x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Simber”, o poveste cu foşti securişti, un tehnocrat şi multe semne de întrebare

“Simber”, o poveste cu foşti securişti, un tehnocrat şi multe semne de întrebare

de Ion Alexandru    |    18 Apr 2016   •   13:19
“Simber”, o poveste cu foşti securişti, un tehnocrat şi multe semne de întrebare
Sursa foto: Creatas Images/Getty Images/Creatas RF

Personajele cheie ale afacerii referitoare la offshore-ul din Insulele Virgine Britanice, Simber Industries, înfiinţat de Mossack Fonseca şi care a apelat la serviciile juridice ale Casei de Avocatură Biriş-Goran într-un proces de insolvenţă din România, au strânse legături cu fosta Securitate, dar şi cu familia lui Traian Băsescu. Oana Zamfir a prezentat, în cadrul ediţiei de vineri a emisinii “Exces de Putere”,de la Antena 3, numele celor doi reprezentanţi ai acestei căsute poştale, considerată a fi una fantomă. Este vorba despre fostul ofişer DIE Ion Maticiuc, tatăl beizadelei de Dorobanţi Codin Maticiuc, zis şi “Poponeţ”, dar şi de un afacerist român, care domiciliază în Elveţia, la Geneva, pe nume Florin Dima. Ambii sunt implicaţi într-o reţea ale cărei tentacule se întind în companii ale unor foşti ofiţeri de securitate ce au lucrat, în anii ’80, cu temutul terorist Carlos Sacalul. Însă, legăturile de după 1989 ale acestora sunt mult mai apropiate de regimul lui Traian Băsescu şi nu numai.


Existeţă doar in documentele Mossack Fonseca

Săptămâna trecută, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit modul în care o companie extrem de dubioasă, care şi-a declarat sediul în Insulele Virgine Britanice şi un birou în Elveţia, la Geneva, a apelat la serviciile Casei de Avocatură Biriş-Goran, condusă până în decembrie 2015, de actualul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, pentru a o reprezenta într-un proces privind insolvenţa companiei româneşti Mark Prod Holz SRL, cu sediul la Târgu Mureş. Reprezentantul offshore-ului în cauză, care ar fi semnat, din partea Simber Industries BVI LTD, contractul de asistenţă juridică cu SCA Biriş-Goran, este un anume Florin Dima, cetăţean român cu domiciliul a Geneva. Dima este un apropiat al mai multor ofiţeri care au activat în fosta Direcţie de Informaţii Externe.

Simber Industries LTD, firmă despre care într-o încheiere  judecătorului sindic de la Tribunalul Special Mureş, se arată că nu poate face dovada capacităţii de exerciţiu pentru a putea fi admisă cu pretenţii la masa credală a firmei din Târgu Mureş, este legătura directă a lui Florin Dima cu fostul ofier DIE, Ion Maticiuc, devenit, după Revoluţie un prosper om de afaceri, cu un fiu şi mai celebru petru apetenţa lui pentru cafenelele din zona Dorobanţi şi care face parte din anturajul Elenei Băsescu.

În actele mai vechi ale Marck Prod Holz SRL apare un contract comercial,cu numărul 425 din data de 4 iulie 2002, prin care compania din Târgu Mureş trebuia să livreze către offshore-ul  Simber Industries BVI LTD uşi şi ferestre, cu plata în avans a sumei de 100.000 de euro. Un alt contract, semnat tot în anul 2002, prevedea că Simber Industries BVI LTD a livrat către SC Marck Prod Holz SRl diverse utilaje în valoare de 346.350 de euro. În ambele documente, Simber Industries LTD apare ca avându-l drept reprezentant pe Ion Maticiuc.


Este Ion Maticiuc, omul din umbră al acestei afaceri?

Cu toate acestea, mai există la dosar un protocol încheiat între Marck Prod Holz SRL şi Simber Industries LTD, parafat în data e 10 februarie 2005, unde Ion Maticiuc apare din nou ca fiind reprezentantul offshore-ului din Insulele Virgine Britanice.

Din toate aceste documente reiese, fără echivoc, legătura dintre Ion Maticiuc, partenerul acestuia, Florin Dima, compania fantomă Simber Industries LTD şi Casa de Avocatură actualului secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, pe de o parte, şi, pe de altă parte, legătura acestora cu fabrica de offshore-uri din scandalul “Panama Papers”, Mossack Fonseca.  De altfel, aceasta din urmă este şi singura entitate care atestă veridicitatea existenţei, din punct de vedere legal, a Simber Industries, companie care a ridicat pretenţii de 5,7 milioane de lei de la SC Mark Prod Holz SRL.

Existenţă care, însă, nu a putut fi confirmată şi de documetele din baza de date a Oficiului Registrului Comerţului din Geneva, Elveţia, sau de autorităţile omoloage din Insulele Virgine Britanice, acestea din urmă, în ciuda numeroaselor solicitări făcute în acest sens, necomunicând niciun fel de informaţii în legătură cu existenţa Simber Industries LTD.

De la Securitatea lui Nea Nicu, în cercul lui Băsescu

Ion Maticiuc, despre care Antena 3 a dezvăluit că a participat, în anul 2012, împreună cu fiul său Codin Maticiuc, la luxoasa nuntă a mezinei fostului preşedinte Traian Băsescu, EBA, este un vechi partener de afaceri al lui Florin Dima, personajul central al combinaţie Somber Industries LTD - Casa de avocatură a lui Gabriel Biriş. Cei doi sunt implicaţi în mai multe business-uri, atât în România, cât mai ales în străinătate, dar şi acestea cu legături foarte interesante în România.

