O altă legendă, cea a brânzei Camembert, începe şi ea cu mult timp în urmă, existând versiuni diferite privind crearea sa. Cea mai răspândită istorie este legată de numele Mariei Harel. Legenda spune că ea a inventat brânza, denumind-o după numele satului său natal însă „secretul” fabricării i-a fost dat de un preot fugar. În timpul Revoluţiei Franceze (începută în 1789), toţi călugării romano-catolici din Franţa au fost obligaţi să depună jurământ de supunere faţă de noul regim. Dacă vreun prelat nu făcea acest lucru era executat sau alungat în exil. Din fericire, unii au reuşit să ocolească pedepsele. Ei s-au ascuns la ţară, aşteptând zile mai bune. În 1790, cam prin luna octombrie, abatele Charles-Jean Bonvoust se pare că a ajuns la ferma Beaumoncel care-i aparţinea Mariei. Ea i-a acordat protecţie, iar el a învăţat-o cum să prepare brânză. Astfel, în schimbul bunătăţii sale, Maria a primit „secretul” preparării Camembertului.
Prepararea delicatesei cere timp şi răbdare, afânarea brânzei durează aproximativ 20 de săptămâni. Se prepară din laptele crud al vacilor din Normandia care, după ce este colectat, este încălzit la o temperatură de maximum 37 de grade Celsius, este turnat în nişte recipiente speciale şi apoi i se adaugă cheag de lapte natural. După ce s-a închegat, laptele este turnat în nişte vase speciale pentru a se scurge zerul. A doua zi brânza se scoate, se dă cu sare şi se tratează cu Penicillium Camemberti, pentru a i se forma crusta de mucegai alb, pufos, apoi este pusă în camere speciale la o temperatură de 10-14 grade Celsius.