x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Arsenal - 3.000 de tone de petarde

Arsenal - 3.000 de tone de petarde

03 Ian 2006   •   00:00
Arsenal  -  3.000 de tone de petarde

Sfarsitul lui 2005 si inceputul lui 2006 au fost marcate de sute de accidente provocate de exploziile petardelor.

TRAGEDII. Din pacate, bucuria trecerii in noul an s-a transformat pentru numeroase familii in adevarate tragedii, fiind consemnate si cateva decese. Astfel, chiar cu cateva ore inainte de trecerea in 2006, fiul bulibasei din satul ilfovean Sintesti a fost ucis de explozia unui dispozitiv pirotehnic artizanal in timp ce isi serba ziua de nastere, iar in orasul Ocna Mures o femeie si-a pierdut viata din cauza focului de artificii aprins de Revelion, in fata hotelului unde sarbatorea trecerea dintre ani.

Victima accidentului, Adriana Maria C., de 54 de ani, care a suferit o fractura deschisa de maxilar superior si hemoragie puternica, a fost transportata la spitalul orasenesc, apoi la Clinica de chirurgie Maxilofaciala Cluj-Napoca, unde a decedat.

Potrivit comisarului Constantin Grumezescu, seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Politiei Capitalei, vanzarea obiectelor artizanale si de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice, a fost permisa doar in perioada 27-31 decembrie, iar folosirea acestora, doar in zilele de 31 decembrie si 1 ianuarie. Grumezescu a mai adaugat ca la finele anului trecut au fost ranite in Capitala, din cauza acestor obiecte pirotehnice, 166 de persoane, dintre care 18 au ajuns la spital.

"RACHETA 2005". Conducerea Politiei Romane deruleaza in perioada 21 decembrie 2005-15 ianuarie 2006 Planul National de Actiune "Racheta 2005". La inceputul acestui an, politistii sustin ca le-a fost imposibil sa opreasca folosirea excesiva a petardelor si artificiilor, in conditiile in care oferta si cererea au fost foarte mari, in 2005 fiind introduse in Romania 2.910,3 tone de astfel de obiecte, de trei ori mai multe decat in anul precedent. (Mediafax)

SALVAREA, SUPRASOLICITATA
La Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) s-au inregistrat in perioada 1-2 ianuarie 2006 peste 1.600 de apeluri, numar apreciat de medici destul de mare. Potrivit dr. Rodica Marinescu, medic coordonator al SAMB, numarul solicitarilor a crescut cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pentru a face fata numarului mare de solicitari, in aceasta perioada, SAMB functioneaza cu trei linii de garda in plus, a afirmat dr. Rodica Marinescu. Cele mai frecvente probleme pentru care s-a chemat salvarea au fost suferintele digestive, comele alcoolice, febra, persoanele cazute in strada. De asemenea, in cursul zilei de 2 ianuarie, Serviciul de Ambulanta al Capitalei a fost solicitat pentru doua cazuri deosebite: o interventie la trei persoane intoxicate cu monoxid de carbon si alta in cazul unui accident de circulatie soldat cu cinci victime. In schimb, medicii de la Salvare nu au mai fost solicitati ieri pentru accidente cu petarde si agresiuni. La Spitalul de Arsi din Capitala, in noaptea de Anul Nou, s-au inregistrat peste 20 de cazuri. In aceeasi perioada, la Spitalul de Urgente Oftalmologice s-au inregistrat 38 de pacienti cu afectiuni ale ochilor ca urmare a accidentarii cu petarde. Prof. dr. Monica Pop, directorul spitalului, a declarat ca, din totalul cazurilor, 14 au fost copii cu varste intre 4 si 17 ani. Dintre acestia, trei au necesitat interventii chirurgicale, iar doi se afla intr-o stare mai grava. (Steluta Indrei)

Piata Sfatului din Brasov, ca dupa bombardament

LA CUMPANA DINTRE ANI. Drumul dintre Poiana si Brasov a fost blocat timp de o ora

Mii de brasoveni au petrecut Revelionul in strada. Piata Sfatului a fost arhiplina si s-a petrecut la maximum: muzica, foc de artificii si multa sampanie. Din pacate, la finele distractiei peisajul era dezolant, ca dupa bombardament. Piata Sfatului era "tapetata" cu tone de gunoaie, ramasite de artificii, sticle sparte, hartii si cartoane . Gunoierii si-au intrat in mana inca din primele ore ale noului an, iar in cateva ceasuri orasul era curat. Si in Poiana Brasov distractia a fost mare moda. Multe vipuri au ales sa petreaca Revelionul in statiunea montana, insa nici turistii de rand nu s-au dat in laturi. Imediat dupa miezul noptii, daca voiai sa cobori din Poiana Brasov trebuia sa te inarmezi cu multa rabdare. Din cauza aglomeratiei, masinile au format cozi pe zeci de kilometri. Din Poiana si pana in Brasov, circulatia a fost paralizata timp de mai bine de o ora. (Ramona Tintea)