Există doi foşti colonei ai Securităţii, în legătură cu cele două personaje din epopeea britanico-genovezo-românească. Colonelul în rezervă DIE, Constantin Ciobanu, suspectat că ar fi fost implicat în atetatele de la Radio Europa Liberă, alături de Carlor Şacalul. Acesta este asociat cu colonelul  în rezervă Filip Teodorescu, fost consilier al primulu directr al SRI, Virgil Măgureanu. În anii ’80, mai multe servicii secrete, printre care şi CIA, l-au identificat pe Constantin Ciobanu ca protagonist al sabotajelor de la Radio Europa Liberă, în timp ce active ca diplomat acoperit la Ambasara României din Bonn.

Presa a scris, în urmă cu câţiva ani, faptul că Filip Teodorescu a intrat în afaceri ca membru în consiliul de administraţie al SC Griviţa S, afacere preluată de Ştefan Mărginean care, la rândul lui, a vândut-o mai departe  către SC Metropolis Real Estate Developer, controlată de Ion Maticiuc.


Combinaţii cu energie, împreună cu Pinalti, Gorghiu şi Ursărescu

Lucian Bădescu, împreună cu Gheorghe Ştefan, zis Pinalti şi, ulterior, cu fiul acestuia din urmă, au controlat compania Green Energy, firmă din care, la începuturile ei, a făcut parte şi actualul co-preşedinte al PNL, Alina Gorghiu.

În anul 2005, Gheorghe Ştefan a intrat, prin intermediul fiului său Gabriel, în afaceri private cu energie. Mai exact, mezinul a fost cooptat în acţionariatul fostei societăţi Mec Media SRL, deţinută de un anume Marius Chirinoaga. Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în cursul anului 2005, când societatea şi-a schimbat denumirea în SC Green Energy SRL, din structura acţionariatului, alături de Gabriel Ştefan, mai făceau parte alte patru persoane, fiecare cu câte un pachet de 20% din acţiuni. Acestea erau Alina Ştefania Gorghiu, Eduard Marius Ciucu, Andrei George Ursărescu şi Alin Roman.

În data de 30 septembruie 2005, Alina Gorghiu a cesionat acţiunile către un anume Alexandru Petrişor Drăgoiu, părăsind firma. Ultima notificare referitioare la SC Green Energy a avut loc în anul 2008, după un lung şir de schimbări ale acţionariatului, timp în care au intrat şi ieşit din firmă mai mulţi acţionari. În prezent, compania este deţinută de Gabriel Ştefan, Eduard Marius Ciucu şi offshoreul cipriot Scucci Limited. În 2007, Green Energy SRL a intrat în structura acţionariatului companiei SC Gobal Logistics Services SRL, alături de Lucian Bădescu, Gabriel Ştefan şi un alt offshore cipriot, Altaria Research Limited. Ulterior, Global Logistics Services a fost preluată cu totul de compania cipriotă.

 

Legătura cu SOV

Revenind la compania Ice Blink Consulting SRL, aceasta l-a avut drept administrator pe un anume Adrian Preda. Personajul are legătură cu Domenia Credit şi Romexterra Bank, dar şi cu Petromservice. Adrian Preda, administratorul firmei din care fac parte offshore-ul lui Florin Dima, pe de o parte, şi Lucian Bădescu, pe de altă parte, a ocupat o poziţie în cadrul Consiliului de Administratie al Delta Asigurari, unde a fost coleg cu Bogdan Radu Negrutzi. Toată această zonă este aria de influenţă a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Elocvent în acest sens este faptul că,  Bogdan Petru Negrutzi a fost asociat în compania Global Video Media Srl, firmă care a deţinut acţiuni la Realitatea Media SA.


Actele depuse la instanţă, susceptibile de a fi false

Reamintim faptul că Registrului Comerţului din Geneva a infirmat, pentru administratorul judiciar al companiei mureşene Mark Prod Holz SRL, existenţa vreunui Birou al Simber industries LTD, deschis în această jurisdicţie. Răspunsul, primit pe e-mail, arată că sucursala companiei Siber Industries LTD “nu este înscrisă în registrul acestei instituţii”, iar societatea “nu a avut înscrisă niciodată o sucursală la Geneva”. Pentru clarificarea situaţiei, s-au solicitat informaţii inclusiv autorităţilor din Insulele Virgine Britanice, dar nu a fost primit niciun răspuns.

Alte amănunte de-a dreptul scandaloase au reieşit din depoziţiile depuse la dosarul cauzei de către adimnistratorul special al SC Mark Prod Holz SRL, GMTC Business Solutions SRL. Potrivit acesteia din urmă, SCPA Biriş-Goran a prezentat în instanţă contractul de asistenţă juridică încheiat cu Simber Industries LTD în data de 20 aprilie 2011, dar şi un act adiţional la acest contract datând 2 martie 2012. Ambele documente sunt semnate din partea Simber Industries LTD de către Florin Dima, în calitate de director.

“Procura prin care Florin Dima este împuternict să reprezinte această firmă este semnată în data de 27 februarie 2012, dată ulterioară semnări contratului de asistenţă juridică. Procura însăşi este semnată e către Jaqueline Alexandru şi Caren Wong, care, la acea data, nu aveau încă dreptul de reprezentant a Simber Industries SRL”, arată administratorul special.  Potrivit aceluiaşi document, citat în încheierea şedinţei de la Tribunalul Special Mureş, se mai observă că “ştampila aplicată contractului şi actului adiţional (cu textul Simber Industries LTD BVI) este diferită de ştampila aplicată pe procură”.

 

×