x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atac fara precedent: tinta, Traian Basescu

Atac fara precedent: tinta, Traian Basescu

de Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    18 Ian 2007   •   00:00
Atac fara precedent: tinta, Traian Basescu
REPLICA - Tariceanu dezvaluie grupurile din jurul Cotroceniului
Dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat un atac fara precendent la adresa sefului statului, ce s-a consumat in doua episoade: la Palatul Victoria si la Antena 3.

Enervat de comentariile presedintelui, premierul Tariceanu s-a dezlantuit aseara impotriva sefului statului, lansand acuzatii care niciodata, in cei peste doi ani de mandat, nu s-au facut auzite dinspre Palatul Victoria. Invitat la emisiunea Sinteza Zilei, premierul a acuzat grupurile de interese din jurul Cotroceniului, facand "un inventar" al "grupurilor oligarhice" si nominalizand insistent "familia Cocos-Udrea". Tariceanu a identificat astfel numirea pe postul de consilieri prezidentiali a "celor doua neveste ale sponsorilor presedintelui", Elena Udrea si Stana Anghelescu, "sotia celui care facea contrabanda cu tigari", continuand cu modul in care a fost adjudecata licitatia pentru Autostrada Bucuresti-Pitesti. "Caietul de licitatii a fost modificat si a castigat cine trebuie. Adica acest consortiu format din Euroconstruct (n.r. - firma condusa de fostii actionari ai lui Dorin Cocos - Dan Besciu si Sorin Vulpescu), firma dlui Casuneanu (n.r. - omul de afaceri de la care Traian Basescu a cumparat la preturi avantajoase un teren intr-una dintre cele mai scumpe zone din Bucuresti si o limuzina de lux) si Umbrarescu (n.r. - regele asfalturilor)", a spus Tariceanu, redand chiar un dialog dintre fostul ministru al Transporturilor, democratul Gheorghe Dobre, si Dorinel Umbrarescu, in care demnitarul i-ar fi spus omului de afaceri "mi-a transmis presedintele sa am grija de tine".

AFACERI CU ECOU. Tariceanu s-a referit si la contractele Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), "unul dintre lucrurile pe care presedintele l-a dorit pentru familia Cocos-Udrea" din perioada in care institutia era condusa de un director "coleg de facultate cu Cocos", dar si la firmele de eliberare a avizelor medicale si de transport al muncitorilor in Spania, legate de aceeasi "familie Cocos-Udrea". "Am fost intr-o situatie politica penibila, pentru ca a intervenit Guvernul Spaniei si ne-au scris ca au facut si ei investigatii si, daca nu punem capat acestui sistem mafiot care detine monopolul, vor fi nevoiti sa faca un demers oficial, la nivel european", a dezvaluit Tariceanu, adaugand in sirul de "grupuri de interese" si societatile de dezinfectare in timpul gripei aviare, a caror activitate ar fi fost sprijinita tot de omul de afaceri Cocos. "Vorbim de oligarhii, presedintele ma arata pe mine, dar nimeni nu-si aduce aminte de aceste lucruri", a aratat Tariceanu.

SCOP. Avertizand ca el nu va fi niciodata "marioneta" jocurilor politice ale sefului statului, premierul a identificat si ratiunea declaratiilor de aseara ale presedintelui: "o noua incercare de a rasturna Guvernul si primul-ministru". Intorcandu-se in timp, Tariceanu a marturisit ca, inca din perioada campaniei electorale din 2004, "unii colegi" l-au avertizat ca Basescu este "un om care nu tine cont de nimic si ii calca pe toti in picioare pentru a-si atinge scopul". "Din pacate, am constatat ca aceste lucruri s-au intamplat si nu trebuie sa ai incredere in el", a spus Tariceanu, explicand ca tinta sefului statului a fost si este decredibilizarea Guvernului, a premierului si distrugerea PNL.

"Biletul, un gest de informare"

In prima declaratie facuta la Guvern, Tariceanu a aratat ca nu poate fi vorba de o interventie in actul de justitie caci biletul era doar un gest de informare a presedintelui, Tariceanu a atacat dur si a catalogat toate afirmatiile lui Basescu drept minciuni si o incercare de manipulare.