IASI: NEBUNIE IN PIATA PALATULUI CULTURII
Concerte, artificii si multa distractie. Asa au petrecut Revelionul cei circa 5.000 de ieseni care au dansat, cu mic-cu mare, in Piata Palatului Culturii si au spart sticlele goale pentru a alunga ghinioanele. Au avut parte de un Revelion pe cinste: cu artificii si concerte sustinute de 10 trupe care au inceput sa cante inca de la ora 20:00. Iesenii sunt convinsi ca, atunci cand petrec bine de Revelion, Anul Nou le va aduce numai realizari. Petrecerea in strada s-a incheiat cu un impresionant foc de artificii, care a durat peste jumatate de ora. (Mirela Cimpoi)

SUCEAVA: PETRECERE DE UN MILIARD DE LEI
Aproximativ 25.000 de suceveni au petrecut noaptea dintre ani in centrul municipiului Suceava acolo unde Primaria si Consiliul Local au organizat un amplu spectacol. "Inarmati" cu pahare si sticle cu sampanie, pe care le-au golit imediat dupa intrarea in noul an, sucevenii s-au distrat si au dansat pe melodiile formatiilor Fly Project, DJ Project, Morandi, Impact, dar si a interpretilor de muzica populara Margareta Clipa, Alexandru Recolciuc si Sofia Vicoveanca. "Privighetoarea Bucovinei" cum este supranumita Vicoveanca, a fost cea care a facut trecerea dintre ani, cantecele ei incalzind la maximum atmosfera din piata. Nu au lipsit focurile de artificii care au facut deliciul celor prezenti la "Revelionul Primariei". Spectacolul prezentat de pirotehnisti a fost unul impresionant, fiind insotit de chiote de bucurie si de admiratie. Printre suceveni s-a aflat si primarul municipiului resedinta de judet, liberalul Ion Lungu. El le-a urat locuitorilor Sucevei "La multi ani!", le-a multumit pentru ca au fost buni cetateni in 2005 si le-a cerut sprijinul pentru proiectele pe care Primaria le va demara in 2006. Centrul municipiului resedinta de judet s-a eliberat in jurul orei trei dimineata in urma petrecaretilor ramanand sute de sticle goale, cioburi si resturi de la petarde. De precizat ca toata distractia a costat Primaria aproape un miliard de lei. (Nicu Amuraritei)

ALBA: REVELION LA MANASTIREA DUMBRAVA
Peste 150 de persoane au ales sa treaca in noul an intr-un mod mai putin conventional, asistand la slujba religioasa oficiata in Manastirea Dumbrava din judetul Alba. Oamenii, printre care neasteptat de multi tineri, au venit la lacasul ridicat gratie contributiilor fotbalistilor Nationalei nu numai din zona, ci si din judetele Cluj, Mures si Salaj. Ceremonialul religios a inceput cu Sfantul Maslu, cei patru preoti prezenti oficiind slujba de indepartare a diavolului, respectiv Moliftele Sfantului Vasile. Inainte cu cateva minute de Anul Nou, preotii au facut un apel la intoarcerea oamenilor spre Dumnezeu, recomandandu-le sa lase la o parte rautatea si indiferenta care au macinat societatea romaneasca in ultimii ani. "Sunt sigur ca Dumnezeu isi va intoarce fata spre dumneavoastra, cei care ati lasat deoparte petrecerile pentru a trece in 2006 in biserica. De fapt, ati facut un lucru mare si placut lui Dumnezeu. Ati plecat de la petreceri si ati ajuns la o nunta, alaturi de mirele ceresc Iisus Hristos. Sa dea Cel de Sus sa fim mai buni, mai milostivi si mai uniti in acest an, sa avem parte de dragoste, pace si credinta", a spus, dupa Te Deum-ul oficiat in cinstea noului an, Arhimandritul Vasile, staretul Manastirii Dumbrava, duhovnicul "tricolorilor". La miezul noptii, cei patru preoti si corul maicilor manastirii au intonat "Multi Ani Traiasca!". Dupa cele doua slujbe, toti cei prezenti au fost invitati de amfitrionul sfantului lacas, parintele Vasile, la un pahar de sampanie, iar copiii s-au reintors la cele lumesti, lansand, timp de mai bine de zece minute, artificii si petarde, spre uimirea maicilor manastirii. (Lucian Dobrater)

GALATI: MICI SI FRIPTURA PE GRATARE
Sute de galateni au marcat trecerea dintre ani in centrul municipiului, admirand focurile de artificii si urandu-si unii altora un an mai bun decat cel care s-a sfarsit. Si pentru ca jocurile de artificii care au marcat inceputul lui 2006 au fost impresionante, organizatorii au rugat sutele de galateni ce au iesit pe strada sa le priveasca de pe marginea strazii, din centrul orasului. Daca unii au preferat sa ciocneasca sampania in mijlocul prietenilor, in strada, cei mai multi, insa, au participat la un adevarat concurs de invaluit strazile orasului in fum si miros de gratare. In noaptea dintre 2005 si 2006 cei mai multi galateni au aprins, fie in jurul blocurilor, dar mai cu seama in fata garajelor, gratare pe care au fost puse sute de kilograme de carne. Si cum friptura trebuia stropita, sticlele de vin nu au lipsit de langa gratare. (Erik Hoosz)
×
Subiecte în articol: eveniment artificii