x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete ROMATSA, contract de pază pe trei ani cu firma fostului viceprimar general PDL

ROMATSA, contract de pază pe trei ani cu firma fostului viceprimar general PDL

de Ion Alexandru    |    14 Oct 2021   •   07:10
ROMATSA, contract de pază pe trei ani cu firma fostului viceprimar general PDL

Aproape 6,3 milioane de lei urmează să fie încasate, de la ROMATSA, de două companii de pază, cu acționariate interesante, în urma unui contract parafat la finalul lunii septembrie, pentru monitorizarea a 12 obiective, din mai multe județe, ale regiei. Una dintre companii este controlată de avocatul Constantin Robert Ionescu, fost viceprimar general al Capitalei, pe vremea PDL, dar și de tatăl fostului ofițer DGA, Petru Pitcovici, implicat în dosarul celebrului om de afaceri Puiu Popoviciu. Interesant este că, la finalul anului 2016, tot pe ultima sută de metri a altui guvern, cel tehnocrat, condus de Dacian Cioloș, care, astăzi, încearcă să redevină prim-ministru, aceeași companie primea, de la Aeroportul Otopeni, un contract privind paza casieriei centrale.

 

Regia Autonomă Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a contractat, în ultimele zile ale lunii septembrie, servicii de pază și de monitorizare la obiectivele Direcției Regionale București, din județele Ilfov, Giurgiu, Gorj, Prahova, Ialomița, Cluj, Bacău, Galați și Brașov ale instituției, conform unui anunț de atribuire publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice). Achiziția s-a făcut prin organizarea unei licitații deschise, unde criteriul principal de atribuire a fost prețul ofertei, care a cântărit 80 la sută din ponderea cerută de autoritatea contractantă, în timp ce componenta tehnică, mai exact tipul de intervenție oferit, a contat doar 20 de procente.

În data de 22 septembrie, ROMATSA anunță că a încheiat contractul nr. 183.2021, în valoare de 5.272.556,4 lei fără TVA, respectiv de 2.274.342,1 lei cu TVA inclusă, cu două societăți de pază. Este vorba despre SC Akyle Security SRL și despre SC Senzor Guard Security SRL.  Contractul urmează să se deruleze pe o durată de trei ani. 

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții rezultă că acesta a fost necesar pentru preîntâmpinarea accesului neautorizat, sesizării efracțiilor, prevenirii furtului echipamentelor din obiective, sesizării în caz de panică și în caz de alarmare, care pot conduce la afectarea siguranței aeronautice.

 

Contract pe trei ani și 12 obiective

 

Cele două companii trebuie să monitorizeze permanent sistemele de alarmare montate pe clădiri și pe gardurile perimetrale, să monitorizeze echipamentele instalate, să înregistreze imaginile surprinse de sistemul de supraveghere video, să monitorizeze semnalele transmise de detectorii de început de incendiu, să interpreteze semnalele suspecte și să mobilizeze echipajele de intervenție rapidă, precum și să monitorizeze armarea și dezarmarea alarmelor.

Sunt 12 obiective care trebuie păzite, conform acestui contract. Este vorba despre „Radar mod S” din Mogoșoaia, despre „Radiofarul” din Târgu Jiu, despre un obiectiv din Strejnicu, județul Prahova, un altul din Valea Bisericii, județul Ialomița, despre Radarul din Buciumeni, județul Ilfov. Alte obiective sunt în Feleacu, județul Cluj, în Aphadia, județul Cluj, în Bacău, Dealu Mare și Sendreni, unul în Postăvaru, județul Brașov, și încă unul în Florești-Stoenești, județul Giurgiu.

 

Prestator cu istoric interesant

 

Conform ONRC, în data de 17 februarie 2017, asociatul unic al companiei Akyle Security SRL, era fostul viceprimar Robert Constantin Ionescu (FOTO). Acesta a decis să majoreze capitalul social al firmei și să primească în structura acționariatului alți trei parteneri. Este vorba despre Marian Costel Popa, despre Constantin Marcu și despre Constantin Pitcovici, acesta din urmă fiind nimeni altul decât tatăl fostului ofițer de Poliție Petru Pitcovici. Mai mult, din asociat unic, Ionescu a devenit, practic, în urma acestei modificări, asociat minoritar, deoarece, după operarea schimbării, Marian Costel Popa deține 33,33 la sută din capitalul social al firmei de pază, în timp ce Constantin Marcu controlează 22,23%, iar Robert Constantin Ionescu și Constantin Pitcovici deţin câte 22,22 la sută din capitalul social. 

Compania Akyle Security a fost  implicată, în ultimii ani, în multe contracte cu statul, numele ei apărând inclusiv anul trecut, în afacerile cu măști achiziționate în timpul stării de urgență. Însă, ca o coincidență, pe ultima sută de metri a Guvernului Cioloș, în decembrie 2016, Compania Națională de Aeroporturi București contracta aceeași firmă, împreună cu o alta celebră, să păzească casieria centrală a instituției publice. Compania lui Ionescu a mers la acest contract împreună cu societatea omului de afaceri Mihai Neicu, fostul apropiat al lui Vasile Blaga, dar și cel care l-a denunțat pe ginerele lui Blaga într-un dosar de evaziune fiscală. 

 

 

Partenerul de contract al Akyle ar avea în spate un afacerist anchetat, în 2014, de DIICOT

 

În ceea ce privește cea de-a doua companie care va păzi obiectivele ROMATSA, SC Senzor Guard Security SRL, este deţinută, potrivit unor informaţii furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, de către Viorel Vasile Barburaş şi Valentin Cristian Călinescu. Presa centrală a relatat însă că în spatele acestei companii s-ar afla nimeni altul decât fostul patron al grupului Scorseze Security SRL, Lucian Nicolae Mursez, protagonist al unui alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat, în urmă cu câțiva ani, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Mai exact, în 8 decembrie 2014, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea patronului Scorseze, Lucian Nicolae Mursez, a contabilei societăţii şi a altor doi administratori, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, care a utilizat tranzacţii fictive cu material lemnos între societăţi comerciale de tip fantomă şi compania de pază în cauză, deducând, astfel, în mod fraudulos, mai multe state pe care le-ar fi datorat statului, în valoare de 35 de milioane de lei.

Cei în cauză, spun procurorii, au emis în fals facturi care atestau în mod nereal livrarea unor cantităţi mari de material lemnos către Scorseze Security. Potrivit anchetatorilor, numai în anul 2012 ar fi fost livrat lemn în valoare de 58,5 milioane de lei, în 2013 s-ar fi făcut livrări de 53 milioane de lei, iar în 2014 valoarea lemnului livrat s-ar fi ridicat la 2,4 milioane de lei. Facturile au fost emise de o firmă-fantomă, aflată în insolvenţă încă din anul 2013, iar documentele au fost înregistrate în contabilitatea Scorseze Security SRL. La aceste operaţiuni au mai participat alte două companii din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Neamţ.

×