"Biletul pe care i l-am trimis era un gest de informare a presedintelui intrucat documentul contine referiri la posibile abuzuri si ilegalitati comise de reprezentanti ai statului, iar Traian Basescu, in calitate de presedinte este garantul respectarii Constitutiei si al legilor in Romania. Documentul venea de la cea mai importanta societate comerciala din Romania", si-a inceput Tariceanu declaratia, pentru ca imediat sa schimbe tonul si sa treaca la acuze grave la adresa lui Basescu, care au inclus referiri la grupuri de interese din jurul sefului statului. "Parerea mea este ca aceasta interventie a presedintelui face parte din razboiul politic la care asistam de doi ani si pe care presedintele l-a declarat primului-ministru pentru ca am refuzat sa fiu o marioneta in jocurile politice si economice ale presedintelui. Si aici ma refer la povestea anticipatelor si la componenta economica. Concluzia e una singura:

Basescu este intr-adevar consecvent cu actiunea lui de subminare a sistemului politic si de decredibilizare a Guvernului. Acesta este clar parteneriatul pe care i l-am refuzat lui Traian Basescu si vreau sa il anunt public ca nu voi accepta subordonarea Guvernului intereselor sale si ale oligarhiei de care s-a inconjurat la Cotroceni", a spus Tariceanu.

OLIGARHII. Si pentru a exemplifica ce si cum este cu oligarhia in Romania, Tariceanu s-a folosit de un citat din discursul lui Basescu la investirea ministrului Transporturilor, in care presedintele ii recomanda noului ministru sa "gaseasca formula" pentru a permite agentilor economici romani, constructorilor in mod deosebit, sa intre in competitii pe care pana acum le castigau firmele straine. "Va readuc aminte ca dupa aceasta interventie s-a modificat caietul de sarcini la asfaltarea Autostrazii Bucuresti-Pitesti si, surpriza, poate va aduceti aminte cine a castigat: firma cu restaurantul", a spus Tariceanu. Ulterior, a revenit si a detaliat: "V-am spus de firma din constructii binecunoscuta plus inca vreo doua, de problemele cu RAAPPS si cu incercarea de a mulge aceasta vaca cu lapte care se numeste RAAPPS. Toate sunt din aceasta zona". Pe de alta parte, desi a iesit public sa explice situatia "biletului" , Tariceanu nu a mai vrut sa fie la fel de explicit si cand a fost intrebat de ce nu a recunoscut public ca a trimis respectivul bilet a doua zi dupa declaratiile Elenei Udrea, desi atunci a fost intrebat insistent de presa. "Eu am spus ca este o facatura tot ceea ce a incercat sa monteze fosta consiliera de la Cotroceni", a fost singura fraza pe care a rostit-o seful Guvernului.

"JOCURILE PRESEDINTELUI"
Dorind sa demonstreze actiunea presedintelui de decredibilizare a Guvernului, premierul a amintit de incercarile repetate ale sefului statului de a scoate PC de la guvernare, dupa ce tot el i-a invitat la guvernare, de amanarea Legii minoritatilor si a Legilor securitatii, dar si de chestiunea anticipatelor. El a recunoscut ca, initial, PNL a fost de acord cu declansarea acestora, insa s-a razgandit, in vara lui 2005, dupa o intalnire intre liderii liberali si Basescu. Tariceanu a povestit ca atunci colegii sai de partid l-au intrebat pe Basescu cine va conduce Guvernul, raspunsul primit fiind ca, probabil, ar fi mai bine sa fie nominalizata o alta persoana decat Tariceanu "pentru a nu se forta lucrurile" si pentru ca actualul premier sa nu fie expus Parlamentului. In aceste conditii, liberalii nu au mai acceptat declansarea anticipatelor. "Era o smecherie, o manevra politica. Prin spate, se intentiona indepartarea lui Tariceanu, in special din postul de presedinte al PNL", a spus Tariceanu.

CALINE, FII BARBATA!
"Draga Traiane, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect?" Acesta este continutul biletului trimis de Tariceanu lui Basescu, interpretat ca o interventie a sefului Executivului in favoarea prietenului si colegului sau de partid - presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Daca ar fi suficient de barbat(a), Tariceanu ar trebui sa-si dea demisia din fruntea Executivului.
×