x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Șeful sindicatelor din Finanțe câștigă mai mult decât ministrul de resort

Șeful sindicatelor din Finanțe câștigă mai mult decât ministrul de resort

de Adrian Stoica    |    14 Aug 2023   •   00:05
Șeful sindicatelor din Finanțe câștigă mai mult decât ministrul de resort

Recentele măsuri de reformă anunțate de Guvernul Ciolacu îi sperie pe bugetari. Învățați de ani că a fi angajat la stat este sinonim doar cu salarii tot mai mari, bonusuri și facilități, cu lipsa unor criterii de evaluare a performanțelor, acum ei își văd statutul de privilegiați amenințat direct.

Criza care se simte tot mai puternic a închis în prima jumătate a anului un număr-record de firme, aproape 20.000, dar la stat au continuat angajările, România fiind astfel țara UE cu cei mai mulți bugetari și a doua după ponderea cheltuielilor din bugetul național alocat pentru salariile lor (suntem depășiți doar de Malta). Sfârșitul săptămânii trecute a aparținut angajaților din Finanțe, care, după modelul folosit și în alte dăți de sindicaliștii de aici, au întrerupt „spontan” lucrul, cerând ca în structurile Ministerului Finanțelor să nu fie operate disponibilizări și tăieri salariale. Ba mai mult, în fața protestelor celor 15.000 de salariați, reforma lui Marcel Ciolacu va începe cu înființarea unei noi clase speciale de salarizare la Finanțe, care va duce la creșteri salariale pentru cei mai mulți dintre angajați. Liderii de sindicat au venit cu lecția bine învățată și au fluturat în fața oamenilor calcule alarmiste, cum că reforma va duce la tăierea salariilor cu 700 de lei.

Unul dintre veșnicii lideri de sindicat din România, care par a fi bătuți în cuie pe viață în aceste poziții, este și Vasile Marica. Dacă la ora aceasta în Ministerul Finanțelor salariul mediu este de 7.500 de lei, Vasile Marica a reușit performanța ca anul trecut să câștige dublu. Potrivit declarației de avere aferentă anului trecut, el a fost retribuit cu 129.910 lei (echivalentul a 10.825 de lei/lună), ocupând funcția de președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe (funcție pe care o ocupă din 2005). De asemenea, el este și președintele Sindicatului Național Vamal Unirea (funcție pe care o ocupă neîntrerupt din 1995) de unde a mai încasat 55.450 de lei (echivalentul a 4.620 de lei/lună). În total, lupta pentru drepturi salariale și sociale pentru angajații din Finanțe i-a asigurat lui Vasile Marica anul trecut un venit lunar de 15.445 de lei (peste 3.000 de euro net pe lună). Cu un asemenea venit obținut din cotizațiile membrilor de sindicat, Vasile Marica se numără printre cel mai bine plăți oameni din sistem, reușind să câștige chiar mai mult decât ministrul Finanțelor, al cărui salariu net este de aproape 13.000 de lei lunar.

Mâna dreaptă a lui Marica, salarii pe peste 11.000 de lei

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe este afiliată, la rândul său, la Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor - SED LEX. Președintele acestei structuri este tot Vasile Marica și potrivit site-ului SED LEX, vicepreședintele federației sindicale este Ionela Gabriela Iov. O persoană foarte discretă, fără apariții publice, dar în declarația sa de avere aferentă anului fiscal 2022 ea nu apare ca vicepreședinte SED LEX, ci figurează ca fiind consilier juridic. Această funcție i-a adus anul trecut un venit net de 103.642 de lei (echivalentul a 8.600 de lei). Tot consilier juridic figurează și la  Sindicatului Național Vamal Unirea, unde a fost remunerată cu 31.450 de lei (echivalentul a 2.620 de lei/lunar). În total, anul trecut consilierea juridică a sindicaliștilor i-a asigura Ionelei Gabriela Iov un venit lunar net de peste 11.000 de lei, cu mult peste salariul mediu din Ministerul Finanțelor sau din Poliție, ca să dăm alt exemplu, ai cărei angajați sunt și ei afiliați SED LEX.

Tot în zona finanțelor activează și Sindicatul Național Finanțe Publice, care îl are ca președinte pe Nicolae Liviu Toader. Potrivit declarației sale de avere, din activitatea sindicală el a câștigat anul trecut 113.069 de lei, ceea ce înseamnă 9.422 de lei net pe lună, cu mult peste salariul mediu din Ministerul Finanțelor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: vasile marica ministrul finantelor