x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anul Caragiale

Anul Caragiale

22 Feb 2012   •   21:00

2012 a fost declarat 'Anul Caragiale'. Se implinesc 100 de ani de la disparitia marelui dramaturg roman Ion Luca Caragiale si 160 de ani de la nasterea sa.

In fiecare zi, in Jurnalul Na­ti­o­nal, veti gasi o vorba de-a lui Nenea Iancu.

Rromanca

Fiica de arendas, de negustoras, de functionaras, de avocatel, de ofiteras, de popa – sa fi fost papa bulgaroi, sarbotei sau grecotei – moftangioaica este romanca si prin urmare nobila, etpar consequent nu poate suferi mojicimea.

Ea este patronesa in comitetul unei sau mai multor societati romane de binefacere sau de cultura nationala.

Moftangioaica romana vor­bes­te romaneste numai avec les do­mes­tiques, incolo frantuzeste – acu ia lectii de limba engleza.

In fiecare zi, moftangioaica ras­toarna pravalii intregi, de la raf­tul de sus pana la cel de jos, ca­u­tand esantioane si negasind, malheureusement, niciodata ce-i trebuie. Bogata ca si saraca, adeseori i se-ntampla din distractie, cand se uita negustorul in alta par­te, sa-i scape ceva in manson sau sub rotonda.

Moftangioaica isi opreste tot­dea­­u­na cupeul d-a curmezisul stra­dei. Pentru dansa sunt numai doua ora­se in care poate trai cineva: Paris et Bukarest!

Dansa are unul sau mai multi ado­ratori, nu de placere sau de pasiune, ci de datorie: o femeie de asa inalta extractiune trebuie sa aiba un suivez-moi.

Bogata, n-are placere mai mare pe lume decat sa-si arate unei amice sarace toaletele si sa-i spuie pre­tul lor fabulos, si apoi pro­iec­te­le, planul si devizul toaletelor viitoare.

Moftangioaica saraca este foar­te discreta; de aceea nu des­pre­tu­i­este fondurile secrete, ba chiar din contra. Pentru cine conspira e prudent sa evite pe moftangioaica romana.

Cruda, adica necoapta, pri­mes­te cadouri de la rascopti bo­gati; rascoapta, face cadouri la saraci necopti, adica la cruzi:

– Ah! crudule!

Cand e vorba de lista 'victi­me­lor' ei, moftangioaica romana uita si­rul, numele si datele; are insa in pri­vinta aceasta despre amicele ei o memorie prodigioasa.

Cand vrei sa flirtezi cu moftan­gioai­ca, se ratoieste si fleor­ta­ies­te. Si vorbesti serios, rade; glu­mesti, e foarte serioasa; o saluti, d-abia motaie; o iubesti, te spune targului. Moftangioaica e amatoa­re de in­mormantari de lux. Tre­cand prin fata cluburilor, jalnica scoa­te capul afara din cupeu. Dupa cimitir, un tour au bois, cu ochii plansi si cu chipul incadrat in dantela neagra, este obligatoriu.

(Partea I)

×
Subiecte în articol: special anul caragiale