x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primul lider al partidului lui Victor Ponta, membru în Guvernul PSD-PNL-UDMR

Primul lider al partidului lui Victor Ponta, membru în Guvernul PSD-PNL-UDMR

de Ion Alexandru    |    08 Sep 2022   •   07:45
Primul lider al partidului lui Victor Ponta, membru în Guvernul PSD-PNL-UDMR

Vicepreședinte la nivel național al Pro România, conform declarației de interese pe care a completat-o la finalul lunii mai a acestui an, fostul senator Adrian Țuțuianu este, de marți, noul secretar general adjunct al Guvernului României.

Acesta i se va subordona lui Marian Neacșu, el însuși fost membru al partidului condus de Victor Ponta. Adrian Țuțuianu a activat, după ce n-a mai fost parlamentar, ca și conferențiar universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște, iar soția sa este auditor public extern la Curtea de Conturi a României. Declarația sa de avere este una cu adevărat impresionată, atât la capitolul imobiliar, cât și la capitolul venituri, iar declarația de interese este bogată în contracte de asistență juridică încheiate cu instituții publice.

Adrian Țuțuianu a fost, în legislatura trecută, senator PSD în Parlamentul României și, la un moment dat, a îndeplinit chiar funcția de președinte al Comisiei Parlamentare de Control a Activității SRI. El a părăsit, după  „schisma” din PSD, partidul și s-a alăturat proiectului politic al lui Victor Ponta – Pro România, partid al cărui vicepreședinte este și astăzi, conform declarației de interese pe care Țuțuianu a depus-o în luna mai a anului curent, în calitate de profesor universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște.

Pe data de 6 septembrie 2022, Țuțuianu devine primul membri al Pro România în actualul guvern PSD-PNL-UDMR, el fiind numit, de către premierul Nicolae Ciucă, prin Decizia 458/2022, în funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat. El i se va subordona, astfel, lui Marian Neacșu, actualul secretar general al Guvernului, care a cochetat, la rândul său, cu Pro România.

 

35.032 mp de terenuri și 810 mp de case

 

În 31 mai 2022, Adrian Țuțuianu a depus o declarație de avere, în calitatea sa de profesor universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște, document din care aflăm că deține, împreună cu familia, nu mai puțin de 19 terenuri agricole, intravilane, forestiere și extravilane, în suprafață totală de 35.032,32 metri pătrați. Proprietățile sunt amplasate pe raza localităților Malu cu Flori, Geangoești, Odobești, Târgoviște, București și Valea Voievozilor. Ultima achiziție constă într-un teren agricol, cu suprafața de 5.000 de metri pătrați, amplasat în localitatea dâmbovițeană Geangoești, în posesia căruia Adrian Țuțuianu a intrat în anul 2021.

Proaspătul secretar general adjunct al Guvernului deține, de asemenea, opt clădiri, dintre care patru apartamente (trei la Târgoviște și unul în București), cu suprafața totală de 440 metri pătrați, o casă de locuit, cu suprafața de 210 metri pătrați la Valea Voievozilor, dar și trei case de vacanță (două la Malu cu Flori și una la Târgoviște), cu suprafața totală de 160 metri pătrați. Aceste opt imobile se întind pe o suprafață de 810 metri pătrați.

Adrian Țuțuianu a mai deținut două proprietăți imobiliare, pe care le-a înstrăinat în ultimul an. Este vorba despre un apartament, pe care l-a vândut, la 30 iulie 2021, cu 90.940 de lei, și despre un teren, pe care l-a vândut la 20 mai 2022, cu 25.000 de lei.

 

Împrumuturi și acțiuni

 

Fostul senator are în posesie trei autovehicule. Este vorba despre un Volkswagen Passat și despre un Volkswagen Polo, ambele fabricate în anul 2015, precum și un tractor Goldoni Energy 70, fabricat în anul 2019.

Adrian Țuțuianu are, în conturi și depozite bancare, economii în cuantum de 123.334 de lei și 5 euro, dar și plasamente. În documentul citat, este menționat un împrumut acordat în nume personal, în sumă de 264.334 de lei companiei Galileo Summer Resort SRL, dar și acțiuni, în valoare de 400.000 de lei la compania Sc Ramif Prod SRL.

Adrian Țuțuianu a contractat, anul acesta, două împrumuturi. Unul de 400.000 de lei, scadent în 2025, de la un anume Anton Rădulescu, iar al doilea, de 15.400 de lei, scadent anul viitor, de la Banca Transilvania.

 

510.731 de lei venituri, în ultimul an fiscal

 

Nici la capitolul venituri, secretarul general adjunct al Guvernului nu a stat rău în ultimul an fiscal. El  câștigat, ca și conferențiar universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște, un salariu anual de 85.677 de lei, iar ca avocat la SCA Țuțuianu Mureșan și Asociații a realizat venituri de 296.286 de lei. De asemenea, din chirii a mai realizat 8.928 de lei.

Soția, Carmen Elena Țuțuianu, este angajată ca auditor public extern la Curtea de Conturi a României, de unde a realizat un salariu de 100.640 de lei, iar din chirii a încasat 46.200 de lei.

 

Contracte de asistență juridică încheiate cu primării, spitale sau școli

 

Conform declarației de interese depusă la aceeași dată, Adrian Țuțuianu menționează că este vicepreședintele național al partidului Pro România, dar și președintele organizației județene Dâmbovița al aceleiași formațiuni politice. 

Este, de asemenea, membru al Consiliului Director al Uniunii Juriștilor din România, al Societății de Științe Juridice și Administrative, al Uniunii Mediatorilor din România și al Uniunii Practicienilor în Insolvență, precum și vicepreședinte al Senatului Universității Valahia din Târgoviște. 

În anul fiscal anterior depunerii acestei declarații de interese, Țuțuianu menționează că societatea de avocatură SCA Țuțuianu Mureșan și Asociații a încheiat contracte publice de asistență juridică în valoare de 358.500 de lei cu Primăria Corbii Mari, cu Spitalul Clinic Colentina din București, cu Clubul Dacia Mioveni, cu Clubul Sportiv Mioveni, cu Servicii Generale SRL Mioveni, cu Școala Gimnazială Finta și cu Primăria Andrășești.

×