele lui Dan Florin Ciobanu, Vlad Emil Bordea şi Andrei Alexandru Berechet.

Subcontractanţi cu epoleţi sau cu “intrare” la DNA

Conform aceluiaşi anunţ de atribuire, proiectul face parte dintr-un program finanţat din fonduri comunitare, respectiv prin Programul Connecting Europe Facility Energy, însă asocierea dintre S&T România SRL şi Adrem Engineering SRL va lucra, efectiv, doar la 51 la sută din lucrările contractate. Autoritatea contractantă a prevăzut că un procent de 49 la sută din contract poate fi subcontractat. Cele două companii care au câştigat licitaţia au anunţat deja că şi-au ales subcontractanţii care vor realiza lucrări şi servicii de automatizare. Este vorba despre zece companii – SC Hasel Invent SRL, SC Smartech Consult SRL, SC Industrial Computer Group SRL, SC Electroserv Tîrnava Exim SRL, SC Farming Metering SRL, SC Energobit SA, AP Sening GmBH, IDS GmBH, SC UTI Group SA şi Regia Autonomă RASIROM RA.

UTI Group SA, companie controlată de afaceristul Tiberiu Urdăreanu, este, practic, nelipsită de la orice contract de anvergură scos la mezat de instituţiile sau de către companiile de stat. Urdăreanu este unul dintre denunţătorii de serviciu ai DNA. Pe de altă parte, un alt subcontractor al contractului Transgaz ne-a atras atenţia în mod deosebit. Este vorba despre Regia Autonomă RASIROM RA, care este, de facto, firma oficială a Serviciului Român de Informaţii. “Jurnalul” a dezvăluit, anul acesta, că RASIROM, care a mai câştigat contracte finanţate din bani publici, are ca obiect de activitate proiectarea şi realizarea de sisteme integrate de securitate, cu un buget anual de aproximativ 70 de milioane de lei, asigurat de Guvern, prin HG, din care 6,7 milioane de lei sunt destinaţi cheltuielilor de personal. Regia Autonomă RASIROM RA are un număr de 108 salariaţi şi este condusă, în prezent, de Laurenţiu Trocan, în calitate de director general, care ocupă, totodată, şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Compania de stat a luat fiinţă în anul 1995, prin Hotărâre de Guvern, iar începând cu anul 2002, tot prin decizie guvernamentală, a fost nominalizată pentru a evalua şi certifica sistemele de securitate fizică a informaţiilor clasificate.

Valoarea proiectului, estimată la 478,6 milioane de euro

Construcţia conductei BRUA, pe teritoriul României, va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre Bulgaria, prin interconectorul Giurgiu-Ruse, şi spre Ungaria, prin interconectorul Horia-Csanadpalota. Este vorba despre un flux de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, respectiv de 1,75 de miliarde de metri cubi pe an. Încă din luna aprilie, Transgaz SA Mediaş a demarat lucrările la cele trei staţii de comprimare a gazelor de la Podişor, Jupa şi Bibeşti, unde 40 la sută din cheltuielile eligibile estimate sunt acoperite printr-un grant de 180 de milioane de euro, de către Uniunea Europeană. Finanţarea întregii Faze I a proiectului este estimată la 478,6 milioane de euro.

Conducta BRUA va fi folosită pentru tranzitul de gaze naturale din mai multe ţări către Austria. Chiar şi gaze ruseşti, livrate de Gazprom către Europa, prin Turkish Stream, vor putea utiliza această conductă.

RASIROM, firma oficială a SRI, dar şi UTI Group, compania controlată de Tiberiu Urdăreanu, denunţător de casă al DNA, se află pe lista celor zece subcontractori ai acestei afaceri.

 

×
Subiecte în articol: transgaz