x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Basescu a venit de mana cu Stolojan

Basescu a venit de mana cu Stolojan

12 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI 2004
Traian Basescu a venit ieri la vot cu aceeasi convingere ca va iesi invingator pe care o exprimase si in primul tur, dar cu un element nou in anturajul sau: Theodor Stolojan isi sprijina oficial coechipierul cu care a fondat Alianta Dreptate si Adevar.
OANA STANCU

DE POZA. Traian Basescu a exersat in fata camerelor de luat vederi inainte de a introduce buletinul in urna
Dupa doua saptamani in care pendula intre optimism si deziluzie, Basescu a pasit ieri-dimineata pe scarile Colegiul Economic "A.D. Xenopol" afisand o mina de invingator. "Vom avea majoritatea", ii asigura el pe ziaristi. Alaturi de el se afla sotia si cele doua fiice, Elena si Ioana, dar si, element surpriza, Theodor Stolojan. Liberalul declarase in primul tur ca nu-l va sustine pe Basescu in scrutinul final pentru ca ar mai avea inca nevoie de o perioada de refacere. Stolojan sta cuminte langa sectia in care voteaza Basescu. "Asa e legea: n-au voie persoane straine in sectia de votare", le explica el, razand, ziaristilor. De data asta nu mai da in propriul partid, ci isi face datoria de partener de alianta si anunta ca l-a votat pe Basescu, "un presedinte care sa apere cu demnitate interesele Romaniei si sa-i pese intr-adevar de problemele romanilor" si pentru "o tara in care sa traim cu totii mai bine".

SISTEMUL TICALOSIT. Basescu pozeaza in fata camerelor si a aparatelor de fotografiat. "Stiu lectia: si la dreapta, si la stanga, si in fata si sus...Gata? Pot sa votez?", ii intreaba el pe fotoreporteri si cameramani. "Cu votul asta am castigat!". Rade si da drumul buletinului in urna. La iesirea din colegiu este mai pragmatic. "Este, dupa cum stiti, 12 decembrie, o zi in care romanii au sansa continuarii in coruptie si dispret pentru oameni sau sansa pe care o oferim noi: Romania romanilor. Vor face cum vor decide, eu sunt convins insa ca vor sti sa ia Romania inapoi de la cei care-i cheama la asa-zisa continuitate in regimul Iliescu si Nastase, un regim ticalosit, care nu e al romanilor, ci doar pentru ei. Romania trebuie smulsa din mainile lui Iliescu si Nastase, care nu trebuie lasata in mainile unora ca Iacubov, ca baronii locali, ca Adrian Nastase, ca Miron Mitrea, ca Dan Ioan Popescu, ci redata celor 22 de milioane de romani", declara candidatul Aliantei D.A.

Basescu refuza de aceasta data sa mai faca o declaratie in engleza pentru agentiile straine, dupa ce, la primul tur, pronuntia sa a creat oarece zambete. "Sunt candidat la Presedintia Romaniei, vorbesc limba romana", se justifica el. Vorbeste in schimb despre prioritatile politicii externe si concluzioneaza sec: "Sa speram in modul cel mai cinstit sa ajungem Bulgaria din urma!".

Cei doi lideri ai Aliantei se despart strangandu-si mainile. Basescu ii multumeste lui Stolojan ca l-a insotit la vot si transmite "sarutari de maini doamnei". Stolo ii strange mana si o saruta cu mult mai mult entuzism pe fata cea mica a lui Basescu, Elena.

.

.

Tariceanu i-a facut pe ziaristi sa astepte

Presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a venit impreuna cu sotia sa voteze la Colegiului National "Cantemir Voda".
Click pentru a mari imaginea
VOT. Tariceanu a venit mai tarziu decat a anuntat
Candidatul la postul de premier al Aliantei PNL-PD a intarziat mai mult de 20 de minute fata de ora la care anuntase ca va veni sa voteze, dar la plecare le-a cerut scuze ziaristilor motivand ca "e duminica si masina merge mai greu", dupa care s-a urcat in CitroIn-ul sau sclipitor care nu parea sa aiba probleme cu viteza.

Tariceanu a mai declarat ca a votat "pentru o Romanie in care sa nu mai vedem tinerii plecand in strainatate si tarani care sa nu stranga nimic dupa o viata de munca, pentru o Romanie mai prospera, mai democratica". "Am votat impotriva coruptiei si dispretului fata de oameni", a mai spus el.

STOLOJAN. Cu doua ore inaintea lui Tariceanu, la aceeasi sectie de vot a venit si liderul liberal Theodor Stolojan, impreuna cu sotia. Dupa ce au bagat buletinele in urna, cei doi au plecat la Liceul "A.D. Xenopol", pentru a-l insoti la vot si pe candidatul la Presedintie al Aliantei D.A., Traian Basescu. "Imi pare rau ca nu am putut sa fac campanie cu domnul Traian Basescu si ma duc acum sa pot sa fiu la ultima zi de vot cu dansul", s-a scuzat Stolojan fata de ziaristii care il asteptau in fata sectiei de votare. Liderul liberal a evitat iar sa spuna daca se va intoarce sau nu in viata politica si la conducerea Aliantei PNL-PD. "Mai am putin pana termin perioada de recuperare, iar apoi o sa iau o decizie in acest sens", s-a eschivat el, dupa ce, in urma cu doua saptamani, la primul tur de scrutin, spusese ca "mai intinde" o saptamana-doua de programul de recuperare, dupa care o sa ia o hotarare in legatura cu activitatea sa politica. Stolojan a mai spus doar ca a votat "pentru un presedinte caruia sa-i pese de oamenii din Romania, de soarta lor, care sa apere cu demnitate interesele Romaniei si care sa duca tara in Uniunea Europeana". (Monica Iordache)

MUSCA SI-A ANULAT VOTUL
Click pentru a mari imaginea
Deputatul PNL Mona Musca a votat ieri la Colegiul "Sf. Sava" in jurul orei 9:30 pe listele suplimentare. "Tot e bine ca am putut vota. Surpriza era si mai mare daca nu puteam vota", a spus ea dupa ce a iesit din cabina. A observat insa imediat ca stampila se imprimase pe partea exterioara a buletinului de vot. Mona Musca a cerut anularea primului buletin. L-a introdus pe cel de-al doilea in urna doar dupa ce s-a asigurat ca este in regula. "Am votat pentru un presedinte hotarat, corect, caruia ii pasa mai mult de oameni decat de tablouri. Am votat sa traim bine", a afirmat deputatul PNL.

Mona Musca a declarat ca a fost anuntata de dimineata de existenta unor autocare cu traseisti electorali in Herculane. (Iulia Barbu, Vata - Dienes Andrea)

CONSTANTINESCU, DEZAMAGIT
Click pentru a mari imaginea
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a votat ieri in jurul orei 11:00 la sectia de votare 115 din cadrul Colegiului de informatica "Tudor Vianu". El a venit impreuna cu sotia, iar votul a decurs fara nereguli. Ulterior, Constantinescu a declarat: "Personal am votat cu acelasi sentiment de dezamagire ca si in 2000, dezamagire de lipsa reala a unei alternative la persoanele promovate de FSN, care au confiscat revolta populara din decembrie 1989". El si-a exprimat speranta ca romanii sa gaseasca o alternativa reala la realitatile dure ale integrarii europene. "In fata unor situatii noi avem nevoie de oameni noi", a adaugat Constantinescu. (Iulia Barbu, Vata - Dienes Andrea)
×
Subiecte în articol: eveniment